- Vi ringte eierne av tomten en rekke ganger for å høre om de ikke ville selge, men det ville de ikke

I over ti år hadde ekteparet gått og sett på tomten som lå der oppe i høyden med panoramautsikt. Det var bare den de ville ha.

UTSYN: Naturtomten og huset har tilpasset seg hverandre. Her på siden av huset kan man sitte i ly og nyte utsikten.
ØYEN: Her samles Susanne, Agatha Cöllestina og Isaac Lekven familie og venner for å lage mat. Kjøleskap og oppbevaring skjules i den svarte veggen. Det er også ekstra kjøleskap og fryser i eget lagringsrom. Fisken på veggen er en kopi av en fisk Isaac fikk på stang i USA.
UTSIKT: Familien ønsket at alle rom i huset skulle ha sjøutsikt.
MOT SJØEN: Med kikkerten i stuen kan datteren Agatha Cöllestina (13) følge med på hvor mye fisk pappaen hennes får når han er ute med båten på sjøen.
MOT SJØEN: Med kikkerten i stuen kan datteren Agatha Cöllestina (13) følge med på hvor mye fisk pappaen hennes får når han er ute med båten på sjøen.
LESESTEDET: Oppe i fløyen til ungdommene er det en rød sofa. Her er det deilig å ligge og lese en bok.
SOM EN DRØM: Denne utsikten våkner ekteparet opp til.
GOD BILPLASS: På forsiden av huset er det god plass til å parkere biler, både under taket her og langs huset. Isaac sin bil står parkert like ved inngangen til arbeidsrommet hans.
UTETID: Den første utemiddagen var allerede tidlig i mars. Når solen kommer frem, nyter familien uteplassen her, fra venstre Isaac, Susanne, Agatha Cöllestina og arkitekt Marlies Lekven. Snart skal familien bygge et utekjøkken her.
TO FLØYER: Trappen nærmest går opp til barna sin fløy, på motsatt side går den opp til foreldrenes soverom. Oppe til høyre er vinduet inn til foreldrenes bad.
NRK-KROKEN: Her ser mammaen i familien på NRK. Også barna liker å samles her.
VARME: Den murte peisen er laget av Susanne sin nevø. Legg merke til den praktiske oppbevaringen av ved.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Tomten lå så fint her oppe, med en fantastisk utsikt.

— Vi ringte eierne av tomten en rekke ganger for å høre om de ikke ville selge, men det ville de ikke. Men etter lang tid ble den endelig lagt ut for salg. Da gjorde vi alt vi kunne for å sikre oss den, forteller Susanne Lekven og titter ut stuevinduet.

Litt lenger nede i boligfeltet kan hun se huset de bodde i før. Der var det 130 kvadratmeter til familien på fem.

VENNER: Happy er hunden til familien, mens My tilhører arkitekten.

Nå har hun og Isaac Lekven bygd et 300 kvadratmeter stort hus på tomten de drømte om!Søsteren til Susanne, arkitekt Marlies Lekven i HLM arkitektur, har tegnet huset.

Sosialt hus

Hun fikk i oppdrag å lage et hus for to voksne, tre tenåringer og en hund. Byggherrene ønsket også plass til mange venner og et ønske om at huset skulle romme det sosiale livet de ønsket seg på Os.

Da ble det viktig å tenke gode rom for fellesskapet og andre steder hvor man kunne arbeide, slappe av og være for seg selv.

Samtidig ønsket Susanne og Isaac Lekven å ha sin adskilte fløy, mens tenåringsbarna skulle ha sin fløy.

Familien ønsket også at det skulle være sjøutsikt fra alle rom.

Sol og utsikt

Arkitekten har laget et bygg som slynger seg i retning mot sjøen. Inngangspartiet er raust og praktisk.

Det er overdekket, sånn at en kan henge med venner, mekke på bil og snakkes på vei ut og inn av huset.

SOM EN DRØM: Denne utsikten våkner ekteparet opp til.

Når man står i inngangsdøren trekkes man opp og ut i allrommet og lyset fra den store panoramautsikten. Ungdommene kan nå sin egen fløy uten at det forstyrrer allrommet.Ser man mot sjøen, har man over 180 graders utsikt og man ser blant annet Folgefonna, Tysnessåta mot øst og vindmøllene på Fitjar i vest.

Når man kommer inn hoveddøren på huset, blir man helt overrumplet av utsikten.

Da ser man tvers gjennom huset og rett ut på snøkledte fjell. Det fanger oppmerksomheten umiddelbart. Mange av vinduene i huset går fra gulv til tak.

— Man får mye himmel og hav inn huset, sier arkitekten.

Les også

De deler denne interessen: En meget dyr stekeovn

Romslig kjøkkenøy

Huset har et stort åpent rom for kjøkken og stue. I stuen er det to avdelinger. En stor sofaseksjon med plass til mange mennesker, og en mindre sofakrok med tv.

Kjøkkenøyen er stor og romslig, og et yndet spise – og samlingssted for hele familien, venner og forbipasserende.

UTETID: Den første utemiddagen var allerede tidlig i mars. Når solen kommer frem, nyter familien uteplassen her, fra venstre Isaac, Susanne, Agatha Cöllestina og arkitekt Marlies Lekven. Snart skal familien bygge et utekjøkken her.

Susanne og Isaac ønsker at huset alltid skal være åpent for venner og familie, og inviterer ofte til store og små middager.— Før tenkte vi det var mye å ha fem personer til middag, nå er det helt vanlig at vi inviterer 20, sier Susanne.

Hun kommer fra Bergen og da ekteparet bodde der var de ofte ute på restauranter og kafeer for å møte venner.

På Os er det ikke så mange treffsteder. Derfor har huset deres blitt stedet der venner og familie møtes.

Store biler

— Derfor var det også viktig for oss å ha plass til mange biler utenfor. Mannen min liker store amerikanske biler. Vennene til barna kommer kjørende i egen bil. Slik er det her på landet og da må vi legge til rette for det, sier Susanne Lekven.

Hver eneste helg overnatter venner av barna i huset og i barnas fløy er det et rom som er spesielt interessant for tenåringene.

TODELT TAK: Taket er delt i to, og de to delene er i ulike høyder. Mens det på den ene siden er lavere i forkant og høyere bak, er det motsatt for takdelen ved siden av.

Bortenfor barnas tre soverom ligger rommet med store sofaer og god plass, og et stort lerret på den ene veggen. Her står prosjektoren klar til neste filmkveld.— Her er det alltid masse ungdommer, sier Susanne og legger til:

— Men jeg hører hverken når de kommer eller går, sier hun fornøyd.

Har du tips om boligsaker? Send oss en mail!

To fløyer

Fra stuen går det nemlig to trapper opp, i hver sin retning. Barnas avdeling den ene veien, foreldrene den andre.

For å komme fra den ene til den andre fløyen må man gå ned i stuen og opp den andre trappen. Derfor kan ungdommene se på film og prate til klokken tre om natten, uten at mor og far hører et pip.

TO FLØYER: Trappen nærmest går opp til barna sin fløy, på motsatt side går den opp til foreldrenes soverom. Oppe til høyre er vinduet inn til foreldrenes bad.

Oppe hos foreldrene er det en stor garderobe, et stort soverom der utsikten er som nasjonalromantiske malerier og eget bad med både dusjnisje og badekar.Dette er deres helt private øy og ingen barn har adgang her. Over badekaret er det et vindu ned mot stuen som slipper inn lys.

— Hvis man ligger i badekaret og det ringer på, kan man titte ned i stuen og se hvem som kommer, sier Susanne.

Velger brukt

Innredningen er stort sett gjenbruksmøbler.

— Vi bruker ikke penger på interiør. Det er utrolig masse fint man kan få tak i brukt. Det er viktig å få frem, sier Susanne.

VARME: Den murte peisen er laget av Susanne sin nevø. Legg merke til den praktiske oppbevaringen av ved.

Selv jobber hun på treningssenter på Os, mens ektemannen jobber i Nordsjøen. I periodene hvor han er på land, drar han gjerne for å fiske eller er opptatt med å skape nye ting.Det ene sofabordet i stuen laget han av rester av gulvplankene. I det nye huset har han fått sitt eget arbeidsverksted like ved inngangen til huset.

Her kommer kamerater innom og de har det sosialt samtidig som de mekker på noe og tar seg en øl. Selvsagt det også med sjøutsikt.

Les også:

Publisert: