Slik kan du leie ut hytta eller boligen i høstferien

Dette må du tenke på om du vil leie ut hytta eller hjemmet.

LEIER UT HYTTA: Husk at hytta må være ren og pen når leietagerne overtar. Og det kan være lurt å legge igjen et infohefte. Denne hytta leier Irene Sundsby-Hansen ut.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Står hytta eller boligen tom i høstferien? Da kan du leie ut og tjene penger.

62 prosent bruker hytta mindre enn 30 døgn i året. Bruker du hytta 20 dager i året koster den deg 5000 kroner pr. døgn, ifølge DNB.

Får ikke være der samtidig:

Les også

Sønn dømt til å låne bort hytta til moren

1. Hvor mye skal du ta i leie for hytta?

Når du vurderer hvor mye du skal ta i utleie for hytta, husk at det er ulike faktorer som spiller inn, som standard, område og størrelse.

— Hvis vi tar utgangspunkt i en hytte for 6–8 personer er det mulig å finne lavstandardhytter for 2000 kroner. Litt høyere standard ligger på cirka 4000 kroner, mens høystandardhyttene pleier å koste 6000–7000 kroner og oppover, sier Trine Andreassen, markedskoordinator i Novasol.

Irene Sundsby-Hansen planlegger å leie ut hytta på Fageråsen ved Trysil i høstferien, for 7000 kroner for en uke. Det er prisen for sengeplass til ti, pluss hems. Da de leide den ut første gang påsken i år spurte hun om noen på Facebook ville leie. Det gikk omtrent en halvtime før hytta var utleid. Nå har hun lagt ut annonse på Finn.no.

— Vi bruker den mest selv, men leier den ut når vi ikke har tid til å være der, sier Sundsby-Hansen.

Hun har et par tips til folk som vurderer å leie ut hytta:

— Hytta må være ren og ryddig. Jeg fjerner personlige ting, men lar pynt stå. Har de så lyst på det at de tar det, får ikke jeg gjort noe med det. Husk å ha utstyr som trengs, som kjøkkenredskaper.

I tillegg tømmer de skap og skuffer, så leietagerne kan pakke ut i perioden de leier.

Ville være tett på naturen:

Les også

De tar morgenbad direkte fra hytta – åtte-ti meter ned i sjøen

2. Skattefri utleie?

Utleieinntekter inntil 10.000 kroner skattefrie, ifølge Skatteetaten.

Overstiger leieinntektene 10.000 kroner pr. år må du skatte av 85 prosent av overskytende beløp. Denne inntekten skattlegges som kapitalinntekt med 27 prosent.

Bruker du aldri hytta selv regnes den som utleiehytte, og må regnskapslignes. All inntekt fra utleie blir skattlagt 27 prosent.

Tips til høstferien:

Les også

Ni turer utenom det vanlige

3. Vil du leie ut privatboligen?

Skal du leie ut privatboligen din bør du sjekke med borettslaget, sameiet eller lignende om de har regler vedrørende utleie eller spesifikt Airbnb eller Coachsurfing.

Utleieinntekter er skattefrie hvis du som eier bruker minst halvparten av boligen til egen bruk, ifølge Skatteetaten. Det betyr at hvis du leier ut et rom i hjemmet ditt er det skattefritt. Eller hvis hele eller deler leies ut for inntil 20.000 kroner i løpet av et år.

Sammenlign boligen din med andre annonsører før du setter en pris. Airbnb anbefaler at man som ny vert setter en konkurransedyktig pris eller en litt lavere pris som heves når man får flere anmeldelser.

Veldig søtt:

Les også

Sommerhuset er antagelig Danmarks mest fotograferte

4. Ta depositum for dekning av skader

Husk å inngå skriftlig leieavtale og ta depositum for dekning av eventuelle skader, anbefaler Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. I tillegg bør du lage en inventar— og vaskeliste.

— Ha gjerne et privat preg på hytta, men ikke personlig. Fjern verdifulle gjenstander og gjør plass til at andre skal bruke hytta, sier Sandmæl.

Det er viktig at det er rent, og at det enten er rent sengetøy og håndklær tilgjengelig, eller at du ber gjestene ha det med. Det gjelder uansett om du leier ut boligen eller hytta.

Legg gjerne ved en bruksanvisning til gjestene. Hvordan skrur man av vannet hvis noe skulle skje? Hvor finner man sikringsskapet om en sikring skulle gå? Hvordan fungerer ovnen? Finnes det spennende aktiviteter eller spisesteder i nærheten av hytta eller boligen din?

Også er det veldig viktig at det er fungerende brannvarslere/røykvarslere og brannslukningsapparater tilgjengelig.

Trine Andreassen i Novasol anbefaler å ta godt vare på leietagerne.

— Mange eiere melder faktisk om god gjeninnleie når gjestene «pleies» og forventningene overgås. En god velkomst gir en god start for resten av oppholdet, både for eier og leier, sier Andreassen.

Les også:

Publisert: