Derfor skal du ikke kaste malerkosten

Spar penger og miljøet med enkle grep, råder ekspertene.

Ta vare på penselen etter endt malejobb.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

– Å nei, vi kaster ikke malepenselene mellom hver jobb. Gode pensler skal man ta vare på – og derfor er det viktig å kjøpe kvalitetspensler, sier Gediminas Rudaitis i Skeie Malerfirma i Mandal.

Han får støtte av malermester Kristian Larsen i Malco:

– En maler er mer glad i en brukt pensel enn en ny. Når penselen er ny, er den gjerne litt stiv i busten. Når den er litt brukt, derimot, har man liksom fått formet busten. Og da har den som regel blitt ekstra fin å jobbe med i vinklingen, forklarer han.

De to ekspertene nevner flere grunner til at man ikke bør kaste penslene etter hver malingsøkt i hjemmet. Ikke bare bidrar det til unødvendig bruk og kast, men samtidig er det uøkonomisk. For gode pensler er dyre – og de tåler utmerket godt å bli reingjort og brukt igjen og igjen. Med enkle grep kan du ha glede av penslene i lang tid, understreker de.

Les også: Er egentlig de dyre malerkostene bedre enn de billige?

Pensler til vannbasert maling pakkes i plast

Større malerprosjekt går gjerne over flere dager. Dersom du ønsker å oppbevare kostene til neste dag, kan du ganske enkelt surre malerkosthodet inn i plastfolie eller legge dem i en lufttett plastpose.

– Det gjør vi alltid med pensler vi bruker til vann- eller akrylbasert maling. Men husk å dyppe penslene godt i maling før du pakker dem inn. Da holder de seg fine og fuktige, sier Larsen.

Les også: Visste du at fargen blir sterkere på huset enn den ser ut til på fargekartet?

Deretter bør du forsegle plastfolien rundt håndtaket med for eksempel maskeringsteip. Da er kostene like fine neste dag, opplyser malingsprodusenten Nordsjö.

– Oppbevar dem så i skyggen, for dersom de ligger og steker i sola, kan de fort stivne litt, påpeker malermesteren.

Oljebasert maling

Pensler som brukes til oljebasert maling, setter malerne i vann fra dag til dag.

– Setter du den ikke i vann, har den tørket ut til neste dag og da er den ubrukelig, påpeker Rudaitis.

Når malerjobben så er ferdig, bør du gi kostene en god runde reingjøring. Start ved å skrape av så mye maling du kan. Har du brukt vannbasert maling kan du la kosten ligge et par timer i en beholder med varmt vann. Deretter bør den skyldes grundig. Tørk så med kosten med et rent klede og oppbevar kosten på et tørt sted til neste gang den skal brukes.

– Hvis du renser penslene godt, kan du ha god nytte av dem i lengre tid, sier han.

Les også: Disse triksene gjør at du kan male huset på halve tiden

Men dersom du ha malt med løsemiddelbasert maling, må kosten renses i løsemiddelrengjøringsmiddel som white-spirit. Hell litt i en beholder og sett kosten oppi. Trykk kosten mot siden for å få reingjøringsmiddelet inn i busten og la det stå i middelet i minst to timer, anbefaler Nordsjö. Skyll deretter godt, tørk med rent klede og oppbevar kosten på et tørt sted.

Ta vare på penselen etter endt malejobb.

Spar på løsemidlene

Husk at man ikke skal tømme løsemidler i vasken. Så etter at du har avsluttet reingjøringen av kostene, må du legge et lokk på beholderen og la det stå i et døgn. Når malingen så har sunket til bunnen, kan du tømme det gjenværende reingjøringsmiddelet over i en flaske som du kan bruke på nytt i framtida.

Malingen skal tørke fullstendig i beholderen før du kaster den i avfallet.

Publisert: