Gjør et sommerkupp på bolig: - Mange ønsker veldig gjerne å få solgt

Det blir billigere ettersom sommeren går, mener eksperten. Dra på visning nå.

STILLE I JULI: Folk flest vil selge før de drar på ferie, ifølge Bjørn Erik Øye. Får de ikke solgt er det en sjanse for at man kan prute ned prisen. Holm, Morten

— Prisene går ned nå fra juni. Man vil selge unna boligen før man tar ferie, og de boligene som blir liggende er ikke alltid de beste, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Overliggerne fra juni kan være mulig å få til en rimeligere pris, mener han. Altså boligene som ble lagt ut for salg i juni, men som ikke ble solgt.

— Det er i hvert fall prutningsmonn. Og prutningsmonnet blir større ettersom sommeren går. Det er litt roligere på visning, så budrundene er normalt ikke så hysteriske. Men man skal bo der, de attraktive boligene forsvinner.

Blir det ikke budrunder kan man prøve å gå til megler eller selger å si «dette er interessant, men jeg vil ikke gi så mye som prisantydning.», tipser Øye om.

Ikke irriter selger med skambud, anbefaler han – gå i dialog.

Kjøpte dukkehus og «pusset opp»:

Les også

Laget kopi av eget hjem: - Det har gått med mange netter. Prosjektet har kostet litt søvn.

Hva skal selgerne gjøre?

— Veldig mange steder i landet vil boligkjøpere oppdage at det er enklere å forhandle prisene ned. Mange ønsker veldig gjerne å få solgt, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Dreyer tror prisene vil gå ned nasjonalt i juli, fordi det kommer ut få nye boliger for salg. Men han tror det vil være store forskjeller rundt i landet – for eksempel vil prisstigningen på Østlandet være sterkere i juli enn normalt.

Skal du selge bolig kan du få bedre pris i august når folk kommer hjem fra ferie, men det er slettes ikke sikkert, mener Dreyer. Man må selv vurdere egen økonomi og boligmarkedet der man bor.

Han erfarer at en del legger ut mindre leiligheter for salg i de store byene. Og det trenger ikke være så dumt, for man kan treffe kjøpere som trenger bosted til skolestart i august.

Ja, det er mulig:

Les også

Ni eneboliger til maks én million kroner

SMÅ LEILIGHETER: Selger du en mindre leiligheter kan du få interesserte studenter på visning, mener Christian Dreyer. Bendiksby, Terje

— Markedet er brutaltBoligene som ligger igjen etter juni er ofte feilpriset, mener Øye. Man har pusset opp, fikset bad og kjøkken, men det hjelper ikke hvis det er feil adresse.

Selv i Oslo, der boligmarkedet er svært hett om dagen, finnes det tungsolgte boliger, mener Øye.

— «Nå går alt bra», tenker mange. Man legger ut leilighet i samme blokk, samme etasje, men med feil lysforhold og får ikke solgt. Markedet kan være brutalt.

Aldri med blå og gul bag:

Les også

Nå får Ikea-bagen en kraftig makeover

Historisk: juni til juli

Det selges cirka 4000 boliger i juli hvert år, ifølge Øye. En sterk kontrast til juni, da det normalt går mellom 8000 og 10.000 boliger.

Desember er den roligste måneden, det selges mellom 2500 og 2800 boliger omtrent. I januar går det mellom 5000 og 7000 boliger, og så øker det svakt hver av vårmånedene.

Boligprisene i juni hadde sterk stigning, junimåned har ikke vært sterkere siden 2009, ifølge Eiendom Norge. Men prisene går tradisjonelt ned i juli.

Kilde statistikk: Prognosesenteret og meglernes statistikk

Les også

Åtte spørsmål interiørarkitekten alltid stiller seg før visning

Boliger til salgs

Da vi sjekket 6. juli var det store forskjeller i antall boliger ute for salg i byene.

Antallet er fra Finn, brukte boliger.

  • Oslo: 369
  • Trondheim: 399
  • Stavanger: 508
  • Kristiansand: 421
  • Bergen: 323

Har du bedre eller dårligere rente enn naboen? Sjekk vårt rentekart

Interessert i boligmarkedet? Mer her:

Les også

Hver femte kjøper angrer på det siste budet

Les også

Rentekart: Er du sikker på at du har den beste renten du kan få?

Les også

Vi stylet bolig for 200 kroner: Disse stylingtipsene selger boligen din

Les også

Norges minste leiligheter: - Det ligger ofte på 100.000 kroner pr. kvadratmeter

Les også

Ida (24) og Kenneth (26) kjøpte en rønne og satte i gang

Les også

Leiere bor dårligere enn eiere

Skal du selge bolig? Dette bør du tenke på:

svp://20600

Sjekk Instagram-kontoen vår, @boligoghjem. Smekkfull av deilig interiør.