De gamle Ikea-møblene dine kan være verdt titusener av kroner

Sjeldne, men brukte, Ikea-møbler har blitt solgt på nettauksjon til enorme summer, ifølge britisk avis.

Dette Ikea-bordet i teak og eik fra 1959 er til salgs via Barneby for 3400 kroner. Foto: Foto: Barnabye/folks interior.

  • Christine Gulbrandsen
Publisert Publisert

Har du gamle Ikea-møbler stående, kan du være så heldig at de er – eller blir verdt – titusener eller hundretusener av kroner, skriver den amerikanske nettavisen Huffington Post.

De refererer til et sjeldent vintage Ikea-møbel, som ifølge den britiske avisen The Daily Mail, er nylig solgt for nesten 65.000 dollar. Det tilsvarer i underkant av 550.000 kroner.

Møbelet som oppnådde den høye prisen, er en lenestol møbelgiganten produserte 1944, året etter de ble etablert.

Dette Ikea-bordet i teak og eik fra 1959 er til salgs via Barneby for 3400 kroner. Foto: Foto: Barnabye/folks interior.

– En klar trend

Det var nettauksjonsgiganten, Barnebys, som organiserer salg fra tusenvis av auksjonshus, som først så trenden med at vintage Ikea-møbler er svært ettertraktet.

– Vi opplever en stor etterspørsel etter vintage Ikea-møbler, og i langt større grad enn før, sier Barnebys grunnlegger Pontus Silfverstolpe til The Daily Mail.

Les også: Jeg blir helt stresset at alle skifter stil og møbler hvert femte år

Et raskt søk på Barnebys viser nå at 68 ikeamøbler er til salgs – og mange av dem er flere tiår gamle – og har en langt høyere priser enn man normalt forbinder med Ikea-møbler.

For eksempel selges et Ikea-bord i teak og eik fra 1959 via Barneby til 3400 kroner.

Dette Ikea-bordet i teak og eik fra 1959 er til salgs via Barneby for 3400 kroner. Foto: Foto: Barnabye/folks interior.

To kontorstoler av typen Ikea Cento, fra omkring 1980, ligger også utetil salgs, og de har utropspris på 1440 kroner. Og et Ikea-kjøkkenbord med rød kant og bein i stål fra 1961, har prislappen 1200 kroner.

– Populært også i Norge

Et kjapt søk på Torget på Finn.no viser også at det er mye brukte Ikea-møbler til salgs i Norge. Et søk på «Ikea» gir 13 923 treff.

– Det at det er så mange treff på Ikea tyder på at det er mange som har Ikea-møbler. Møblene er aktuelle for de fleste aldersgrupper, enten om det er hjemme eller på hytta, og det er derfor lett omsettelig på andrehåndsmarkedet, sier Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonsansvarlig i Finn.no.

Av de 500 mest brukte søkeord på hele Finn.no hittil i år, kommer Ikea på en 85. plass. Ikea produktet «Hemnes» kommer på en 86. plass.

Og «Malm», som ligger på en 290. plass, vet vi er svært lett å selge. Noe av årsaken til dette kan være at den er svært anvendelig, designet endrer seg ikke, og man slipper jobben med å montere den selv, sier hun.

Få eksemplarer og god kvalitet

Barneøye-sjef Silfverstolpe påpeker at mange av vintage-møblene som er solgt til høy auksjonspris, kun er laget over en kort periode. Noe som betyr at det ikke finnes så mange eksemplarer av dem i verden.

Les også: Til og med sengene i dette huset kjøpt brukt

Silfverstolpe sier at han er usikker på om dagens moderne Ikea-møbler, oppnår høye summer når de en gang i framtida blir vintage. Og det er spesielt en grunn til at han er skeptisk.

– I motsetning til mange av dagens Ikea-produkter, så ble de gamle produktene godt laget og har hatt god kvalitet. De har bestått testen mot tidas tann, sier han til The Daily Mail.

Fædrelandsvennen er i samme Schibsted-konsern som Finn.no.

Publisert

Mest lest

  1. Er du forvirret? Disse koronareglene gjelder akkurat nå.

  2. Nyheter direkte

  3. Digital gavepakke om skolehistorie

  4. Brann-børsen: Haugen var lyspunktet i det offensive spillet

  1. Auksjon
  2. Ikea
  3. Møbler
  4. Abito