- Følger du rådet vil du aldri gjøre gode kjøp

Legg budet godt under prisantydning, anbefaler Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Jeg er helt uenig, og vil advare mot flere av rådene fra meglere. Hvis man følger meglernes råd om å by forsiktig litt under prisantydning vil du som kjøper aldri gjøre de gode kjøpene, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Mange budgivere legger inn første bud under prisantydning, kunne en meglersjef og flere meglere fortelle i en artikkel vi publiserte mandag. Meglerne tipset om hvordan man kunne by for å få inn bud lavere enn prisantydning.

Ikke legg inn for lave bud, advarte noen av meglerne, du kan risikere at selger ikke tar deg seriøst.

Forbrukerrådet: Megleren er ikke nøytral

Eiendomsmegleren skal jobbe for at prisen skal opp. Megleren er ikke en nøytral rådgiver for deg som boligkjøper når det kommer til prisen du skal betale, mener Bartholdsen.

— Dersom du bruker eiendomsmegleren som din rådgiver i hvordan du skal håndtere de aspektene, så er det sannsynlig at du ender opp med å betale mer enn du burde. Dersom du følger de rådene du får fra meglerne i avisen så avskjærer du deg som kjøper effektivt fra å gjøre de virkelig gode bolighandlene. Det er jo synd, sier Bartholdsen.

Bartholdsen anbefaler heller ikke kjøperne å legge inn høye motbud med kort frist, og ville heller ikke bedt om forhåndsvisning som anbefalt i artikkelen.

— Hvis målet ditt er at du skal gjøre et kjempekjøp, så må du ikke stille deg forrest i køen. Du må tvert imot gjøre det motsatte, du må sitte i ro og mak og finne de boligene som ikke er solgt etter 2,3,4,5 visninger. Og da må du komme med bud ikke «litt under prisantydning», men godt under prisantydning, sier Bartholdsen.

Les også: Kjøpte bolig for 5.252.525

- Hånefullt å gi skambud

— Eiendomsmeglerens oppgave er å finne den som vil gi mest for boligen, sier Finn Tveter, daglig leder for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

— Men det er må være lov å gi generelle råd om hvordan man bør forholde seg til en budrunde. Boligkjøperne får velge om de vil høre på meglernes råd, legger Tveter til.

Finn Tveter anbefaler å hverken legge inn kjempebud eller mikrobud.

— Med all respekt vet meglerne mer om budrunden enn Forbrukerrådet. Om Bartholdsen oppfordring til å gi bud godt under prisantydning, sier Tveter dette:

— Jeg håper ingen seriøs myndighet oppfordrer noen til å gi skambud. Det ligger noe hånefullt i et skambud. Et skambud får man åpenbart ikke aksept for, i beste fall forvirrer man i budrunden. Et skikkelig lavt skambud virker nesten sjikanøst.

— Det er ingen grunn til å starte med et helt hinsides bud, og det opplever jeg at meglerne er enige i, sier Tveter.

Les også: Det første budet på denne leiligheten var 700.000 under takst

- Frekt av meglerbransjen

Bartholdsen understreker at Forbrukerrådet både gir råd til kjøper- og selgersiden uavhengig av kommersiell interesse.

I artikkelen fra mandag foreslår en megler å argumentere for hvorfor du legger inn et lavt bud. Det synes ikke Bartholdsen man skal gjøre.

— Du har overhodet ingen forpliktelse til å begrunne budet til overfor eiendomsmegleren. Jeg synes det er frekt av meglerbransjen å kreve begrunnelser for bud, sier Bartholdsen.

Det er sannsynlig at en erfaren eiendomsmegler vil vinne den diskusjonen, og eventuelt få deg til å øke budet hvis han oppfatter at du har mer å gå på, mener Bartholdsen.

Les også: Vant budrunden, hadde ikke nok penger

Økonomiprofessor: - Vær forsiktig med å spørre megler

Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) har vurdert meglernes råd. Han synes noen av dem er gode. For eksempel å gjøre seg kjent i markedet, gå på visninger, gjerne også forhåndsvisning, være sikker på at man vil kjøpe, og sette en øvre pris for seg selv.

- Om skambud blir tatt seriøst eller ikke spiller liten rolle. Om selger ikke vil selge, så bør man bevege seg oppover om man er interessert, sier Grytten.

Skambud har som regel ingen særlig hensikt, mener Grytten.

— Men i mange tilfeller, særlig når markedet går nedover, er det lurt å legge inn bud et stykke under prisantydning, sier Grytten.

Han erfarer at selger er lite interessert i kjøpers argumentasjon for budet.

— Jeg ville ha vært forsiktig med å spørre megler, han/hun er selgers agent primært og ønsker høyest mulig pris selv. Men tidvis kan megler være et forløsende mellomledd mellom kjøper og selger, sier Grytten.

Publisert
BT anbefaler

Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

Køen av unge mennesker strekker seg flere hundre meter i solskinnet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Stine er redd hun må slutte i yrket som følge av høye strømpriser

  2. E16 i Arna gjenåpnet

  3. Sjefen holdt planene hemmelig i et halvt år. Så sa han opp 80 kollegaer.

  4. Trapper opp streiken ved flere skoler

  5. – Spesielt når en ansatt får en slik trussel

  6. – Havner du i de kraftigste bygene, blir det som å ta seg en dusj