– Hver tredje bolig har fuktskade som bør repareres

Fuktskader kan være en helserisiko, og bør tas på alvor, sier Folkehelseinstituttet.

Fuktskader, som mugg, må tas på alvor, hevder Folkehelseinstituttet.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Hver tredje bolig har fuktskade som bør utbedres. Det viser en fersk undersøkelse forsker Anja Hortemo Høie ved Folkehelseinstuttet har gjennomført.

I studien, som ennå ikke er publisert, har Høie saumfart over 10.000 boligrapporter, og sett på hvor mange av boligene som hadde merknader for fuktskader.

Konklusjonen er at over 3125 av boligene, som er spredt over hele landet, hadde slike problemer.

– Fukt og muggsoppskader er ansett som den viktigste negative helsefaktoren i innemiljøet, og derfor er det alvorlig at det er så mange fuktskader i norske boliger, sier seniorforsker Johan Øvrevik ved Folkehelseinstituttet.

En rekke studier har tidligere vist at luftveisrelaterte sykdommer forekommer hyppigere hos dem som bor i boliger med dårlige inneklima, ifølge Helsedirektoratet. Muggsopp og fukt er de største problemene.

– De som bor i boliger med fuktproblemer har oftere enn andre pustebesvær, hoste, piping i brystet, astma, bronkitt og luftveisinfeksjoner. De har også mer eksem og allergisk betennelse i slimhinnen i nesen. Mange melder også om diffuse symptomer, som hodepine, konsentrasjonsproblemer og trøtthet, sier Øvrevik.

Les også Kan andre se hvem som var med i budrunden?

Vet ikke hvor mye som er farlig

Men selv om 30 prosent av de sjekkede boligene hadde fuktskader, betyr ikke det nødvendigvis at alle disse boligene er helseskadelige.

– Det tallet er nok langt lavere. Men vi vet ikke så mye om grensen for hvor mye fukt eller muggsopp som skal til for at det blir helseskadelig i innemiljøet, presiserer han.

Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet alltid at alle fuktskader utbedres umiddelbart.

– Så her gjelder føre-var-prinsippet. Vedvarende fukt og vekst av muggsopp på flater må fjernes, anbefaler han.

Forskerne kan ikke si noe sikkert om hva det er konkret, som fremkaller sykdom i fuktige omgivelser.

– Mye tyder på at muggsoppen er hovedsynderen, men det kan også være soppsporer, soppfragmenter eller muggsoppgifter, sier seniorforskeren.

Husstøvmidd og flyktige organiske stoffer fra bygningsmaterialer kan også være en årsak.

– Det står mye forskning igjen for å vise endelige årsakssammenhenger.

Les også Skal lysekrona følge med når du selger boligen?

Størst risiko

Omfattende fuktskader i rom hvor man oppholder seg over lengre tid, gir størst helserisiko. Derfor er forebygging og utbedring av fukt- og muggsoppskader svært viktig for å sikre god helse.

Fuktskader er mest utbredt i kjellere, uinnredede loft og bad, samt i forbindelse med drenering og grunnmur.

– Det utgjør ikke nødvendigvis noen helserisiko hvis beboerne ikke oppholder seg i disse rommene. Det er fukt i soverom og bad vi er mest bekymret for, fordi det er her beboerne oppholder seg mest, sier Øvrevik og fortsetter:

– Tørt og rent er viktig. Da har du sikret godt inneklima.

)Kilder: Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet

Publisert: