Hva tror du disse boligene har til felles?

— Å kalle et hus fra 80-tallet herskapelig vil være løgnaktig.

HERSKAPELIGE: De tre boligene blir alle beskrevet som herskapelige. Beskrivelsen blir ofte brukt om litt dyrere eiendommer.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

De tre boligene i toppen av saken blir alle beskrevet som «herskapelige».

Leter du bopel med åtte siffer på prislappen, legges det på «meget» eller «særdeles» foran «flott», «sjarmerende» eller «lekker». Men de aller dyreste er «herskapelige», «unike», «ærverdige», «praktfulle» og «historiske».

— Med «herskapelig» kan du se for deg TV-serien Herskap og tjenere . Husene er fra 1920-tallet og ligner på bløtkaker. Det kan også være en funkislignende sak fra mellom 1920 og 1930. Men du kaller ikke en Moelven-brakke fra 60-tallet for «herskapelig», sier Nils O.M. Nordvik, partner og seniormegler i Nordvik & Partners.

LUKSUSMEGLER: Nils O.M. Nordvik, partner og seniormegler i Nordvik & Partners.

De aller mest brukte ordene i boligannonsene er «stor», «solrik», «lys» og «barnevennlig». De aller mest vanlige setningene da vi sjekket var «alt på en flate», «alt på et plan» og «enebolig med dobbel garasje». — «Herskapelig» beskriver boligene som i fordums tid var i det dyrere segmentet der overklassen bodde. For eksempel slottet i Oslo, sier Nordvik.

Han har jobbet som megler i 28 år, og er blant dem som selger de dyreste boligene i Oslo. «Luksuriøst» er blant ordene han bruker for å beskrive disse eiendommene i annonsene, det samme med «storslått» og «storslagent». «Ekstravagant» og «rojalt», altså «kongelig», brukes også.

— Kjært barn har mange navn. Ofte er det eieren som kommer med en beskrivelse til annonsen, men meglere har god fantasi og er opptatt av å kunne bruke flotte uttrykk for å fremheve eiendommene, sier Nordvik.

Les også

Dette er de ti mest brukte adjektivene i boligannonser

Millioneiendommenes ordbok

— «Herskapelig» appellerer til alle interessenter. Det er utelukkende positivt. Men det må tas med en klype salt.

Det sier Finn-Erik Vinje, pensjonert språkprofessor som blogger om språk på www.finnerikvinje.no/blog/.

En «herskapelig eiendom» må ha et visst fornemt preg, uten at det trenger å være et engelsk slott, mener han.

— En funkisbolig kan neppe kalles «herskapelig», det må være litt mer tradisjon og historie over en bygning.

SPRÅKEKSPERTEN: Finn-Erik Vinje, språkblogger og pensjonert språkprofessor.

— Du vil altså ikke kunne kalle et Block Watne-hus fra åttitallet herskapelig? - Det ville sortere under kategorien løgnaktig, sier Vinje.

Å beskrive et hus som «rojalt» er oppsiktsvekkende, synes han. Da bør huset være «superfornemt» og «superherskapelig».

— Da nærmer vi oss britiske steinbygninger på landet.

Ordet «ekstravagant» gir Vinje hint om privat heis og svømmebasseng. Men han synes egentlig man kan bruke «ekstravagant», blant annet fordi folk ikke nødvendigvis forstår hva det betyr.

— Det betyr overveldende, luksuriøst, bygd med alle fasiliter. Det er ytterpunktet. En «ekstravagant» bolig ser man ikke hver dag, sier Vinje.

Meglernes «et steinkast»: Hvor langt er det egentlig?

«Herskapelig» i Meråker

«Herskapelig enebolig i Meråker med unik beliggenhet i sentrum. Inneholder bl. a. 4 soverom, 2 bad og flere stuer.»

Slik annonseres en enebolig på Tollmoen, Meråker i Nord-Trøndelag, som har en prisantydning på 2,6 millioner kroner. Selges av Øivind Storfjeld, megler i Eiendomsmegler 1 Stjørdal.

HERSKAPELIG: Huset er påkostet, ifølge megleren.

— Det er et veldig påkostet hus. Det er en hall eller forstue som var bibliotek, det er spisestue og vanlig stue. Begrepet «herskapelig» her tilsvarer ikke «herskapelig» på Oslo vest, sier Storfjeld.Han mener beskrivelsen og annonsen handler om å lage det lille ekstra som fenger i området man selger i.

— «Attraktiv» og «solrik beliggenhet» bruker jeg ofte. «Eiendom med stort potensial» bruker jeg ikke så ofte lenger, jeg skriver heller at det er et renoveringsobjekt, sier Storfjeld.

Vet du hva egentlig hva panoramautsikt er? Her er svaret!

«Fornemt» og «herskapelig» på Gjøvik

Hans Christian Gjestvang, megler og partner i Gjestvang & Partners selger to eiendommer som skiller seg ut når det gjelder beskrivelser:

«Herskapelig enebolig ved Skonnordtjernet! Høy boligstandard og utleiedel!!»

«Fornem prakteiendom på Gjøvik!»

OPPLAND: Herskapelig enebolig i Snertingdal.

Den første ligger i Snertingdal i Oppland og har prisantydning 4,69 millioner. Det er ifølge Gjestvang i det høyere prissjiktet i området.— Den er både ny og bygget i litt herskapelig stil. Det er diger trapp med hall, det er litt ekstra, sier Gjestvang.

Den andre er i Gjøvik med prisantydning på 8,1 millioner kroner.

— Den skiller seg ut i både pris og kvalitet. Det er en ærverdig gammel plass. Vi bruker ikke ordet «fornem» på de mest vanlige eneboligene eller leilighetene. Boligen må skille seg ut. Når jeg bruker «fornem», er det virkelig kremen av kremen! Og det gjelder absolutt denne eiendommen, sier Gjestvang.

PRAKT: Fornem prakteiendom på Gjøvik.

I fjor la han ut en eiendom og kalte den «magisk».— Jeg prøver å trekke ut det jeg selv mener er det beste ved eiendommen. Er det syv soverom vil jeg bruke det i headingen, eller om den har en kjempeutsikt. Er det oppussingsobjekt skriver jeg kanskje at den har stort potensial, sier Gjestvang.

— En eiendomsmegler går aldri for langt ifølge seg selv, ler han.

«Herskapelig, innholdsrik enebolig med parkmessig, solrik tomt (2,7 mål) – Fjordutsikt – Praktikantdel»

Beskrivelsen finner vi i boligannonsen for en enebolig i Malmøyveien 22 i Oslo. Prisantydning 20 millioner. Selges av Kjetil Nilssen, partner og eiendomsmegler i Nordvik & Partners og Klara Brandrud.

— Grunnen til denne beskrivelsen er størrelsen, og hvor mye bolig man får. Ikke minst fasilitetene. Det er et eget gilderom, vinrom og svømmebasseng, sier Kjetil Nilssen.

STOR: Herskapelig eiendom på Malmøya.

Det er en hårfin balanse mellom floskler og blikkfang, ifølge Nilssen. Står ikke beskrivelsene i stil med fakta, kan man tape mer enn man vinner.— Noen selgere vil at det skal stå forskjellige ting i annonsene. Da pleier vi å ta en diskusjon for at det ikke skal bli for subjektivt og for at vi ikke skaper feil forventninger, sier Nilssen.

«Herskapelig enebolig på storslagen strandtomt – lang strandlinje med dypvannsbrygge og strender»

Denne beskrivelsen finner vi i annonsen for en bolig til salgs i Gamleveien 60, Horten/Kjølhalskogen, prisantydningen er på 14,9 millioner kroner. Eiendommen selges av Jørgen Erland Pettersson, daglig leder og megler i Krogsveen Tønsberg.

Grunnen til at eiendommen i Horten er herskapelig skyldes flere faktorer, ifølge megleren. Blant annet størrelsen, at den ligger ved en liten allé, at den er stor uten å være prangende og at eiendommen er flott og klassisk.

KUNNE HATT PORTNERBOLIG: Herskapelig enebolig i Horten.

— Denne kunne hatt en liten portnerbolig, ler Pettersson.- Dyre eiendommer har ofte en attraktiv og fantastisk beliggenhet, og har en boligmasse som er langt større og finere enn gjennomsnittet. Da kan man bruke superlativer man ellers ikke bruker så ofte. Man tydeliggjør at dette ikke er hyllevare, men en sjeldenhet, sier Pettersson.

Les også:

Publisert