I disse byene er det selgers marked nå

Nå skyter januarmarkedet fart, spesielt i noen byer.

HØY AKTIVITET I OSLO: Det meldes allerede om ville budrunder og mange på visning i Oslo og på Østlandet. I Stavanger er det mye roligere, og boligene går saktere. Men det er ikke stopp i salget.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Historisk stiger boligprisene mest i januar fra moderate desember, selv om antall boliger ikke nødvendigvis er så høyt, ifølge Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Folk er klare for å gå på visning igjen etter juleferien, og markedet får fart – noen steder i landet.

Skal du selge bolig har du en klar fordel om du selger i Oslo eller Akershus. Det er for få boliger ute, ifølge Dreyer.

— Vi har allerede fått indikasjoner om at det blir stor aktivitet i Oslo og Akershus i januar. Det er over tid bygget for få boliger, kombinert med høy etterspørsel.

Dreyer forventer høy aktivitet og at det blir selgers marked i Trondheim og Bergen også, selv om det er flere boliger ute for salg i de to byene.

Foreslår 14 dagers angrefrist:

Les også

Vil gi kjøpere angrerett på boligkjøp

Her bør du være kjøper

Områdene som blir rammet av oljen merker neppe noe særlig til økt salg i januar. Det er en fordel å være kjøper i Rogaland.

— Stavanger kommer til å fortsette med samme trend som store deler av 2015. Det er mange boliger og mange visninger. De som er på jakt har mye å velge i, sier Dreyer.

Sjelden sak:

Les også

Eiendomsmegler dømt til å betale kjøper 1,7 millioner i erstatning

— Hysteriske budrunder

— Det er hysteriske budrunder i Oslo, ifølge rapportene fra meglersiden. Altså ser tendensene om regionale forskjeller fra i høst ut til å forsterkes, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

AKTIVITET I JANUAR: I desember er det ofte roligere i boligmarkedet, desember 2015 var intet unntak. Og da blir det ofte mer aktivitet i januar og februar. Bildet er fra Skedsmokorset.

Han tror på 2,3 prosent oppgang i prisene for januar på landsbasis. At Bergen, Trondheim og Kristiansand ender på plussiden, men at de ikke går så høyt.— Og det blir langt fra katastrofe i Stavanger. Men det kan handle om at folk heller venter med salg og kjøp, noe som er en helt normal opptreden der det er dystre spådommer, sier Øye.

Leier frivillig:

Les også

Derfor vil Gina Halvorsen (32) heller leie enn eie bolig

Synker igjen om noen måneder

— Det kommer ut en del flere boliger i februar og mars, og da synker prisene igjen. Størstedelen av prisveksten vil kommer i begynnelsen av året, sier Øye.

Ideelt sett bør man vente med å kjøpe bolig til mai-juni, da er selger mer villig til å diskutere pris, mener han. Samtidig er det ikke like lett å finne drømmeboligen.

Uansett anbefaler Øye at man ikke venter for lenge mellom kjøp og salg, eller salg og kjøp. Tenker du trygghet, kjøp og selg i samme marked.

Den store visningshelgen

Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom, forventer at «den store visningshelgen» er neste helg, 16. og 17. januar, og helgen etter det. Og da snakker han for bransjen totalt sett.

DNB Eiendom har registrert høy aktivitet i Oslo og i østlandsområdet med mange interessenter per bolig, cirka 20 per bolig i Oslo.

— Trondheim, Bergen, Kristiansand og Tromsø er mer på det jevne, men Bergen har også ganske høy aktivitet på grunn av mangel på små leiligheter som ligger sentralt, sier Halvorsen.

Meglerne rapporterer om at det selges boliger også i Stavanger-området, men at det tar lengre tid.

Odd Nymark, administrerende direktør i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus, tror den store visningshelgen avholdes om en uke, at det vil komme ut flere boliger, men understreker at han ikke har full oversikt over alt som skal legges ut.

— Det kommer nok mye ut til denne helgen, men neste helg blir sannsynligvis større, sier Nymark.

Les også:

Betaler du for mye for boliglånet ditt?

Publisert: