Lader du telefonen om natta? Derfor bør du slutte med det

Altfor mange slurver med dette, mener Elsikkerhet Norge.

Legg telefonen til lading på et ikke-brennbart underlag som fliser eller betonggulv.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

– Ofte kan det være praktisk å lade mobilen om natta. Men det bør man virkelig ikke gjøre, sier Trond Tollefsen, kvalitetsleder i Elsikkerhet Norge.

Dette har lenge vært anbefalingen fra elbransjen – og det har ikke blitt mindre aktuelt de siste årene. For det er stadig flere mobiltelefoner, ipader og andre elduppeditter i omløp.

– Rådet gjelder i høyeste grad. Men jeg tror nok at mange slurver veldig med dette, sier han.

Det bekrefter en undersøkelse som viser at sju av ti nordmenn lader mobilen om natte, ifølge NRK. Undersøkelsen, som TNS Gallup gjennomførte på vegne av IF skadeforsikring, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Norsk brannvernforening i fjor, viste også at at unge mellom 15 og 29 år er verstingene. 93 prosent av dem nattlader.

Tollefsen påpeker at det selvsagt er sjelden at det oppstår varmeutvikling – og i verste fall brann – som følge av mobiltelefonlading.

– Men likevel, uhell kan skje – og skjer det om natta når du ligger og sover, så er jo reaksjonsevnen din deretter.

Lad på brannsikkert underlag

Han får støtte av Tor Erik Skaar, informasjonsrådgiver i Norsk brannvernforening.

Legg telefonen til lading på et ikke-brennbart underlag som fliser eller betonggulv.

– Vi ønsker ikke å bidra til noe hysteri, men vi råder folk til å lade på dagtid, sier han.

Les også:Dersom du er mann og kommer sulten hjem fra byen sent på kvelden, er sjansen stor for at du glemmer en vesentlig ting.

Av og til kan det å lade om natta være eneste mulighet. Ekspertene har i så fall et soleklart råd:

– La telefonen ligge og lade på et brannsikkert underlag, som betonggulv eller fliser. For i tilfelle det skulle bli varmeutvikling, er ikke risikoen for brann like stor. Og vær påpasselig med at du har fungerende røykvarsler i rommet, sier Tollefsen.

På soverommet bør man derimot aldri nattlade. Er man så uheldig at batteriet går varmt, kan det føre til utvikling av giftige gasser.

– I verste fall kan disse gassene sette folk som sover ut av spill, før det eventuelt begynner å brenne.

– Tryggere med originalt utstyr

Skaar i Norsk brannvernforening er opptatt av å formidle hvor viktig det er å bruke originalt utstyr når man lader mobilen eller ipaden. Billige kopiladere kan i verste fall begynne å brenne.

– Vi har sett tilfeller av varme og branntilløp i ladere man har handlet billig som Kina-import. Kjøper man slikt utstyr, vet man ikke nødvendigvis hva man får. Vi mener at man er i tryggere hender dersom man kjøper originalt utstyr, sier han.

Les også: Dette er de vanligste brannfarene på hytta

Et annet viktig poeng er at man aldri bruker skadet utstyr. Slitte ledninger, ledninger med dårlig kontakt eller utstyr med brune svimerker, skal alltid kastes.

– Og husk, når du er ferdig med å lade, så bør du ta ut laderen av stikkontakten, avslutter Skaar.

Publisert: