Hytta hans er som et eventyrslott

Per Ola Ratvik har 300 kvadratmeter hytte. Den kan likevel ikke konkurrere med utsikten.

STÅR STØTT: Hytta er malt i en gråfarge for at den skal gå i ett med fjellmassivet. Den står trygt på steinmur.
  • Hyttemagasinet
  • Arve Henriksen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

167 meter over den isbrefargede Storfjorden, drøyt 20 kilometer unna Trollstigen i Møre og Romsdal, har den tidligere eieren av Hotel Union Øye, Per Ola Ratvik, slått seg ned i det mange lokale ynder å kalle et jaktslott.

— Ja, kall det gjerne det, det er det mange som har sagt. Men det har aldri vært intensjonen, men jeg har latt meg inspirere av Frognerseteren. Jeg er en håpløs romantiker, sier Ratvik.

300 kvadratmeter

Hvor enn han beveger seg i den over 300 kvadratmeter store hytta har han en majestetisk utsikt mot norsk reiselivs fremste salgsartikkel, nemlig fjord, fjell og Vestland.

UTSIKT: -Jeg må til stadighet klype meg i armen når jeg våkner, jeg får nesten ikke vært her nok, sier Per Ola Ratvik.

Fra hytta ser han rett bort på såret etter det store Tafjordraset. I 1934 raste et større fjellparti ut i Storfjorden, og 40 mennesker omkom av den massive flodbølgen som raset utøste.Nå snakker alle om fjellpartiet Åkneset ikke langt unna, og utgangspunktet for kinosuksessen Bølgen, filmen som allerede er utpekt som Norges Oscarkandidat.

Fra idrettslagshytte til skilounge!

Les også

Kjøpte hytta 1,1 millioner under første prisantydning. Nå er den totalforvandlet

Den dagen fjellmassivet raser ut innerst i Storfjorden vil både Geiranger, Hellesylt og Tafjord bli rammet av en nærmere 80 meter høy flodbølge.

Per Ola Ratvik vil ha orkesterplass til begivenheten, uten fare for å bli våt på beina.

_VA03143_doc6n2sr6c7fhg10f2ff3r6.jpg

— Det er ikke noe jeg tenker så mye over, men jeg hadde ikke hatt noe imot å stå her hvis det skjer i min levetid. Selv om det vil være med en skrekkblandet fryd, det vil jo bli helt forferdelig, så vil det samtidig bli noe ingen andre har opplevd før, sier han.Alle de små bygdene han ser fra terrassen vil bli knust av de store vannmassene.

— Jeg vil kunne følge bølgen svært lenge. Den vil være 80-90 meter på det høyeste, men vil avta etter hvert som den kommer innover disse fjordarmene. Men mange av disse bygdene langs fjorden vil bli radert bort, sier han.

Soria-Moria slott

Tre år er gått siden den første dynamittsalven gikk av i Lingåsen. Nå er fritidsboligen så godt som ferdig, og Valldal har fått sitt Soria Moria-slott.

TAKHØYDE: Åtte meter fra gulv til tak er ikke hverdagslig i en tradisjonell hytte. Byggesystemet er basert på selvlåsende lafteknuter, avtagbare novhoder og isolerte laftestokker.

— Det er mange som lurer på hvorfor jeg har bygget så stort. For meg handler det egentlig om selve prosessen, det å skape ting. Det er veien til målet som fascinerer meg aller mest, sier han. Hytteeier, her kan du tjene penger!

Les også

Slik leier du ut hytta

Opprinnelig er Ålesunderen utdannet fysioterapeut. Etter en rideulykke for mange år siden måtte han ta en pause. Da kjøpte han like godt Hotel Union Øye i Norangsfjorden. Dermed trådte han inn i en verden han visste fint lite om. Etter 20 års drift solgte han seg ut i 2008, med god fortjeneste. Da var hotellet bygget opp til en suksess.

MORGENFRISK: Du kan ikke bli morgengretten av å våkne til en slik utsikt fra soverommet.

— Jeg fant ut av det var tid for å bla videre i livets katalog, og jeg flyttet til Berlin. Da trengte jeg et nytt prosjekt og begynte å tegne denne hytta i lunsjpausene. Jeg nøt et glass hvitvin, spiste lunsj og tegnet hytte, da blir det fort dyre hytter, vet du, sier han muntert. Her er en hytte du knapt har sett maken til!

Les også

Hytte i Sunnmørsalpene: Denne rustne hytta skiller seg mildt sagt ut

Inspirasjonen har han hentet fra et levd liv, gjennom litteratur, filmer og egne opplevelser, ikke minst fra nærmiljøet i barndomsårene i Ålesund.

Ni meter langt svømmebasseng

Hytta helt ytterst på stupet i Lingåsen, som han beskrivende nok har kalt «Bloksberg», har seks soverom, tre bad, tre stuer, samt garasje bygget under hytta.

UTRADISJONELL: - Jeg har nok sjelden levd i komfortsonen, og har alltid gjort det jeg har hatt lyst til å gjøre, sier Per Ola Ratvik.

På terrassen kommer det om kort tid et ni meter langt oppvarmet basseng, og i tillegg planlegges en leilighet over garasjen under hytta, også den med panoramautsikt.— Jeg ville ha det høyt under taket, derfor er det åtte meter på det høyeste. Med denne utsikten ville jeg heller ikke ha små vinduer, det ville vært helt feil. Det handler om å slippe naturen inn. Du trenger ikke naturbilder på veggene når du har verdens vakreste naturbilde utenfor vinduet, sier han ubeskjemmet.

Vi garanterer at du får det mer ryddig hjemme om du følger denne oversikten:

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

Ettersom vanlig laft har en tendens til å vri seg, valgte han byggesystemet isolaft. Det ga ham mulighet til å bygge vindusåpninger på opp mot fire meter, for å få mest mulig natur inn.

Et besøk hos Per Ola Ratvik på Blokksberg er som en vandring inn i noen av Asbjørnsen og Moe sine eventyr. Nasjonalromantikken har satt sitt tydelige stempel, både i utforming og på inventar.

UTSIKTEN: Takket være at Isolaftstokkene ikke vrir seg som tradisjonelt tømmerlaft, kunne Ratvik sette inn store vindusflater.

— Hvis du mener dette ligner på Frognerseteren, så tar jeg det som en kompliment. Rekkverket opp til annenetasje har jeg kopiert derfra. Jeg er veldig fascinert av nasjonalromantikken. Derfor var det viktig å gi hytta et norsk uttrykk, sier han.

_VA02974_doc6n2srahnjlli5p4n3r6.jpg

Gjennom døgnet kan lyset som pakker inn de massive fjellpartiene, skifte fra gult, rødt og oransje til lilla og blått. Den nesten 679 meter dype Storfjorden har et fargespill som kan gjøre en kunstmaler grønn av misunnelse.— Den er på sitt vakreste når fjorden er turkis, sier Ratvik.

I ett med fjellet

Fra sjøsiden ser hytta nærmest ut som en borg, takket være de store partiene med naturstein som danner rammen rundt eiendommen. Hytta er derfor malt i en gråfarge for at den skal gå i ett med fjellmassivet.

STÅR STØTT: Hytta er malt i en gråfarge for at den skal gå i ett med fjellmassivet. Den står trygt på steinmur.

Innvending har han valgt duse og historiske jordfarger, mosegrønn, oker, terrakotta, brun og marrakesh.— Om ikke hytta står i tusen år, så vil i alle fall denne steinmuren gjøre det, sier han.

Artikkelen har tidligere vært publisert i Hyttemagasinet.

  • Vi kan også anbefale disse boligsakene:
Les også

Slik får du rustfritt stål til å skinne

Les også

Slik oppgraderte de 80-tallshuset til moderne passivhus

Les også

Slik er det å bo i en prisvinnende leilighet

KRAFTIG: De ni tommer store stokkene i eggene måler 32 cm i høyden og er 23 cm tykke.
HARMONI: Kjøkkenet er malt i lys oker.

Lurer du på om du egentlig har beste rente? Sjekk ut vårt rentekart

Publisert: