- Husk å prute på boliglånet!

Mange bankkunder er for sløve, mener forbrukerøkonom.

EN KRONE HER, EN KRONE DER: – Mange går helt av skaftet over enkelttilbud, det så vi for eksempel på Black Friday før jul, samtidig som de betaler mange tusen kroner for mye for boliglånet sitt. Men det tar faktisk lengre tid å ta en tilbudsrunde i butikkene enn det tar å bytte bank, sier Kristina Picard i Storebrand.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Passer du på å alltid ha beste rente på lånet ditt, kan du spare flere tusen kroner hvert år, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand til abito.no, Fvns boligsatsning.

Fordet er ikke nødvendigvis småpenger hun snakker om.

Har du for eksempelet lån på to millioner kroner meden rente på 2,9 prosent, somtilsvarer gjennomsnittsrenten på flytende lån i Norge, men får endret til den beste flytende renten i markedet nå, som er 2,1 prosent, blir det fort et titalls tusenlapper å spare på det.

Les også

Her er de 20 billigste eneboligene i Norge akkurat nå

Kristina Picard i Storebrand.

– Ja, har du et lån på to millioner kroner og du får en renteendring på 0,8 prosentpoeng, betyr det 16.000 kroner spart i året før skatt, og 12.000 kroner etter skatt, sier Picard.Over flere år, blir det fort snakk om store summer.

Har du den beste renten i ditt nabolag? Sjekk selv her med vårt rentekart

– Dumt å ikke slå til

Riktignok kan ikke alle bankkunder få den aller beste renten i markedet, forklarer Picard, men likevel kan veldig mange få en langt bedre rente enn det de har.

– Statistikk fra Statistisk Sentralbyrå viser at gjennomsnittsrenten på eksisterende lån fortsatt ligger godt over renten på nye lån, sier hun.

Picard tror det skyldes at mange bankkunder er altfor sløve.

– Mange går helt av skaftet over enkelttilbud, det så vi for eksempel på Black Friday før jul, samtidig som de betaler mange tusen kroner for mye for boliglånet sitt. Men det tar faktisk lengre tid å ta en tilbudsrunde i butikkene enn det tar å bytte bank, sier hun.

For bankene gjør det meste for deg, men du må bare finne den billigste banken. Det gjør det enkelt via Finansportalen eller Penger.no.

Før var oppussingsobjekter mest populært blant unge, slik er det ikke lenger:

Les også

Dette er boligene det er mest rift om blant unge

Er som å handle på salg

– Se på tilbud på lån på samme måten som tilbud på mat eller salg på sykler og ski. Det er dumt å ikke slå til på gode tilbud på varer og tjenester som du må ha, sier Picardog får støtte avSilje Sandmæl, forbrukerøkonom i Dnb.

Silje Sandmæl i Dnb

– Ja, det er absolutt verdt å prøve å få et bedre tilbud, sier hun og legger til at det verste som kan skje dersom du prøver å prute på boliglånet, er at banken sier nei, sier Sandmæl.I de tilfeller der banken ikke vil forhandle om lavere rente, og du likevel mener du har mye å gå på, bør du vurdere å bytte bank. Og det er mange banker som står klare til å ta i mot deg.

– For konkurransen om bankkundene er hard, og dette bør forbrukerne bruke til sin fordel, skyter Picard inn.

Har boligverdien steget?

Sandmæl i Dnb oppforder også lånekunder om å følge med på verdien på boligen.

– Dette er noe jeg opplever at mange lånekunder glemmer å følge med på. For dersom det er slik at du måtte låne mer enn 75 prosent av boligens verdi da du tok opp lånet, men boligen nå har steget i verdi og plutselig er innenfor 75 prosent av boligens verdi, har du garantert høyere rente enn du burde. Dette er ikke noe banken følger med på for deg, så det må du huske selv, råderhun.

Artikkelen er skrevet av abito.no, Fædrelandsvennens boligsatsning på nett.

Opptatt av å spare penger? Da anbefaler vi disse sakene:

Publisert: