Funky funkis på Eidsvågneset

Midt i oppussingen bestemte de seg for at de to øverste etasjene måtte fjernes. Da var det frem med motorsagen.

FUNKISFUSJON: Kebonykledningen utvendig gjør at huseierne ikke trenger å bruke mye tid på vedlikehold. De moderne karnappene er kledd med aluminium. Det nye toetasjes funkishuset er plassert på den gamle grunnmuren som inneholder kjeller og en hageleilighet.
  • Hilde Heian
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Funkishuset er bygget på den gamle grunnmuren fra 1961, og ligger høyt og fritt på Eidsvågneset i Bergen.

De store vinduene strekker seg fra gulv til tak. Utsikten er av det spektakulære slaget.

Snart fem år etter at familien på fire flyttet inn, er nærheten til sjøen og naturen rundt noe av det de setter mest pris på.

Men det var ikke kjærlighet ved første blikk da tegningene fra arkitekten kom på e-post en fredag ettermiddag.

«Han har misforstått alt», sa Kalle Løtveit oppgitt på telefonen til kona Beate Aske Løtveit.

FALT FOR UTSYNET: - Da jeg kom inn i det gamle huset og fikk se denne utsikten, sa jeg at dette måtte vi bare ha, forteller Beate Aske Løtveit. Mannen Kalle Løtveit ville gjerne ha gulv fra danske Dinesen. Skyvedøren inn til stuen og trappen opp til loftet, er også laget av samme typen gulvplanker av tømreren som bygde huset. Ti år gamle Lovise Aske Løtveit har kort vei til sjøen når hun skal seile med seilbrett.

Men da paret hadde møte med arkitekt Børje Sundt Laastad tre dager senere, flyttet de ikke på en strek.

I løpet av helgen hadde de forstått hva det var han ville, og at alle spørsmålene om seilbrettinteressen, kajakkturene og hvordan døgnet fortonet seg, ikke var småprating, men kartlegging av familiens behov.

— Det er en grunn til at noen er arkitekter og andre driver med noe annet. Jeg liker at det er lys gjennom hele huset og alle stedene du kan se gjennom vinduene, sier tobarnsfaren, som underviser i idrett og friluftsliv ved Høgskolen i Bergen.

Bli med hjem til Fredrik Græsvik:

Les også

Rapport fra hjemmefronten

SPISESTUEN: Kjøkkeninnredning fra franske Mobalpa.

Dette huset måtte de kjøpe

Det var bare ti minutter igjen av visningen da Beate Aske Løtveit kom inn i stuen, fikk se utsikten og innså at dette huset måtte de kjøpe.

På det tidspunktet var det bare et år siden familien hadde flyttet inn i en firemannsbolig på Eidsvåg. Den gang jobbet de begge som lærere.

Men paret fant ut at hvis de leide ut hageleiligheten og den øverste etasjen, og pusset opp huset rom for rom, så ville de ha råd til det.

Den ærverdige leiligheten i Parkveien er pusset opp i respekt for sporene fra fortiden:

Les også

Helt på høyden

ANTIKVITET: Den gamle slagbenken er kjøpt i Stavern og ble fraktet hjem til Bergen surret fast på taket på bilen.
MED UTSIKT. Funkishuset er bygget på den gamle grunnmuren fra 1961, og ligger høyt og fritt på Eidsvågneset i Bergen.

De to øverste etasjene måtte vekk

Etter å ha renovert kjelleren, som hadde fukt og råteskader, og fikset opp utleieleiligheten der, tok huseierne kontakt med arkitekt.

— Tømrer Ole-Helge Solstad forklarte oss at med så store endringer som vi planla, så ville det lureste være å sage vekk de to øverste etasjene. Det angrer vi ikke på. Ellers ville vi ha endt opp med et skeivt reisverk som utgangspunkt, og det ville heller ikke ha lønnet seg å flikke på det gamle, presiserer Kalle Løtveit.

40-åringen er oppkalt etter bestefedrene og døpt Karl-Ingolf, men bruker vanligvis bare kallenavnet.

Les også

Verdenskjent ryddeguru: Rydd én gang, og du trenger aldri rydde igjen

GANGEN: Gulvet har fått en liten rød løper av fliser for å bryte opp. Garderobeskapet er laget av Dinesengulv og snekret på stedet. Ulven på veggen er fra Scandinavian Surface. Puff fra Eilersen.
OVERBLIKK: Ikke noe å si på utsikten fra foreldresoverommet. Sengen fra nederlandske Auping kostet plutselig en tredjedel av prisen på opphørssalg.

Vi garanterer at du får det mer ryddig hjemme om du følger denne lista:

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

Nedenfor boligen ligger et felles friområde som grenser til sjøen.

På Storøyen, en pikyrende liten padletur unna, har Åsane Seilforening sin base som den aktive familien ofte benytter når de trener.

På oppsiden av huset er det en bratt naturtomt. Der har Kalle Løtveit på sikt tenkt å lage et lysthus som skal ha samme form som funkishjemmet. Han liker å holde på med grovarbeid utendørs.

— Å sitte i sofaen tidlig en lørdag morgen med en kopp espresso med melk og planlegge dagen mens ungene sover, og ha litt tid alene, er godt. Jeg jobber også en del hjemme fordi jeg reiser så mye, forteller Beate Aske Løtveit.

Hun arbeider med skolebyggplanlegging og skoleutvikling hos Norconsult, og mener at barn i fremtiden må gjøre noe annet enn å sitte 13 år bak en pult.

LOFTSTUEN: Takhøyden er over fire meter i TV-stuen, som også er gjesterom. Brudekjolen hang før i vinduet for å skjerme mot innsyn, men står nå bare på stas.
BADET: Bak det gule vinduet er badeværelset. Siden huset ligger så høyt, er det ikke nødvendig med gardiner. Armatur fra Vola, formgitt av Arne Jacobsen.

— Er du opptatt av design?

— Nei, egentlig ikke, men jeg blir veldig glad i ting. Barnestolen fra Ikea synes jeg er kul, men det handler mer om gjenstandene enn hvilket merke de er. Her ute på Eidsvåg kan du komme på butikken uten sminke etter en joggetur. Folk er sammen med ungene sine og møtes på fjellet. Det er ikke så mye fokus på cupcakes og designmøbler, slår den 45 år gamle tobarnsmoren fornøyd fast.

TRIVES: - Jeg liker alt med rommet mitt, men det er litt lite. Huset er veldig stort, og vi kan leke mørkegjemsel hvis vi slukker lysene. Det gøyeste jeg vet, er å seile seilbrett. Da står du på et surfebrett med et segl i hånden, forklarer ti år gamle Lovise Aske Løtveit.
TENÅRINGSROM: Her bor 14 år gamle Mikkel Aske Løtveit.

Vi kan i tillegg anbefale disse inspirerende boligartiklene:

Les også

På baksiden skjuler det seg et tilbygg utenom det vanlige

Les også

Se det Pippi-inspirerte hjemmet!

Les også

Hytta hans er som et eventyrslott

Hele 6,2 meter over sofaen har de vindu mot himmelen:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. De opphevet skillet mellom ute og inne

  1. Arkitektur
  2. Interiør
  3. Hjemme hos
  • Lyst på mer inspirasjon? Sjekk ut vår konto på instagram: @boligoghjem
BT anbefaler

– Det har vært tøft for oss både fysisk og psykisk

Fortsatt står ettersendt bagasje stablet oppå hverandre på Flesland.

LES SAKEN