Morild-gründeren: -Vi lever bare en gang og må ha det litt gøy

Siri Urdal kjøper kunst som berører hjertet og som hun håper sønnene en dag vil arve. Og mener livet er for kort til å ta alt på alvor hele tiden.

  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

-Når jeg virkelig skal slappe av så tuller jeg meg inn i et teppe, og liker å tro at jeg sitter i ro og fred og leser ei bok. Sannheten er nok at jeg sitter med Mac-en, mens guttene ser på noe håpløst bråkete på tv.

nyttbilde-17

Siri Urdal ler og serverer kaffe i kunsthåndverkskrusene hun har kjøpt på Designerens Julemarked, et marked som hun i år arrangerer for tiende gang. I tillegg satser designeren og gründeren av Morild mot nye høyder for bedriften som produserer luer og skjerf med innsydd refleks.

-Det har vært noen lærerike og krevende år siden vi startet bedriften i 2011, men nå omsetter vi for fem millioner i året og har rett over 100 forhandlere i Norge. Og vi sikter enda høyere, fastslår hun.

nyttbilde-17

For mens andre setter på bremsene og safer med trygge jobber med minimal risiko, elsker Siri å sette seg nye mål.

-Jeg liker å ha noe å strekke meg etter.

- Byttet ut funkishuset: Hanne og Per Grødum har drømmeutsikt fra toppleiligheten på Lahelle brygge

- Kontrastfylt hjem: Når Thea skal slappe av, tar hun jobben med hjem

Glad i Lund

Siri, ektemannen Kent Bakke og de to sønnene har bodd i eneboligen på Lund i åtte år. Det siste året har huset fra 1972 vært gjennom en real oppgraderingsrunde.

-Vi har fått det enda mer åpent og luftig enn før, og det er vi kjempefornøyde med. Men beliggenheten er jo det jeg kanskje setter mest pris. Jeg elsker rett og slett å bo på Lund.

Siri trekker fram det varierte bomiljøet.

-Jeg tror det er bra for barn å vokse opp i miljøer med ulike mennesker fra forskjellige samfunnslag, og her på Lund bor det alle slags folk. Det er viktig med mangfold, for det er jo det som barna møter i det virkelige livet etter hvert.

- Grafiske mønstre i sort og hvitt: Lekent hjem i sort og hvitt

Utfolde seg kreativt

Dermed trives Siri både i nabolaget og innenfor husets fire vegger. I løpet av det siste året har paret utvidet kjøkkenet ved å flytte vaskerommet ned i kjelleren. Den ene langveggen i stua var uten vinduer, så der satte paret inne en stor skyvedør for å slippe inn mer lys. Alle veggene er gipset på ny, og deler av kjøkkeninnredningen er malt sort, med tavlemaling.

-Barna skriver og tegner på kjøkkeninnredningen hele tiden. På den måten kan de utfolde seg kreativt, og for meg er både humor og kreativitet viktig.

Livet er rett og slett for kort til å ha det kjedelig.

Dermed er det fritt fram for barnas kreative skriblerier på de tavlemalte kjøkkenfrontene og sidene.

-Den hvite kjøkkeninnredningen funker fortsatt fint, men sidene og noen fronter var i valnøtt, og det er de jeg har malt.

Men veggene er fortsatt hvite.

-Ja, vi får se hvor lenge det varer. Jeg er fristet til å male dem grønne, men enn så lenge har jeg fått inn litt mer farge ved å henge opp grønne gardiner.

nyttbilde-17

Omgir seg med kunst

Siri er utdannet grafisk designeren og liker å omgi seg med kunsthåndverk og god design. Hun forteller at hun er fullstendig klar over at ting bare er ting, men at kunsthåndverk og design har dypere betydning enn masseproduserte trendvarer. Dermed er de også verdt å vente på innimellom.

-Den gule ballongen på veggen er laget av keramiker Kristin Antonsen. Jeg ønsket meg den i flere år, og hadde allerede gjort klar en plass på veggen da vi endelig kjøpte den. Dette er kunst som betyr noe helt annet for meg enn om jeg skulle kjøpt en vilkårlig pynteting.

På spisebordet står en lekker telys-lykt av en annen lokal kunstner og på salongbordet tenner hun lys i kraftige sementstaker fra atter en annen kunstner. Og på ytterveggen henger en fuglekasse laget av innsatte i fengslet.

-Det er en salig blanding, men jeg liker at jeg vet hvor tingene kommer fra. Og hvis ikke, bør det være noe som setter meg i godt humør. Som for eksempel ananaslampen i trappa.

Og det er nettopp det som kjennetegner et godt hjem for Siri. Hun vil ha god plass til tull og tøys for hele familien, i lekne omgivelser som er fylt med kunsthåndverk og god design. Det er nemlig godt for både øyet og samvittigheten hennes.

-Det koster selvsagt mer å kjøpe håndlagde ting, men man sparer miljøet ved å investere i mindre men skikkelig. Dessuten går aldri god design og kunst ut på dato, mener Siri Urdal

Publisert: