Marmor ble brukt for å vise at man hadde penger

Bergarten er ikke lenger forbundet med TV-serien Dynastiet og jappetiden.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Marmor er for mange et dårlig minne fra åttitallet og jappetiden, men trendsetterne ønsker den spraglete bergarten velkommen tilbake.

Interiørekspert Helle Tjaberg «elsker» marmor. Spesielt elsker hun hoteller med overdådige marmorbad.

MATERIALMIKS. Andreas Engesviks lysestaker Chunk for Menu er i marmor, messing og tre. Foto: Menu

— Marmor er luksuriøst, vakkert, og jeg forbinder det med så mye. Marmor føles så eksklusivt, og hever et rom med bare en dekorasjon. Det ligger dessuten mye historie i marmor, spesielt når man ser hvordan det i dag brukes på nye måter, sier Helle Tjaberg.

Marmor er en krystallinsk karbonatbergart, dannet ved omkrystallisasjon (metamorfose) av kalksteiner, ifølge Store norske leksikon.

Det er ikke så rart at marmor forsvant som trend for noen tiår siden, mener Tjaberg. Marmor ble brukt så mye, og ble litt gammeldags for mange. Marmor ble brukt for å vise at man hadde råd.

— Marmortrenden på åttitallet var inspirert av Dynastiet. I dag kjøper man marmor for skjønnheten og trenden, ikke for å vise hvor tykk lommeboken er, sier Tjaberg.

Må behandles pent

I 2013 kan bergarten mikses med materialer som messing, tre og grov betong i interiøret.

— Alle kjøkkenleverandører med respekt for seg selv har marmorbenkeplater i katalogene. Men marmor er et materiale som tar til seg flekker. Det kan lett bli skjoldete, og må behandles pent. Det kan holde med en fjøl eller brett i marmor, sier Tjaberg.

Marmor kommer i forskjellige farger, noen med årer, andre helt hvite, som den italienske marmoren på Operahuset i Oslo. Ifølge Wikipedia kommer årene fra urenheter i mineralene, for eksempel leire. Rosa farge kommer av mangan, svart kommer av jernoksid og grønn kommer stort sett fra serpentin fra kalkstein.

LITEN SKULPTUR TIL LYS. Marmor føles så eksklusivt, og hever et rom, med bare en dekorasjon, sier interiøreksperten. Foto: Bloomingville

Marmortrenden begynte å komme for noen år siden, og ble mer tilgjengelig for folk flest i fjor, ifølge Tjaberg. Da var det hvit, ren marmor som var i siget.

— Nå ser jeg at de store produsentene eksperimenter med svart, brunt og grønnskjær. Det er litt 70-talls med grønt, men det er veldig fint i riktig kombinasjon. Svart marmor har også vært fremtredende på møbelmessen i Milano. Det er mange svarte tendenser i motebildet, og da vil også svart marmor bli en del av interiøret, sier Tjaberg.

Synes du tanken på marmor høres pompøs ut? Overdådig? Interiøreksperten anbefaler å bruke marmor som et tillegg, som for eksempel fliser rundt speilet på badet.

— Folk lurer nok på om trenden vil vare, «vil vi bli kjempelei?». Jeg blir ikke lei! Marmor passer bra til mange ulike interiørstiler. Bergarten er som «den lille sorte», som kan dresses opp og ned, sier Tjaberg.

Billig marmor

Interiørkonsulent Maren Skarsheim merker at marmor har blitt mer populært, også blant de som ikke er «interiørfrelste». Skarsheim anbefaler å lete etter ting i marmor på Fretex, for hun mener de er flinke til å plukke og organisere ting etter trender.

MYE MARMOR: Restauranten Monsieur Bleu i Palais de Tokyo, senteret for samtidskunst i Paris, har gulv i marmor, vegger delvis dekket av marmor, og grønn marmor bak sofaene. Den franske arkitekten Joseph Dirand står bak. Foto: Monsieur Bleu

— Man kan også finne marmorobjekter på loppemarked, aller mest i Sverige. Ofte har foreldre og besteforeldre stuet bort marmorlysestaker og lignende. Let frem gamle skatter, sier Skarsheim.

Skarsheim har selv funnet frem telysestaker i marmor, som har ligget i en skapet en stund.

Hun ser at marmoren brukes på en annen måte nå enn forrige gang det var trendy, og mener marmoren nå er en del av en minimalistisk stil.

— Den hvite marmoren er mest utbredt nå, den rosa og grønne har jeg ikke sett så mye av ennå, det er vel litt for spesielt, sier Skarsheim.

— Det er vanskelig å si hvordan bergartens fremtid ser ut, men marmor er et klassisk materiale, og et godt valg, sier Skarsheim.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Bergensere som hadde vært på vinterferie ble bedt om å teste seg. Slik svarte de.

Bergen kommune mener alle som har vært på vinterferie skal teste seg når de kommer hjem – uansett.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Se nå: Vil forlenge intervallet mellom dosene

  2. Mann pågrepet etter villmanns­kjøring i Fjellveien

  3. Det er ett år siden korona kom til Bergen. Sjekk siste tall for din bydel her.

  4. 14 tatt i kontroll ved Kjøkkelvik skole

  5. Betyr en vaksine at du kan dra på sommer­ferie utenlands?

  6. «Paffen» ble forelsket i Brann i 1987. Men det sitter langt inne å ville gå inn i styret.