Et enslig bilde på en vegg gjelder ikke lenger. Slik lager du din egen gallerivegg.

Nå skal innrammede objekter samles på ett sted. Her er ekspertenes råd til hvordan lage gallerivegg hjemme.

Sorthvitt er en klassiker du sjelden blir lei. Det blir finest hvis du leker med kontraster og blander motiv med mye sort i med motiver med mye lyse partier.
  • Kjersti Edvartsen
Publisert Publisert

Uansett stil eller smak blir en bildevegg aldri feil. Du trenger ikke å begrense det til familiefotografier eller dyr kunst, men kan velge å bruke gamle postkort, plakater eller motiver du finner i bildebøker. Eller hvorfor ikke en salig blanding?

Vær din egen kurator

La bildeveggen vise hvem du er og fremheve personligheten din. Mulighetene er mange, ifølge interiørstylist Hege Barnholt fra nyanser.no.

Hun mener noe av det viktigste er å leke med farger og materialer. Lag dine egne plakater, ram inn tekstiler du liker og finn variasjon i ulike teksturer. Ikke vær redd for å blande. Det er kun fantasien som setter grenser.

Likevel er det en del regler du bør forholde deg til, mener hun.

– Det viktigste er å spørre deg selv hva du foretrekker. Skal samlingen ha et tema eller liker du kontraster? Vil du ha det fargerikt eller monokromt? Stiller du deg selv disse spørsmålene, er du langt på vei mot å skape en harmonisk gallerivegg.

Bruk gjerne andre gjenstander til å bryte opp. Det trenger ikke nødvendigvis bare være bilder du henger opp. Det kan også være flate objekter som dekorerte tallerkener eller asjetter.

Harmoni og balanse

Har du et broket utvalg av fotografier, plakater og kunst i ulike stiler og farger, er det intet problem å mikse i det uendelige. For å gi et inntrykk av harmoni og balanse kan du i stedet velge rammer som har samme farge eller fargeskala.

– Personlig liker jeg naturtoner og ville hatt det ton- i ton, forteller Barnholt.

Lag sjablonger av gråpapir tilsvarende størrelsen på rammene du skal henge opp. Disse kan du flytte rundt på gulvet eller veggen til du finner en form du liker. Bruk alltid vater for å sjekke at bildene blir hengende vannrett. Du kan også slå spiker gjennom papiret før du fjerner det.

Bruk enkle kunstneriske regler

Billedkunstner Jan Petter Eide har lang erfaring i å kuratere og henge bilder i gallerier. Han er opptatt av det gylne snitt og anbefaler deg å gjøre en tredeling av veggen når du skal henge opp bilder og objekter.

– Tenk alltid høyde delt på tre, og bestem deg for om du vil bruke øvre, midtre eller nederste linje for å skape et ryddig uttrykk. Er det snakk om små rom, er det lurt å bruke den øvre linjen. Da kan du bygge nedover, for å få et mest mulig ryddig uttrykk, sier Eide.

Å midtstille fungerer i store rom, som for eksempel i stuer og i lange ganger. Henger du bilder i ståhøyde, kommer de frem på en bedre måte.

Jo mer, desto bedre, men det er viktig å finne harmoni. Er du glad i farger, bør du likevel begrense deg til to-tre ulike valører for å skape harmoni.

Tredeling skaper harmoni

Det elementære er altså tredelingen. Holder du deg til det, vil du og alle andre automatisk oppfatte bildeveggen som harmonisk.

Er det lavt under taket, bør du henge høyt, ellers føles det som om alt ramler ned. Tilpass derfor til den takhøyden du har. Tilpass bredden også.

Galleriveggen er noe du kan bygge videre på hvis det dukker opp noe du har lyst til å inkludere. Da kan du fortsette å bygge i høyden eller i bredden. La det være en flytende installasjon. En gallerivegg kan være et pågående prosjekt.

– Har du lyst til å gå helt bananas og henge vilkårlig, kan du alltids ramme inn hele galleriet med en ramme påført med for eksempel maling. Du trenger ikke å gjøre ferdig alt i hjemmet ditt på én gang. Du har lov til å la det leve, men spander gjerne på deg litt ekstra belysning til å lyse opp galleriveggen, anbefaler Eide.

– Følg din egen magefølelse. Det er ikke noe så kjedelig som en innredning uten personlighet. Galleriveggen bør si noe om deg som person. Følg hjertet, og velg motiver som tiltaler deg, tilføyer Barnholt.

Publisert
  1. Interiør
  2. Bilder
  3. Kunst
BT anbefaler

De har kjempet om Bergen i snart to år. Nå er det bestemt hvem som får bli.

Kommunen har nå bestemt hvilke tre selskaper som får dele byen mellom seg de neste to årene.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Tunneler ved Nesttun stengt etter melding om brann

  2. Mistenker hærverk på togstasjon

  3. Utenfra likner den en hurtig­båt. Bli med inn i superfartøyet.

  4. Erik var i elendig form før han møtte Benedicte. Her er de på vei til bryllupet sitt.

  5. Visste ikke om pass­regel. – Provoserer at andre betalte seg frem i køen.

  6. Det utskjelte selskapet får to nye år i Bergen. – Vi er meget fornøyde, for å si det forsiktig.