Lær familiens enkle gjør det selv-triks!

Paret hadde ingen erfaring med oppussing da de kjøpte det gamle huset.

HOLDER STILEN: Familien er opptatt av å være tro mot sin egen stil– enten det handler om nye, brukte eller redesignede ting.
 • Isabelle Olander
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det sjarmerende huset var i dårlig stand da Ida Gustafsson, Tom Nyström, Maja (5) og Henry (2) flyttet inn i november 2010. — Vi så potensialet med én gang vi kom inn på gårdsplassen. Huset er bygd på slutten av 1920- eller begynnelsen av 1930-tallet. At det også lå midt inne i byen, synes vi heller ikke var så dumt, sier Ida Gustafsson.

Familien har gjort mye av oppussingen i Ludvika selv. Flere originale detaljer er tatt vare på. Blant annet gulvet i hallen, taket på kjøkkenet, detaljer i barnas soverom og på gjesterommet.

- Vi hadde egentlig ingen erfaring med oppussing før vi kjøpte huset. Man kan vel si at vi fikk inspirasjonen over oss og måtte lære en del av foreldrene mine, som har pusset opp mye, sier Gustafsson.

EGET GJEMMESTED: Maja (5) og Henry (2) trives i det koselige teltet sitt.

Du gjetter ikke hva familien heter til etternavn!

Les også

Ja, familien bor i dette drivhuset året rundt

Dårlig kvalitet

Huset var tidligere kledd med plater utvendig, men disse var i så dårlig forfatning at de ble erstattet av klassisk trepanel.

— Det beste med huset er at det har sjarm. Det verste er at kvaliteten på selve bygget ikke er så bra. I de rommene der vi har revet og pusset opp på nytt, ser vi at de som har bygd huset, har brukt dårlige restmaterialer til veggene, sier Ida Gustafsson.

I hallen var trappen opprinnelig dekket med et teppe, som de fikk fjernet. Men midt i arbeidet innså de at overflaten ble så flott at de lot deler av trappen være slik den var.De gamle, originale tregulvene var veldig skjeve og utette, bortsett fra på kjøkkenet. Der var det et svart-hvitt-rutete gulvbelegg. Det passet bra med barn i huset, og står i stil med husets opprinnelse. I kjøkkenet ble overskapene tatt bort for å gi en mer romslig og tidstypisk opplevelse. Skapene ble erstattet med hyller.

Se, den engelske hagen!

Les også

- Det fantes to frukttrær, og en del bærbusker, men ellers var det ingenting

FRISK OPP GAMLE STOLER ELLER MØBLER: Du trenger: Stol, malingsvask, fille, hansker, maske, fint sandpapir og muligens sparkel og hvit grunning.Gjør dette: Hvis stolen, eller kommoden må sparkles noen steder, så start med det. Puss deretter lett med sandpapir og vask den. For bedre fargeresultat og holdbarhet, er det lurt å grunne med hvit grunning. Husk å dekke til detaljer du ikke vil ha malt. Når det er gjort, er det bare å spraye! Husk munnbind.

— Huset er blitt omtrent slik vi tenkte oss. Man har jo et bilde av hvordan sluttresultatet skal bli før man begynner. Så klart må vi justere litt underveis, og vi har noen ganger tenkt at «vi skulle gjort sånn i stedet». Det er jo lett å være etterpåklok, sier hun.

Rev de små loftsrommene

I stuen var det en klebersteinsovn, men fordi den tok opp så mye plass, ble den erstattet av en mindre jernovn, som også har en varmefunksjon på virkelig kalde dager.

MÅNELAMPE: Du trenger: En lampe du kan skru på veggen, og som har en klar glasskuppel. Sort og rosa porselensfarge, porselenspenn, svamppensel.Gjør som følger: Start med å mal glasset med svart porselensfarge på innsiden av kuppelen med en svamppenselen. Deretter bruker du penselen på utsiden av glassklokken, for å markere to roser i kinnene med rosa maling. Til slutt bruker du den sorte porselenspennen og tegner øyne, fregner og bart - hvis du vil.La kuppelen herde i ovnen. Les bruksanvisningene til porselensmalingen for hvordan du går frem.

I andre etasje var det opprinnelig små loftsrom med skråtak. Her rev Tom Nyström veggene for å skape større plass. Gjesterommet ble kledd med panel for å holde den klassiske 1920-talls stilen. Det ble en god del panel igjen etter oppussingen. Disse brukte han til å snekre TV-skapet i stuen. De fleste møblene er loppemarkedsfunn som Ida har satt sitt preg på med vanlig spraymaling. Klare pastellfarger synes overalt og gjør seg mot det hvite.

Flere av fargene har dessuten barna valgt, og noen ganger har femåringen fått være med å male.

Lar du glassen stå for lenge i oppvaskmaskinen?

Les også

Derfor blir glassene dine melkehvite

— Man kommer langt med spraymaling, siden det kan brukes på nesten alle typer materialer. I sommer prøvde jeg å spraye et par gamle lampeskjermer i stoff. Det var moro, og resultatet ble kjempebra! sier Ida Gustafsson.

- Vær realist!

Hun mener man bør være tro mot egen stil, og ikke innrede for å imponere andre.

- Prøv deg frem og husk at det er du som bor der, og ikke noen andre.

Familiens beste oppussingstips er imidlertid rett og slett å være realist.

— Det er lett bare å kjøre på. Men når man river og holder på med forarbeidet, så kan det hende man møter hindre som gjør at man må endre på planene sine. Ting tar tid.

DETALJER: Svart og turkist på kjøkkenet.

Har du tid til mer inspirasjon? Da kan vi anbefale disse boligartiklene:

Les også

Arkitektens grep førte familien nærmere hverandre

Les også

Hun innredet hele huset med brukte funn

Les også

Samlertrang: - Jeg liker når ting er gamle på ordentlig og har ingen kopier

Trenger du mer inspirasjon? Sjekk ut vår instagram-profil @boligoghjem!

Eier du allerede bolig, og har boliglån? Her kan du sjekke hvor god rente du egentlig har, sammenlignet med naboene dine

Publisert
 1. Tips og triks
 2. Oppussing
 3. DIY
 4. Bolig
 5. Hjemme hos
BT anbefaler

Politiet rykket ut til melding om mishandlet gutt (7). Nå får betjentene oppfølging.

– Politifolk er også mennesker. De har følelser de også, sier politistasjonssjef Lars Morten Lothe.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. E16 i Ytre Arna framleis stengd. Ny vurdering i føremiddag.

 2. Roses etter prestisjeopptreden i Edinburgh: – Dette var helt fantastisk

 3. Mann pågrepet etter vold på badeplass

 4. Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

 5. I dag blir Rikke (6) skolejente. Forsker ber skolene lære av barnehagen når de tar imot førsteklassingene.

 6. Skjelt ut av Wolfe. – Det likte jeg godt!