Boligen er 32 meter lang
Arkitekten mener han har tegnet et ærlig bygg. Det er boligen premiert for.
- Irene Jacobsen

Norske, skotske og kanadiske låvebygg surret i bakhodet på arkitekt Kester Bunyan da han laget de første skissene til Inghild og Kåre Storesunds nye våningshus på Torvastad på Karmøy i Rogaland.
Huset er premiert med Karmøy kommunes byggeskikkspris.
Visste hva de ville ha
Familien hadde bodd i London og Texas de siste ti årene, i 2009 flyttet de hjem og inn i det gamle huset på gården. Det var trangt, trekkfullt og anno 1930 på alle vis.
Familien bestemte seg for å bygge nytt.
Da ekteparet Storesund dukket opp til første møtet hos arkitekten, hadde de en ganske så klar idé om hvilket hus de ville ha. Det måtte passe inn på gårdstunet, det skulle balansere med landskapet og de andre husene – og det kunne ikke bygges på dyrkbar mark. Se hvordan han gjorde påbygget til sitt første arkitektprosjekt!
Slik tok han naturen inn i hytta
I London hadde de bodd i et lite hus der kjøkken og inngang var i første etasje, stuen i andre etasje og soverommene i tredje. Inghild minnes det som år med løping i trapper. I Texas var det motsatt. Alt var stort, luftig og høyt under taket – løsningene kunne de godt tenke seg å kopiere.
Direkte inngang til huset via garasjen var praktisk i varmen. På Karmøy visste de at den samme løsningen ville være like praktisk på grunn stiv kuling og regn.
Familien ønsket seg også en skitteninngang, deres egen rotesone og garderobe og dusj for den som hadde vært ute og jobbet med sauene.
Hjemmekontor i første etasje, åpen kjøkkenløsning og jentenes soverom og tv-stue i andre etasje stod også på listen.
De tegner livsstilen
Kester Bunyan hos Sevland Bunyan Arkiteker AS i Haugesund fikk jobben med å tegne huset. Inghild og Kåre Storesund forelsket seg i den første skissen han lagde.
— Det er ikke hver dag at huset som bygges er nesten identisk med første utkastet, men det er utrolig gøy når det skjer, sier Bunyan. Mange bankkunder er for sløve:
- Husk å prute på boliglånet!
— Å tegne et hus er teamarbeid, legger kollega Odd Vidar Sevland til.
— 1/3 bestemmes av tomten, 1/3 er arkitekten og 1/3 er huseierne. Tar jeg mer plass enn tredjedelen min, flytter de inn i mitt hus – det er ikke meningen. Dersom huseieren tar mer plass, trenger han egentlig ingen arkitekt. Det er et finstemt samspill. Vi tegner til livsstilen din, og målet er å tegne det som gjør huset til ditt. Ofte ender det med at vi kjenner kundene bedre enn egne søsken.
De vet når kundene står opp, hvordan dynamikken er i hjemmet, hva som er spesielt hos akkurat dem. Om de har de store familiesamlingen hjemme eller på hytta, og hvem som lager maten i familien. Her er en familie som virkelig har utnyttet boligen sin:
Maksimal utnyttelse
Fikk pris for huset
Karmøy kommunes byggeskikkspris har ofte gått til restaureringsprosjekter. I år var det åtte bygg med i konkurransen.
— At vi skulle vinne, var totalt uventet og utrolig gøy, innrømmer arkitektene.
STUEN: Stuen har store vinduer mot både sør, vest og nord.Foto: Irene Jacobsen DETALJ: Kjøkkenet har en rekke moderne detaljer.Foto: Irene Jacobsen
Inghild, Kåre, Ida og Dorthea har nå bodd i huset i litt over ett år.
— Vi trenger ikke hytte når vi har et hus som dette, sier Inghild.
— Her er god plass og komfort, lett å ha besøk. Vi vurderte ferdighus, men ingen hadde de store rommene vi ønsket oss. Huset har ikke flere rom enn vanlig, de er bare større og luftigere. Her har vi fått alt vi ønsket oss, ikke minst uteplasser for enhver vindretning.
- Et ærlig bygg
Kester Bunyan beskriver 32-metringen som barsk, ærlig og raffinert enkel. 2000 til 300 meter fra stuevinduet dundrer Nordsjøen inn fra nord-vest. Når de 1200 sitkagranene er felt, kommer utsikten til å bli fenomenal.
— Det blåser mye på Karmøy, derfor skal huset oppleves som tungt og solid i landskapet. Det er et ærlig bygg, uten noe mikk-makk.Når du kommer nær innpå, ser du de forfinede detaljene. Takrennene ligger skjult bak kledningen for ikke å bryte hovedformen. Kledningen i sibirsk lerk og malmfuru skal gråne i vær og vind. Både tak og vegger er dekket med tre. Minst mulig vedlikehold var et av kravene til Inghild og Kåre Storesund.
Har du sett dette spennende hjemmet?
Dette er det utvilsomt mest eksotiske huset i nabolaget
— Et 32 meter langt bolighus, har du tegnet noe lignende før?
— Hehe, det er første gangen, kanskje eneste også, sier Bunyan.
Vi kan også anbefale disse boligene av samme journalist:
Steinars hagestue har fått internasjonal oppmerksomhet
- Dette huset varmer du opp med et par telys
De bygde et funkishus med tårn, TV-hems og treningsrom
Har du den beste renten i ditt nabolag? Sjekk selv her med vårt rentekart