Kakkelovner kan veie opptil 2,5 tonn

Familien måtte forsterke gulvene før de satte inn tre antikke ovner.

KULTURHISTORIE I HEIMEN: Signe Marie Løvlie og Atle Austad – her sammen med Ulve (4), Ravna (2) og Vega (7) – koser seg i TV-stuen med varmen fra kakkelovnen.
  • Axel Sandberg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Kakkelovner har opplevd en aldri så liten renessanse etter å ha blitt fjernet fra det norske interiørbildet på 1960-tallet.

De siste ti årene har de enorme peisovnene igjen solgt jevnt og trutt. Moderne kakkelovner presenteres gjerne av peiskjedene som «den vakre varmen». De gir både luksuriøse assosiasjoner og kan øke boligens verdi.

Signe Maria Løvlie og Atle Austad mener man får både dette og langt mer ved å velge en genuin antikk kakkelovn.

SOLIDE SAKER: Atle Austad viser baksiden av en kakkel. Hulrommet fylles med teglstein, som igjen er med på å gjøre kakkelovnen til en effektiv varmekilde.

— Nye, strøkne kakkelovner kan selvfølgelig være flotte, men se på denne! Her gjør møysommelig detaljarbeid, småsprekker og patina sitt til at ovnen blir et kulturhistorisk kunstverk vel så mye som varmeskapende møbel, sier Austad. Se de enkle tiltakene for å slippe å fryse:

Les også

Fem tips for å få det varmere inne

Mandig møbel

Kakkelovnen som paret har plassert i stuen, er bare én av i alt tre som ble satt opp i forbindelse med at de bygget huset i fjor. Denne er fra slutten av 1800-tallet og importert egenhendig fra Sverige, kakkelovnens «hjemland».

LUN VARMEKILDE: Mens de fleste moderne kakkelovner leveres i hvitt, er en av fordelene med gamle svenske ovner at de finnes i mange farger og med ulik grad av ornamentering. Denne fra slutten av 1800-tallet passer perfekt inn i de lune omgivelsene.

— Jeg har rett og slett dilla på gamle kakkelovner. Hver kakkelovn er unik, med stor variasjon i ornamentikk og fargespill, og de har hver sin historie, mener Austad.Han ville aldri valgt en tilsvarende moderne ovn.

Peisen er ingen søplekasse!

Les også

Dette bør du absolutt ikke fyre med i peisen

— Det er noe mandig ved dette enorme antikke møbelet, som jo understrekes av formen, sier Austad i spøkefullt alvor.

Austad, som for ordens skyld er spesialist i klinisk sexologi, ble bitt av kakkelovnbasillen for en del år tilbake og er nærmest blitt samler.

MILJØVENNLIG VARME: Antikke kakkelovner er oppsiktsvekkende effektive. Tre-fire vedkubber kan skape jevn varme i over 12 timer.
SVENSK STOLTHET: Den kanskje vakreste av de tre kakkelovnene hjemme hos Løvlie og Austad er fra rundt 1900, og er i likhet med de andre egenhendig importert fra Sverige.

— Jeg bare måtte ha en – den første var faktisk hvit – som jeg installerte i mitt tidligere hjem. Deretter har jeg skaffet en til min mor, og i garasjen har jeg fire til! Det er klart at i et moderne hus som dette har vi strengt tatt ikke behov for kakkelovn, langt mindre tre, men det gjør noe med hele atmosfæren, legger Austad til. Se vår store varmepumpeguide:

Les også

Dette er den beste varmepumpen for deg

Ovenene blir samtaleemne

Signe Maria Løvlie sier ovnene ofte blir et samtaleemne når venner og kjente besøker det nye huset for første gang og ser de enorme doningene i både første og andre etasje.

SVENSK: Eksempel på hvit klassisk kakkelovn. Denne står i en herregård i Sverige. Lennartsfoss.

— De blir litt overrasket, fordi de har ikke tenkt over at kakkelovn er et alternativ også i moderne hjem. Alle som er innom, får litt lyst på en, og blir nysgjerrige på hvordan man skaffer og installerer slike ovner, sier Signe Marie Løvlie.Noen tror kanskje kakkelovner er litt miljøpolitisk ukorrekt; at fordi de er gamle og store, så forurenser de mer. Dette er imidlertid helt feil, hevder paret hardnakket.

Her er noen smarte knep hvis du skal lage utepeis:

Les også

Slik lager du utepeis

— Slike gamle kakkelovner er blant de mer miljøvennlige oppvarmingsløsningene som finnes. Tre-fire vedkubber kan gi varme i minst 12 timer. Disse har en effekt på tre til fem kilowatt, mot moderne kakkelovner som stort sett ligger på mellom en og fire. En jernovn har omtrent like høy effekt, men bruker betraktelig mer brensel, forklarer Austad.

FARGERIK: Rød og antikk kakkelovn.

Det statlige energiforetaket Enova bekrefter langt på vei Austads påstand. Ifølge Enova kan enkelte kakkelovner ha en høy virkningsgrad – opp mot 90 prosent utnyttelse av brennverdien til ved. Visste du dette?

Les også

Dette elektriske arbeidet kan du gjøre selv

Årsaken til kakkelovnenes vedvarende kraftige varmestråling skyldes den innvendige oppbygningen. Et varmemagasin som består av en serie kanaler fører den varme røyken rundt i hele ovnen.

RIDDERVOLDSGATE: Kakkelovnene er plukket fra hverandre og restaurert og satt sammen igjen bit for bit i representasjonsanlegget for den norske regjeringen.

— Nok en fordel med de gamle ovnene er at de mures opp med teglstein. Og kaklene er ikke bare noen fliser som er «limt» på utsiden av ovnen, men har en hul form. Dette gjør ovnene enda mer solide og effektive, mener Austad.

70.000-90.000 kroner

Samtidig blir ovnene svært tunge. Slike ovner kan veie opp til 2,5 tonn, forklarer kakkelovnsmaker Harald Sjødalstrand.

FRA HOLLAND: Villaen Elsero regnes som et av arkitekt Arnstein Arnebergs hovedverk. Dette er den ene av to hollandske kakkelovner, som er hentet til Elsero.

— Men jeg vil hevde at vekten er omtrent eneste ulempe med ekte kakkelovner. Til gjengjeld kan de, i motsetning til de fleste moderne ovner, demonteres og mures opp på ny dersom man skal flytte, eller dersom det innvendige brytes ned etter intensiv fyring i årtier. Det gjør at slike ovner kan eksistere nærmest i det uendelige, mener Sjødalstrand. Test vår nye boligtjeneste:

Les også

Rentekart: Har du dårligere rente enn naboen?

Nesodden-paret har måttet forsterke gulvene for at de skal tåle vekten. Og de innrømmer at inngangsprisen for å kjøpe og mure opp en antikk svensk kakkelovn er høy. Du må fort ut med mellom 70.000 og 90.000 kroner før du kan fyre din første kubbe.

HERREGÅRD: Denne kakkelovnen står i Krokstad Herrgård ved Säffle i Sverige.

— Men det kan være en veldig god investering. For det første senkes fyringsutgiftene betraktelig. For det andre økes verdien på boligen. Og gamle kakkelovner er ikke dyrere enn nye, men som oftest rimeligere, mener de. Vi drister oss til å anbefale tre andre boligsaker, som vi håper du liker:

Publisert: