Hva bør du sjekke på visning?

— Se på postkassene, og ikke ta med deg fagfolk.

SE BOLIGEN TO GANGER: Forsøk å få sett boligen i dagslys og mens det er mørkt. Førstnevnte er viktigst.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Før visning: Vurderer du å kjøpe? Sjekk denne

Etter visning: 8 råd for budrunden

Mange boligkjøp ender i tvist på grunn av skader og mangler. Derfor er det viktig at du er nøye på visning, og sjekker forhold du lurer på fra takstmannens rapport og egenerklæringsskjemaet. Vær nøye.

Vurderer du å kjøpe boligen?

— Ha med deg en liste over hva du vil se nærmere på/undersøke ved boligen.

— Skaff deg finansieringsbevis fra banken. Boligsalg går ofte veldig raskt.

— Ta med deg klinkekule (så du kan sjekke fallet i dusjen) og lommelykt (hvis det er behov for å undersøke loft/kjeller grundigere).

Les også

De skulle bare pusse opp et bad og et kjøkken...

Ekspertenes tips:

1. Be om å bli vist rundt

Ta tak i megleren og be vedkommende om å presentere leiligheten, anbefaler Gorm Kunøe ved BI. Megleren har mest sannsynlig ikke lyst til det, men gjør det likevel. Så spør du om alt du lurer på som megleren skal vite.

2. Sjekk skygge og støy

Faktorer som påvirker beliggenhet er umulige å endre. Har boligen mye skygge? Er det støy? Forsøk å få sett boligen i dagslys og mens det er mørkt. Førstnevnte er viktigst. Test vanntrykket, og om det er fall til sluket. Sjekk sistnevnte ved å bruke en klinkekule. Triller kulen ned til sluket? Hvor langt er det til butikken, kan man gå til kollektivtransport?

Meglernes merkeligste eksempler:

Les også

Disse forbeholdene bør du være skeptisk til i budrunde

3. Se i disse skapene

Kikk i skap på kjøkken og bad for å se om det er lagt såkalt rør-i-rør, plastrør som gir en bedre sikring ved eventuelle vannlekkasjer. Flytter man inn i en eldre leilighet hvor badet er nytt, men rørene er av gammelt kobber eller stål, må man være forberedt på skader eller at borettslaget velger å totalrenovere selv om badet er nytt, ifølge Sverre B. Holøs i SINTEF Byggforsk.

4. Fukt, råte eller sopp?

Er det tegn på fukt i boligen? Sjekk spesielt nøye i kjeller hvis du er på visning i hus. Sjekk yttervegger for råteskader, og undersøk om taket er tett. Se etter misfarging på pipe og undertak på loftet, og se om det er spor etter fuktskader. Bruk sansene dine. Er det fuktig? Lukter det rart?

5. Ikke glem boden

I tillegg bør du vurdere ventilasjon, inneklima, oppvarming, elektrisk anlegg, drenering, ytterkledning, vinduer, balkong og terrasser, ifølge SINTEF Byggforsk. Be også om å få se eventuelle boder som følger med leiligheten.

6. Se på postkassene

Bartholdsen i Forbrukerrådet pleier å se på postkassene når han er på visning. Da får du et inntrykk av hvem som bor der, hvis du er på leilighetsvisning. Er det en leilighet med seks personer med ulikt etternavn, er det gjerne studentkollektiv. Det kan selvfølgelig være hyggelig å ha et studentkollektiv som nabo, men det kan også være slitsomt, ifølge Bartholdsen.

7. Ikke bruk megleren som rådgiver

Man bør være veldig obs på ikke å bruke megleren som rådgiver i forhold som påvirker prisen, mener Bartholdsen i Forbrukerrådet. Hold maksprisen du er villig til å betale for deg selv. Ikke ta utsagn om forventet fremtidig prisvekst for god fisk. Vær også oppmerksom på at megleren mest sannsynlig ikke har kompetanse på bygg.

Unngå overraskelser:

Les også

Slik forbereder du hjemmet ditt før ferien

8. Ikke fagfolk på visning

Har du bedt om ekstra visning fordi du vil ha med fagfolk, og vedkommende ikke finner noe galt, står du rettslig sett svakere, ifølge Bartholdsen i Forbrukerrådet. Blir det en tvist etterpå så risikerer du at reklamasjonen blir avvist fordi det blir vist til at du har fått ekstra god mulighet til å undersøke boligen. Du kan gjerne ta med deg fagfolk, men det trenger du ikke fortelle megler og eierskifteforsikringsselskap.

9. Ignorer styling

Se forbi all styling. Styling er til for å få små boliger til å virke romslige og få deg til å betale mer enn du ellers ville ha gjort, mener Bartholdsen i Forbrukerrådet. Typisk vil en stylet bolig ofte mangle både klesskap, kommoder og bekvem sofa – sånn at den virker større enn den egentlig er.

10. Ja eller nei?

I løpet av visningen må du sjekke alt du lurer på, og så bør du bestemme deg for om du vil skrive deg opp på visningslisten. Skriver du deg opp, skal du bli kontaktet ved eventuelle bud.

(Kilder: SINTEF Byggforsk, Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet, Gorm Kunøe ved BI)

Les også:

Publisert: