Den hemmelige takhagen på Kjøita

Den skjulte perlen, ikke synlig fra gaten, har allerede fått kallenavnet Top Secret Garden.

810_2400
  • Kari Byklum
Publisert Publisert

-Vi ønsket å lage noe som skiller seg ut, sier arkitekt Maren Spilling i Ark-Net.

Kanalbygget er ett av tre leilighetsbygg i prosjektet som har fått navnet Secret Garden, og som skal bestå av 140 leiligheter. Mellom byggene skal det anlegges en hemmelig hage som blir et grønt og lunt samlingssted for beboerne og et visuelt uttrykk. Enn så lenge er det mest byggeaktivitet i området, og første byggetrinn, Kanalbygget, blir innflytningsklart til høsten.

Vi fikk ta en titt på en av toppleilighetene som nå begynner å ta form. Og ikke minst på den tilhørende terrassen, med vakker utsikt i alle himmelretninger. I disse dager er arkitektene i ferd med å legge siste hånd på verket.

810_2400

-Vi har valgt å legge vekt på andre kvaliteter enn det som kanskje er vanlig i nye leilighetskomplekser. De fleste leilighetene har gjennomlys, og toppleilighetene har terrasser bygget som små takhager, forklarer arkitekten.

810_2400

Bare fuglene får se

Den private takterrassen strekker seg langs leilighetens langside. På motsatt side skjermer veggen til naboleiligheten for både vind og innsyn. Det gjør at man er helt privat, og kan stå i utedusjen uten innsyn fra annet enn fuglene. Her er det innredet med tanke på både store selskaper og rolige hjemmekvelder.

-Uteområdet er absolutt en av leilighetens største kvaliteter, mener arkitekten.

Fra stua går man inn i sin egen suite med soverom, garderoberom og bad. Man kan ha gjester i stua, men likevel trekke seg tilbake til sitt private område, sier arkitekten.

Marmorfliser uten sammenligning

Badet i suiten har italienske fliser lagt i fiskebensmønster. Det andre badet har storskala marmorfliser som hver målte 1,5 x 3 meter før de ble tilpasset. Et utfordrende arbeid for montørene.

-Mye av materialvalget er utenfor standard, og dermed ble håndverkerne utfordret til å gjøre ting de ikke var kjent med fra før.

810_2400

At 25-åringen er grafisk designer kommer også til uttrykk i leiligheten: Når Thea skal slappe av, tar hun jobben med hjem

Lyset er avgjørende

Lyssettingen fikk også mye oppmerksomhet da arkitekt Maren Spilling og interiørarkitekt Helén Rosvold Andersen skulle klargjøre leiligheten for eierne, som ikke har rukket å flytte inn ennå.

-Det er viktig å planlegge lyset slik at det ikke blir helt jevnt, men skaper et samspill mellom lys og skygge. Samtidig er det viktig å finne ut hvordan rommene skal brukes og hvor møblene skal stå, før man bestemmer lyssettinger, forklarer interiørarkitekt Rosvold Andersen, og fortsetter:

-Og veggfargene må også lage de riktige kontraster mellom fargen, belysningen og det naturlige lyset.

810_2400

Veggfargene er todelte i allrommet. Lyset som kommer naturlig inn fra takhagen forsterkes av en lys veggfarge i kjøkkendelen. Men så er det valgt en mørkere farger som definerer stuedelen og omfavner den på en lunere måte.

-På noen av soverommene er det malt med samme farge på veggen, himlinger og listverk. For å slippe inn naturlig lys, er foringene hvitmalte, forklarer Spilling og legger til at denne måten å male på kommer til å bli mer utbredt i fremover.

Bli med hjem til Camilla Haugen i Kvadraturen: -Jeg blir fort veldig lei av farger

810_2400

«Once in a lifetime»

Maren Spilling, som har jobbet som arkitekt siden 2007, forteller at oppdraget hun og arkitektkollegaene Erik Asbjørnsen og Janicke Jebsen Vinje fikk med å tegne Secret Garden, er en sjelden opplevelse.

-Ja, det er et «once in a lifetime»-oppdrag. Og i akkurat denne leiligheten har vi fått designe så detaljert at det omtrent bare er tannbørsten som mangler, sier Spilling.

Mange av materialene og møblene er spesialbestilt fra flere steder i Europa.

-Men det gjemmer seg også noen Ikea-detaljer og småting fra billigbutikker blant interiør i høyere prisklasse. God smak og gode løsninger handler ikke alltid om penger. Og nettopp det gjør det utrolig moro å jobbe med slike prosjekter, avslutter arkitekt Maren Spilling i Ark-Net.

Her har vi funnet frem til flere fine boligsaker :

Lurer du på når det er mest lønnsomt å kjøpe bolig?

Flytting er risky. Slik unngår du at flyttelasset kommer i feil hender

Kristin Østebø bor på en av Venneslas høyeste topper.

Publisert

Mest lest

  1. Rekstensamlingen er solgt: – Når det kommer til kultur, kan vi ikke tenke så mye på penger

  2. Krever giganterstatning av naboen etter skader på bygården i Bergen sentrum

  3. Reisesommeren direkte

  4. Staten skal ha tilbake alt de har investert i Bradbenken-ordningen

  1. Bolig
  2. Design
  3. Hjemme hos
  4. Interiør
  5. Abito