Pass deg for disse brannfellene

Dersom du er mann og kommer sulten hjem fra byen sent på kvelden, er sjansen stor for at du glemmer en vesentlig ting.

  • Kari Byklum
Publisert Publisert

-Det er to grupper som utpeker seg. Eldre som kanskje har begynt å tuste litt, og unge menn på vei hjem fra byen og som har lyst på nattmat, sier avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Anne Pedersen.

Les også Derfor må du ikke gjøre det

30 prosent av alle branner med kjent årsak er knyttet til elektrisitet, hvorav 16 prosent er direkte forbundet med bruk av komfyr. Dermed er tørrkoking eller annen feil bruk av komfyr den største enkeltårsaken til brann. Siden 2010 har det vært påbudt med komfyrvakt i alle nybygg, men det er også fullt mulig å ettermontere på eksisterende komfyrer. Det er en ekstra trygghet for både pårørende og deg selv, og ikke minst – det forebygger brann.

-Når temperaturen over komfyren oppnår enn viss varme, vil komfyrvakten «føle» det og kutte strømmen til komfyren. Det er høy varme, så det er ikke slik at den skrur seg av om du steker mye på en gang eller langkoker noe, men det er likevel et effektivt brannforebyggende tiltak, sier Pedersen.

Fettet kan ta fyr

Selv om komfyren er den største enkeltårsaken til brann, er det også en rekke andre brannforebyggende tiltak det er lurt å være bevisst på.

– Det har vært mye fokus på hvor farlig ladekabler til mobiler kan være, og det gjør at folk blir mer bevisste på nettopp det. Men det er mange andre brannfeller som en kanskje ikke alltid tenker på, som for eksempel ventilatoren over komfyren.

Monter tilstrekkelig med brannvarslere, og sjekk at du hører dem på soverommet. Bytt batteri minst en gang i året.

Hvis en ikke er nøye med renholdet, kan fettet som er samlet i ventilatoren dryppe ned på platene og antenne. Vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin er andre hverdagsprodukter som ikke bør surre og gå uten at det er våkne folk i huset.

-I en hektisk hverdag er det fristende å sette vaskemaskinen på før man legger seg eller drar på skole og jobb om morgenen. Men disse apparatene bør bare brukes når du er hjemme, og er våken. Og så er det viktig å rense både vaskemaskinen og spesielt tørketrommelen for lo.

Forsiktig med skøyteledninger

I mange hjem ligger det kveiler med skøyteledninger her og der. Vær bevisst på hva du bruker skøyteledning til.

-Først handler det om å minimere bruken av skøyteledning. Men hvis du trenger det, må du ikke bruke det på elektriske apparater som krever mer enn 1000 watt. Det betyr at du aldri må finne på å bruke skøyteledning til for eksempel vaskemaskinen, mens det er tryggere til en liten lampe.

På generelt grunnlag råder hun forbrukere til å velge produkter av høy kvalitet.

-Velg kvalitet fra seriøse produsenter der du kan. I det siste har det blitt veldig populært med lyslenker. De kommer i ymse kvaliteter, derfor er det tryggest å skru dem av når ikke du er i rommet.

Selv om pærene på disse lyslenkene i utgangspunktet ikke er varme, kan de som er igjen bli overopphetet dersom noen av pærene går.

-Det handler om varmeutvikling på de resterende pærene. Så lyslenker bør brukes med samme varsomhet som for eksempel juletrebelysning.

Meld i fra om feil

Pedersen mener også at folk burde være mer observante dersom elektriske apparatet oppfører seg rart, om pærene går raskere enn forventet eller om apparatet slutter å virke.

Monter tilstrekkelig med brannvarslere, og sjekk at du hører dem på soverommet. Bytt batteri minst en gang i året.

-Det dukker opp produkter med produksjonsfeil fra tid til annen. Det er for eksempel ikke så lenge siden det ble avdekket feil på en spesiell type varmtvannsbereder. Skal man finne ut av slike ting, forutsetter det at folk går tilbake til butikken og sier i fra.

Men hva gjør man med det elektriske anlegget, som en ikke har forutsetning for å kunne avdekke feil på?

-Hvis du kjøper et gammelt hus, vil jeg absolutt anbefale å koste på seg en el-kontroll. Det er en billig forsikring, sier hun og minner samtidig om viktigheten av brannslukkingsutstyr og røykvarslere. Det redder mange liv.

Les også Viktig å vite for utleiere

-Hvor mange røykvarslere har du hjemme?

-Jeg har tre, men vurderer å sette opp to til. Og jeg har et lite hus. Sørg for at du er trygg på at de dekker hele huset og at du hører dem fra soverommet.

-Må de henges i taket, eller holder det at de står på toppen av ei hylle?

-Nei, følg anvisningen på pakke, den skal henges i taket og ikke for nærme veggen, avslutter Pedersen i DSB.

Publisert
  1. Abito

Mest lest

  1. Næringslivet direkte

  2. Trafikken direkte

  3. – Et strålende nytt tilskudd til Bergens restaurantscene

  4. Vil rive brakkeskolen ved Johanneskirken og bygge barnehage isteden