Du kan holde igjen penger

Det bør være en gledens dag å flytte inn i ny bolig, og derfor er det ekstra surt å bruke den på å plukke hår ut av sluken fra den forrige eieren.

  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

-Det er en risikosport å ta flyttevasken selv, og det er ofte på badet og kjøkkenet det er vanskeligst å få det skikkelig rent, sier Jørn Olsen, eier av Elite Vask i Kristiansand.

I følge han er det stadig flere som la vaskefirmaer ta seg av jobben med flyttevask, for det er nemlig langt fra godt nok med en vanlig helgevask.

-Vi ser jo også at en del rett og slett er litt nervøse for om de vasker godt nok. For selv om det er kjedelig å overta en bolig som ikke er ren nok, er det heller ikke trivelig å overlate en bolig som er for dårlig rengjort.

Hold igjen penger

Anders Leisner, advokat i Huseierens Landsforbund, sier at reglene er klare. Boligen skal leveres i ryddig og rengjort stand. Hvis ikke, er det fullt mulig å holde tilbake noen av pengene.

-Som selger er man pliktig til å overlevere boligen i ryddig og rengjort stand. Hvis ikke det gjøres, er det juridisk sett en mangel, og da kan man holde igjen noe av kjøpesummen, sier Leisner.

Men det er ingen regel for hvor mye.

-Hvis du kjøper en forholdsvis stor bolig, kan kanskje 15.000 kroner være en riktig sum, men det må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Jørn Olsen i Elite Vask anbefaler mikrofiberkluter og minst mulig såpe.

Men skal du kunne holde tilbake noe av summen, er det på befaringen slaget står.

-Ja, det er mye vanskeligere å kreve tilbake penger etter at du har betalt og overtatt boligen. Derfor er det svært viktig å gå grundig gjennom hele boligen i forbindelse med overtakelsen.

Det er heller ingen dum idé å ta med blokk og papir.

Les også Så ofte bør du vaske

-Hvis det er noe du er misfornøyd med, så skriv det ned mens dere gjennomgår boligen under befaringen. Og bruk det som utgangspunkt når du setter summen på det du mener er riktig å holde tilbake. For selv om du i utgangspunktet har rett til å holde tilbake penger ved en mangel, blir det som regel diskusjon om hvor mye, sier advokaten.

Norges eiendomsforbund viser til avhendingsloven § 2-2: som sier «Når kjøparen overtek bruken av eigedomen, skal romma vere rydda og reingjorte. Eigedomen skal også elles vere rydda».

Men de har også laget en egen huskeliste for flyttevask.

Stiller strenge krav

Olsen forteller at de får få klager på flyttevask, og mener det har sammenheng med at de er en profesjonell aktør.

-Vi har egne folk som har spesialisert seg på flyttevask, for det stilles selvsagt helt andre krav til en såpass grundig vask.

Men hvis en likevel vil ta flyttevask selv, deler han raust med tips for hvordan man lykkes.

-Vi er opptatt av å bruke produkter som ikke allergikere og astmatikere reagerer på, og det kan være lurt å tenke på i forbindelse med flytting. Og generelt så bruker privatfolk for mye såpe, men det beste er å bruke så lite som mulig.

Jørn Olsen i Elite Vask anbefaler mikrofiberkluter og minst mulig såpe.

Det er også viktig å ta hensyn til sikkerheten.

-80 prosent av ulykkene skjer i hjemmet, og det er fort gjort å ramle ned fra en ustødig krakk om du rengjør taket.

Og taket er for øvrig et kapittel for seg selv.

-Som regel er det beste å tørrmoppe taket, for det blir veldig lett skjolder om du bruker vann. Derfor anbefaler vi ikke det.

Og for all del, fjern ekle hår og fettrester.

-Sluken på badet, under dusjen og under badekaret og kjøkkenvifta. Det er typiske steder som blir skikkelig skitne, tipser Jørn Olsen i Elite Vask.

Publisert: