Vet du hvorfor postkassene tradisjonelt er grønne?

Posten Norge har ingen fasit. Det som derimot er sikkert, er at postkassa like godt kan være oransje eller blå med glitter. Slik fresher du opp din postkasse!

Pass på at du vasker postkassa godt, før du maler den.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

– Vi vet ikke egentlig hvorfor postkassene tradisjonelt sett har vært grønne, forteller John Eckhoff, pressesjef hos Posten Norge.

Verken han eller Postmuseet kjenner til regler eller lovverk som har pålagt postkasse-produsenter å lage grønne brevkasser. I 1952 kom det riktignok egen Postkasselov, som definerte at alle skulle ha egen postkasse, men den sa lite om hva slags farge denne skulle ha. Men de første postkassene Posten selv solgte, var laget av grønne, plastlaminerte stålplater.

– Ja, det kan være så enkelt at produsentene bare begynte å lage dem grønne, og så har det bare fortsatt slik. En annen grunn kan ha vært at man mente at postkassene skulle gli inn i miljøet og naturen, sier han.

Bruk postkassa til å vise hvem du er

Robert Walmann ved Informasjonskontoret for farge og interiør, har ingenting i mot grønne postkasser, likevel er han opptatt av at den ikke absolutt må være det.

– Den kan likså godt være oransje, sort eller blå med glitter, sier han.

Kjøper du ny postkasse i dag, finnes det riktignok et stort utvalg av både farger og utforminger å velge mellom. Men ifølge Walmann er det enkelt å gi den gamle kassa si nytt liv – uten at det koster så mye.

– Det er ikke noe stort prosjekt, samtidig som det er effektfullt å male den i en litt spennende farge. Det er en enkel måte å skape liv i inngangspartiet, sier han.

Pass på at du vasker postkassa godt, før du maler den.

En oransje postkasse, til eksempel, kan fortelle omverdenen at man er sprek, liker å bevege seg og være ute. For oransje motiverer til bevegelse, påpeker han.

– Finn en kul farge, lag sjakkmønster eller bruk glitter! Et tips er å søke på nettet, der kan man få masse morsom inspirasjon, sier han.

Walmann selv har hvit postkasse fortiden, men med en gang temperaturen blir litt mildere, har han tenkt å male den blå.

– Olabukse-blå, for den fargen synes jeg ser så fin, sier han.

Les også: Slik blir du kvitt uønsket, uadressert post

Finner inspirasjon på nettet

Walmann oppfordrer til å prøve seg frem – og ha lav terskel for å være litt vågal. Men han minner om at man bør male postkassa innendørs i den kalde årstiden. Det er fordi malingen ikke tåler minusgrader.

– Mal den inne i garasjen, for eksempel, og pass på at den er tørr før du setter den ut.

Det første du må gjøre før du maler, er å rengjøre postkassa med kraftvask eller annen sterk såpe. Deretter bør du gå over den med en slipekloss. Da fester malingen eller spraylakken seg bedre.

Les også:– Ikke skift ut de gamle vinduene

– Husk at pussestøv må fjernes før du begynner å male eller spray, sier Welmann.

Dersom du bruker lakk, må du være obs på at det er lett å få lakk på omkringliggende gjenstander. Dekk derfor til steder du ikke ønsker at lakken skal komme, eller plasser postkassa inni en pappeske, slik at alt rundt ikke får farge på seg.

– Hold sprayboksen mest mulig loddrett under sprøyting. Spray jevnt og tynt med en avstand på rundt 30 til 40 cm fra postkassen. Hold boksen i bevegelse under påføringen. Og sprayer du for mye, er det lett å få sig, sier han.

Pass på at du vasker postkassa godt, før du maler den.

FAKTA:

Postens krav til postkassene

Postkasse og feste, enten det er på stativ, bøyle, stolpe eller lignende, er privat eiendom og eiers ansvar.

Åpningslokk skal være 100-120 cm fra bakken, og skal kunne åpnes helt.

Postkasser på felles postkassestativ bør plasseres i nummerordning med det laveste nummeret først.

Postmottaker er selv ansvarlig for å besørge god tilgang til postkassen med snømåking, strøing, rydding av busker, søppelkasser og annet.

Postmottaker skal merke postkassen med navn eller annen entydig identifikasjon for alle som skal motta post i postkassen.

Merking plasseres fortrinnsvis foran på postkassen og ikke på lokket. Postkasse som er plassert sammen med andre postkasser, bør også merkes på innsiden av lokket.

Dersom postkassen er utilstrekkelig merket, kan det medføre at postsendinger sendes i retur til avsender.

Kilden: Posten.no

Publisert: