Derfor får du sot på veggene

Og slik fjernes det.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Etter hvert som kulden setter inn fyres det opp i peiser rundt omkring i landet. For mange er det irriterende å oppdage at peiskosen også medfører svarte merker på vegger og tak.

Frustrerende nok holder det heller ikke å vaske med klut og vann.

— Alt som brenner gir fra seg sot, slår Camille Finsrud fast. Hun er selger i malingsavdelingen på Maxbo og får ofte spørsmål fra kunder som lurer på hvordan de skal få fjernet denne. Først må du vite hva slags sot det dreier seg om.

— Peissot kommer som følge av at veden du fyrer med blir til aske, og kullet som blir igjen blir til sot. Heksesot vet vi ikke riktig hva skyldes. Sistnevnte setter seg gjerne i taket og rundt spikerslag, mens peissot er det man får rundt ildstedet, forklarer Finsrud.

Kan skyldes feil trekk

Ifølge teknisk leder Torstein Hjelmeland hos Dovrepeisen, er sotede vegger et tegn på at noe ikke er som det skal være. Han forteller at det kan skyldes for god eller for dårlig skorsteinstrekk. Enkelte ganger må trekken reduseres, andre ganger må den økes.

Den må da justeres til den beskrevne skorsteinstrekken for hvert enkelt ildsted.

— Hvis du har mistanke om for dårlig eller for god skorsteinstrekk må dette måles før tiltak iverksettes, råder han.

Se tips om hvordan du fjerner soten i faktaboksen lengre ned.

Slik fyrer du riktig

Det er også ting du selv kan gjøre for å unngå sot i hjemmet ditt. Hjelmeland er oppgitt over at mange "lusefyrer" i opptenningsfasen, slik at skorsteinstemperaturen ikke blir høy nok. Noe som gir dårlig trekkforhold.

- Du skal legge masse ved i ovnen, noe småved på toppen og så antenne med to-tre opptenningsbriketter.

Mange har nok opplevd at røyken siver ut av peisen når kjøkkenvifta står på. Det er fordi kjøkkenventilatoren og sentralstøvsugeren suger luft ut av rommet.

— Hvis det ikke tilføres nok luft når disse brukes vil det ha en negativ effekt for røyken fra peisen, påpeker peiseksperten.

Pass på stearinlysene

Lite forbindes vel mer med romantikk enn dusinvis av stearinlys og et brennende bål i peisen. Men når du fyrer skaper det bevegelse i lufta, som hentes fra hele rommet og trekkes mot ildstedet. Varm luft stiger med høy hastighet.

Hjelmeland forklarer at uforbrente partikler, især fra stearinlys med dårlig kvalitet, da vil varmes opp. Dermed risikerer du misfarging på vegger og tak.

Alt med måte, er hans råd til romantisk lyssetting.

— Hvis du ser at det kommer sot på veggen er det noe galt. Men det kan være flere grunner. Jeg har skiftet ovner hos kunder som har krevet det, men siden sett at det ikke ble noen forbedring. Etter å ha tatt prøver fra tak og vegger har vi oppdaget at merkene ikke kommer fra veden, men fra vanlige stearinlys, forklarer han.

Ta vår vedquiz her

Sjekk skorsteinen

I noen tilfeller må det imidlertid større endringer til enn å bytte ut telysene. Noen ganger er løsningen å montere en elektrisk røyksuger oppå skorsteinen for å oppnå riktige trekkforhold.

En annen typisk feil er at skorsteinen er for kort. Ifølge Dovrepeis må den være minst fire meter fra røykrørets innføring i skorsteinen til toppen av utvendig skorstein for å opparbeide trekkstyrken.

Noen skorsteiner er også ødelagte fordi de har vært koblet til ildsteder som ikke var typegodkjente.

— Gamle ildsteder ble bygget etter krav gitt i byggeforskrift. Denne hadde ikke krav til røykgasstemperatur. I ettertid viser det seg at ildsteder fra denne tiden kunne gi røykgasstemperaturer opp til 900 grader celsius, sier Hjelmeland.

Det er ganske langt fra dagens grense for driftstemperatur på 350 grader, som de fleste skorsteiner er godkjent for. De eldre ildstedene har derfor ødelagt mange skorsteiner på grunn av høye røykgasstemperaturer.

PASS PÅ: Stearinlys og fyr i peisen er hyggelig, men pass på så du ikke får sotmerker på veggen.

Er ventilasjonsanlegget justert riktig?Balansert ventilasjonsanlegg, som monteres i nye boliger i dag, skal sikre riktig undertrykk i en bolig. Men dette kan også være med på å gjøre veggene dine møkkete.

— I mange tilfeller er ikke disse justert riktig, og når anleggene gir for stort undertrykk vil du oppleve at røyk trekkes ut av ildstedet. I noen sammenhenger kan du oppleve dette selv med peisdøra lukket, fordi røyken trekkes fra andre åpne kanaler, forteller Hjelmeland.

Partner i håndverksfirmaet De Lilla, Svein Paulsen, kjenner til problemene peissot kan føre til.

Han råder generelt til å sørge for god trekk i pipa, unngå fyring med døra til ildstedet oppe og begrense bruken av stearinlys.

Slik fjerner du sot

  • Vask de utsatte områdene med husvask og etterskyll med filler fuktet i rent vann. Det er viktig å skylle etter med rent vann for å få bort rester av rengjøringsmiddel i underlaget.
  • Bruk deretter sperregrunn for å hindre at soten trenger gjennom malingen. - Sperregrunn-maling fungerer bra når man skal male over sotflekker, kvister, tak som har gulnet etter røyking og andre problemområder, forteller partner i håndverksfirmaet De Lilla, Svein Paulsen.- Alternativt kan man bruke Heftgrunn, da helst den oljebaserte. Men den lukter mye, føyer han til.
  • Avslutt med to strøk maling. Her anbefaler malingsselger Camille Finsrud fra Maxbo Stormarked Vækerø å bruke en matt maling, som gir et naturlig utseende.

Les også:

Slik finner du den beste veden

Du fyrer vel ikke opp slik?

Stor test av kubbelys

Saken er skrevet av og publisert på klikk.no

Publisert
BT anbefaler

– Dei er taparane i Vestland. For mykje har handla om Sogn og Fjordane.

Regionen i sør er taparen i Vestland, skriv BT-kommentator.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Ny smitterekord i Bergen: – Venter fortsatt økning

  2. Vet for lite om tiltakene. Nå vurderer de å endre loven.

  3. Gjennom møkkete vinduer kan en skimte forfallet. Nå vil de gjenreise perlen.

  4. Her kan du se alle de dyreste boligene i Bergen

  5. – Ingenting tyder på at terror­isten løslates med det første

  6. Bil smalt inn i busskur på Kvamskogen