Er det kokte egget nesten umulig å skrelle? Her er grunnen!

Romtempererte egg er enklere å koke og skrelle.

Noen ganger kan det være veldig vanskelig å skrelle de kokte eggene. Grunnen kan være at eggene er veldig ferske.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

– Det er ikke morsomt å skrelle et egg, når skallet tviholder på egget, sier Britt Marlene Kåsin, matrådgiver ved MatPrat og Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Du har kanskje opplevd det hun beskriver: At det hardkokte egget er nærmest umulig å skrelle. Skallet sitter som limt fast til egget, og når du først klarer å plukke skallbiter vekk, får du minst halvparten av den harde eggehviten med på kjøpet.

– Det er ikke noe galt med eggene dette skjer på, men det kan være at de er veldig ferske. Da er skallhinnen fortsatt godt festet til eggehviten, forklarer Kåsin.

Hun får støtte av Cornelia Koppang Henriksen, kommunikasjonsrådgiver hos Nortura, som også opplever at hardkokte, ferske egg kan være utfordrende å skrelle.

– Skallet slipper ikke like lett, den ytterste hinnen ligger så tett mot skallporene at de «lugger» seg fast, forklarer hun.

Du trenger ikke å slipe ned kjøkkenbenken for å få vekk flekken

Eddik i vannet

Ifølge de to ekspertene, er det flere triks som kan hjelpe mot problemet.

Blant annet bruker noen litt eddik eller bakepulver i kokevannet for å øke pH-verdien.

– Det skal få skallet til å slippe lettere, hevder Kåsin.

Det kan også være effektivt å temperere eggene før koking, for eksempel ved å la de ligge på kjøkkenbenken en stund før de skal i kokende vann.

– I egg som er tempererte, sitter ikke hinnen under eggeskallet så fast til det kokte egget, og dermed kan skrellejobben bli enklere. Romtempererte egg er dessuten enklere å koke, da de ikke sprekker så lett under koking.

Når eggene er ferdig kokt, skal de raskt avkjøles i kaldt vann. Hardkokte egg bør avkjøles i rennende vann like lenge som koketida.

Slik får du små rom til å virke større

Det kan være effektivt å temperere eggene før koking, for eksempel ved å la de ligge på kjøkkenbenken en stund før de skal i kokende vann. I egg som er tempererte, sitter ikke hinnen under eggeskall.

Skjer ikke så ofte

Samtidig understrekermatrådgiveren at eggeskrelleproblemet er en relativt sjelden problemstilling i norske kjøkken.

– Som regel trenger du ikke å tenke på hvor ferske eggene er. Det jeg syns er viktigst, er å ta ut eggene fra kjøleskapet i god tid før bruk. Egg tåler godt noen dager på kjøkkenbenken og du har tempererte egg klare til koking.

Kåsin har dessverre ingen triks i ermet for å “redde” kokte egg som viser seg å være umulig å skrelle.

– Det eneste rådet jeg kan gi er å bevare fatningen, og prøve å skrelle forsiktig. Det blir ikke noe enklere av å bli irritert, sier hun.

Slik koker du perfekt egg!

  • Bruk romtempererte egg når du skal koke dem. Ta gjerne ut noen egg fra kjøleskapet kvelden før, og legg i en kurv eller bolle, slik at de er tempererte når de skal kokes. Da sprekker de ikke så lett.
  • Tempererte egg legges i kokende vann. Ta tiden for å ha kontroll på koketida.
  • Bløtkokt egg: 3–6 minutter
  • "Smilende" egg: 6–8 minutter
  • Hardkokt egg: 8–10 minutter
  • Skyll eggene raskt i kaldt vann etter koking, for å forhindre at eggene fortsetter å stivne. Hardkokte egg bør avkjøles i rennende vann like lenge som koketida.

Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Publisert: