Min jul: Camilla Haugen

I sin 40 kvadratmeter store leiligheten midt i Kvadraturen har Camilla Haugen (28) skapt julesteming uten en anelse rødt.

- Jeg liker det enkelt, og bruker lite farge på ting
  • Line Raaen Osmundsen
Publisert: Publisert:
Camilla har en bachelor grad i interiørdesign.

Hvordan liker du å pynte til jul?
Når jeg pynter til jul liker jeg å blande gammelt og nytt, og trekker inn naturelementer som granbar, furu og kongler. Jeg liker å holde det enkelt og lar de samme fargene og materialene gå igjen i pynten som en rød tråd. All pynten trenger egentlig ikke å være så ”julete”, men kombinasjonen må gi den riktige stemningen. I år har jeg valgt en farge- og materialmiks i natur, sort, burgunder og gull og messing. Levende lys og lyslenker gjør mye med julestemningen for meg.

Hvordan pynter du med blomster til jul?
-Vi bruker lite blomster og planter i julen, med den enkle grunn at de fleste juleplanter er svært giftige for katter, og katten vår er veldig glad i å smake på planter. Jeg har likevel pyntet med furu og små juletrær enkelte steder hvor katten ikke kommer til.

Hva er oppskriften på en perfekt jul for deg?
-En perfekt jul for meg er å tilbringe tid med venner og familie, mye god mat og avkobling fra hverdagen. Hvis vi får til en tur på hytta på fjellet er det helt topp.

Hvordan ser juletreet ditt ut?
-I år har jeg gått til innkjøp av et lerketre i plast. Det er akkurat passe stort og ikke for dominerende i vår lille stue. På treet har jeg pyntet med lyslenke og en blanding av nye og gamle ornamenter. Noen er også hjemmelagde. Jeg synes at treet er så fint i seg selv, så jeg har ikke overlesset det med pynt.

Hva får deg i julestemning?
-Julestemningen pleier å komme snikende i slutten av november når gatene pyntes med julelys og esken med julepynten tas frem. Jeg pleier å prøve å få med tenning av julegrana i byen. Et besøk eller to på julemarked, og lukten av brente mandler gir også julestemning. På tv er Alene hjemme-filmene et must. Julemusikk og selvfølgelig snø, selv om vi ikke akkurat er bortskjemt med det her på Sørlandet.

Når kommer jula i i hjemmet ditt?
-Jula pleier å begynne å snike seg inn i slutten av november, selv om jeg synes det er litt tidlig. I år har det gått i ett med skole og jobb, så da ble det ikke jul hjemme hos oss før litt ut i desember.

Hvordan vil du beskrive stilen din?
-Stilen min er moderne, nordisk, og enkel. Vi har liten plass og det blir fort for mye ting, om vi ikke prioriterer hva som skal stå fremme. I julen blir det litt mer pynt enn til vanlig, og for at utrykket ikke skal bli rotete er jeg nøye med hvilke farger og materialer det er på gjenstandene jeg pynter med.

Hvilke juletradisjoner er viktige for deg?
-Våre juletradisjoner er ganske fleksible, ettersom vi bytter på hvor vi feirer jul annen hvert år. Vi pleier derfor å ha to julaftener hver jul, hvor vi har «julaften nummer to» på lille julaften eller 1. Juledag. Filmen Tre nøtter til Askepott er obligatorisk på julaften. Det er også «Hjemme Alene- filmene». I oppveksten var vi en gjeng som hvrt år hadde juleverksted hvor vi lagde diverse julepynt, bakte pepperkaker og drakk gløgg. Det er en utrolig fin juletradisjon som definitivt må tas opp igjen!

Hva er oppskriften på en vellykket middag, og hva serverer du?
-Jeg er verken glad i å lage mat, eller flink til det, så jeg er veldig takknemlig for at vi er så heldige og får servert julemiddag hos foreldre eller besteforeldre på julaften. Vi har alltid pinnekjøtt på julaften, og det er favorittretten. Det aller viktigste for en vellykket middag er jo selvfølgelig at tilbringer tid med de man er glad i.

Hva er ditt beste tips til borddekking?
-Bruk det du har fra før og kombiner det på nye måter. Servietter kan brettes på ulike måter, og kanskje har du noen ekstra kongler eller julekuler som kan brukes. Kvister, granbar eller blomster fra skog og hage er gratis og lett tilgjengelig. Levende lys eller lyslenker gir den riktige stemningen rundt jule- og nyttårsbordet.

Har du en favoritt-ting på bordet?
-Den sorte Kubus lysetaken fra ByLassen er en favoritt på bordet. Den brukes året rundt og flyttes frem og tilbake mellom stuebord, spisebord og tv-benken.

Ditt beste festtips?
-Til jul og nyttår er det gøy med litt ekstra glitter og stas på fest. Tema som for eksempel ”ugly christmas sweater”, ”nissefest” eller ”the great gatsby” kan være gøy. Diverse varianter av ”pakkeleken” slår heller aldri feil.

Vil du se mer av Camillas hjem? Sjekk ut kontoen hennes på Instagram @cmillahaugen

Publisert: