Dette er fargene som gjør oss godt

Blodtrykket synker og vi føler oss mer hjemme når vi omgir oss med naturlig jordfarger. Så da er det kanskje ikke så rart at vi nok en gang knytter naturens egen palett til vårt bryst

trend_kremmerhuset
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

-Det mest spennende er at brunfargene vi kommer til å omgi oss med fremover, har mye varme og gult i seg, sier Dagny Thurmann-Moe i Dagny Fargestudio.

Nylig kåret Dagny Fargestudio brunt til årets farge 2017, og begrunner det med at bruntonen er en nødvendig og naturlig motvekt etter mange år hvor hvitt og kalde gråtoner har dominert.

trend_kremmerhuset

-Brunt er jo en av de første fargene vi brukte, og den er også veldig naturlig og god for oss. Forskningen viser faktisk at vi får roligere puls og lavere blodtrykk av å omgi oss med disse fargene, sånn sett er brunt også bra for helsen, fortsetter hun.

Brunt og grått sammen

Gunn Berit Gundersen i Kamelon Interiør & Styling i Vennesla sier mange trives med lune jordfarger. Hun ser en tydelig dreining mot varmere interiører.

Les også Liker du brunt?

-Det gylne og spesielt rustfarger, terracotta og skinn i bruntoner er populært. Det gir mer ro enn det kalde og stramme, mener hun.

trend_kremmerhuset

Mange lever likevel i hvite og grå interiører, og nettopp det er en god base for den varme trenden. Kanskje stikk i strid med det mang tror.

-Det er mange som tenker at de ikke kan kombinere brunt og terracotta med det kalde grå og hvite. Men det er nettopp det som er kjempefint. Det er lekkert å supplere det kalde interiøret med noe gyllent og varmt, bare prøv, anbefaler hun.

Anniche Eikrem Andersen i Annas Rom på Langenes er enig. Hun har sett trenden på klær en god stund allerede, og tror den kommer gradvis inn i interiøret.

-Trender kommer først på klær, og så kommer interiørproduktene en god stund etterpå. På klær er disse jordfargene veldig populære, og det er en indikator på at det kommer til interiøret etter hvert.

trend_kremmerhuset

Men kanskje ikke helt ennå.

-Svært mange hjem er grå og hvite i dag, men så blir en påvirket og tar inn noen drypp her og der. Kanskje maler man den grå fondveggen i en fin bruntone snart, og kombinert med det etniske kan det være virkelig lekkert.

I løpet av de ti årene hun har drevet interiørbutikk på Sørlandet, er det blant annet én ting hun har erfart.

-Det som folk opplever som lunt og godt, adopteres raskere enn det som kjennes kaldt og stramt. Sånn sett er jeg ikke i tvil om at det blir mye jordfarger og gode bruntoner fremover, sier Anniche Eikrem Andersen.

Anne Fraser Brøvig hos Hansen & co i Kristiansand fyller alltid opp med lune farger og interiør i naturmaterialer på denne årstiden. Men hun mener det er en naturlig sesongvariasjon, og sier at det fortsatt er hvitt som selger aller best hos dem.

-Ja, folk vil ha hvite ting hjemme, og også en del grått, sort og beige.

Hun ser heller ingen tegn på at det er en nedadgående trend, men samtidig seiler de varmere tonene og tresorter som eik og valnøtt opp som nye favoritter.

-Skinn i brunt og konjakk er veldig aktuelt. Og sammen med puter, pledd og kurver i varme og lune farger, føles det ekstra godt.

En jordnær traver

Kremmerhuset er en av de store butikkjedene som i lang tid har forsøkt å få oss til bruke mer brune og brente toner i hjemmene våre.

trend_kremmerhuset

-Jordfarger med en litt etnisk touch har vært en del av profilen vår. Lune farger, som sand og natur føles godt og trygt, sier kreativ leder i Kremmerhuset Oddhild Gården.

Mer brunt fremover

Dagny Thurmann-Moe tror det bare et tidsspørsmål før enda flere vil få øynene opp for de lunere fargene.

-Grått er faktisk ikke så hyggelig å bo i. I gjennomsnitt maler de med grå vegger oftere om, enn andre. En av grunnene til det kan være at folk ikke orker å bo i grå omgivelser over tid, for det føles kaldt.

Men det er ikke grått som isolert sett er feil, problemet for mange har vært at de har innredet med i overkant mye grått.

-Hvite og grå vegger, hvitpigmentert og kaldt gulv og en grå sofa blir for mye, folk får ikke puste! Så hvis du har det slik hjemme, anbefaler jeg å prøve med å tilsette litt varme brun- og jordfarger. Det blir kjempefint, mener hun.

Publisert: