Disse lampene bør du ikke ha på barnerommet

Unngå høye, smale lamper som blir varme og lett kan velte.

Publisert Publisert

Ikke sett lamper som er høye og ustabile i nærheten av barnas seng. Varme halogenpærer kan utgjøre fare for brannsikkerheten, dersom de skulle velte opp i senga. Foto: Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

  • Christine Gulbrandsen

– Tenk på tryggheten til barnet når du skal montere lamper på barnerommet, sier Thorbjørn Hoffstad, avdelingsdirektør for elsikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Løse ledninger, til eksempel, skal festes godt for å unngå kvelningsfare. Og du bør i så stor grad som mulig, bruke lamper festet til veggen. Da unngår du at barna kan rive dem ned eller leke med dem.

– Og har du først lamper med løse ledninger, bør de plasseres minst en meter fra barnesenga eller lekegrinda, sier Hoffstad og oppfordrer samtidig alle til å være nøye med å følge advarsler og instrukser som følger med lampene.

Dropp høye, smale og ustø lamper

Små barnehender kan lett brenne seg på lamper og pærer som blir for varme. Spesielt dersom man har de tradisjonelle halogen-pærene i lampene.

Elsikkerhet Norge advarer også mot å sette inn pærer som er sterkere enn det lampen er beregnet for.

LES OGSÅ: Stor sjanse for at du betaler altfor mye for strømmen

– Et problem er at det finnes høye, smale og dermed også ustøe lamper på altfor mange barns nattbord. Husk at en lampe som kan velte, er en potensiell brannfelle, opplyser Elsikkerhet Norge om på sin nettside.

Derfor bør man aldri plasserer lamper som kan velte eller falle ned, slik at lyspæren kan komme i kontakt med dyne, pute eller annet brennbart materiale.

– Bruk LED

Kurt Larsen, butikksjef Elektrotema, anbefaler LED-pærer til barnerom.

– Du får samme lyseffekten, men ingen varmeutvikling i pæra. Jeg ville nok ha brukt LED i alle lampene på et barnerom, sier han.

LES OGSÅ: Spar vann og strøm med disse fire grepene

LED-teknologien, som har kommet med stormskritt de siste årene, har også en økonomisk fordel, ifølge Larsen.

– Det er faktisk billigere å bruke LED, for det bruker mye mindre strøm og pærene har en varighet som er ti ganger lengre enn vanlig lyspære, avslutter han.

FAKTA

Slik sikrer du lampene

Plasser lamper med løse ledninger minst en meter fra barnesenga eller lekegrinda.

Kontroller at løse ledninger er trygt festet til veggen og utenfor barnas rekkevidde.

Sørg for at skrivebordslamper og sengelamper, eller andre lamper som kan tas på eller dekkes til, har en lav overflatetemperatur.

Både halogenpærer og sparepærer er på vei ut av markedet, og i løpet av et par år, vil det trolig kun være mulig å kjøpe LED-pærer. Årsaken er skjerpede krav til energieffektivitet, satt av EUs økodesigndirektiv.

Kilde: Sikkerhverdag.no

Publisert