På Eidsvågneset samlet de inn 40 kilo snegler

Nå ber de politikerne våkne. — Dette er et nasjonalt problem.

SNEGLEAKSJON: På Eidsvågneset har Eidsvåg Hagelag med Heidi Sund i spissen erklært krig mot brunsneglene. FOTO: Gidske Stark
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Heidi Sund har vært med å starte Eidsvåg hagelag i Bergen, et nystartet hagelag som allerede teller 30 medlemmer i alderen 25 til 80 år.

Sammen har de erklært krig mot brunsneglene, og forrige uke inviterte de alle på Eidsvågneset til en aksjon. Det første de skulle gjøre var å plukke brunsnegl, noe som var en veldig enkel oppgave.

Vi er vel litt småkvalme alle sammen, jeg har drømt om snegler i hele natt.

– Vi var redd ikke alle ville få tid til å samle snegler før vi skulle samles, så noen av oss brukte to timer på å samle inn litt ekstra i forkant. Vi gikk tre stykker etter hverandre i Tømmervågen og vi samlet fem liter hver på den korte tiden. Med Kniksenbanen og turveien i Eidsvågskogen til Langevannet i tillegg, var vi oppe i 22 liter, sier hun til bonansa.no.

Og selv om kanskje ikke alle hadde hatt så mye tid til å samle snegler, og enkelte allerede hadde gjort en del tiltak, så fikk de inn formidable 40 kilo med brunsnegl. Det tilsvarer 100 liter.

– Inntil politikerne gjør noe har vi valgt å ta skjeen i vår egen hånd. Her er det et fantastisk miljø, og vi ønsker å få et sneglefritt område.Så lenge ikke myndighetene tar ansvar er dugnad den eneste måten å gjøre det på.

Sunder fortsatt litt kvalm når vi snakker med henne.

– Vi er vel litt småkvalme alle sammen, jeg har drømt om snegler i hele natt. Det var rett og slett helt overveldende mengder med snegler. Mange av dem hadde stått litt, og jeg kan love deg at det lukter, sier hun.

Det «alle» lurer på:

Les også

Kan leopardsneglen vinne kampen mot brunsneglene?

SNEGLEAKSJON: På Eidsvågneset har Eidsvåg Hagelag med Heidi Sund i spissen erklært krig mot brunsneglene. FOTO: Gidske Stark

— Hvert sneglepar legger 800 egg

Hun mener at brunsneglenburde bli behandlet på samme måte som andre skadedyr, som for eksempel rotter.

– I handlingsplanen er brunsnegl kun nevnt i en oppramsing av artene. Vi vil kjempe for at de skal omfattes av skadedyrlovgivningen og nabolovgivning. At det vil være pliktig å holde orden på kommunal grunn, samtidig som privatpersoner skal være pliktig å holde orden i egen hage. De ødelegger og bærer smitte akkurat som rottene. Kommunegartnerne har sprøytesertifikat og kan bruke et middel tre ganger så sterkt så det vi andre benytter. Vi mener at dette middelet også må gis til privatpersoner, sierhun til bonansa.no.(Se kommunepolitikernes svar i faktaboksen).

Sundlurer dessuten på om politikerne er klar over at brunsneglen er såkalte hermafrodit – altså tokjønnet. Det betyr at de befrukter hverandre, og hvert par legger hele 800 egg.

– Det er jo bare til å begynne å regne på det, sier hun, og påpeker at august og september er månedene de parer seg.

– Det er jordbærdyrkere og salatdyrkere som må gi opp pga disse sneglene, sier hun.

Har du tips til lignende saker? Send oss en epost!

Har du mye brunsnegler i hagen?

Les også

Åtte tips for å bli kvitt de forhatte sneglene en gang for alle

Kannibaler

Du lurer kanskje på hva de gjorde med 100 liter snegler?

Via hagelaget kjøpte de inn store mengder Nemaslug til en rimelig penge, og inviterte alle på Eidsvågneset til å komme med snegler. Disse klippet de opp og blandet med Nemaslug, deretter satt de dem ut igjen i hagene.

Disse sneglene er nemlig kanibaler. Det betyr at når de legger ut igjen disse oppklippede sneglene, så kommer de andre sneglene og spiser dem. Da blir de smittet av en mikroorganisme, ikke gift. Det gjør at sneglene dør.

– Vi starter rett og slett en liten pest blant sneglene, sier Sund.

Er du også plaget av brunsneglene? Sjekk ut disse sakene:

Les også

På tide å plukke snegleegg: En brunsnegl kan legge 400 egg

Les også

Se, svarttrosten spiser brunsneglene!

Les også

Invasjon av brunsnegl i Hardanger

Les også

Har du mye brunsnegler i hagen? Les denne saken

Les også

Se! Boasneglen spiser brunskogsneglen!

Les også

- Nå er brunsneglene ute hver kveld og forsyner seg grådig av alt som vokser

Les også

Har du sett disse sneglene?

Og annet godt hagestoff:

Publisert: