Økt risiko for å bli tatt

Ufaglært arbeidskraft er gjerne billig i første omgang, men det kan bli svært kostbart på lang sikt. Nå intensiveres jakten på svart arbeid.

  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

-Det er dessverre en del useriøse aktører i markedet, og vi har flere ganger blir hentet inn for å reparere skader utført av ufaglærte, sier byggmester Frode Lomeland.

Les også Dette skal i den brune dunken.

Den ene ulempen ved å bruke useriøs og svart arbeidskraft er naturligvis at det er forbudt. Men du tar også en stor risiko på egen og naboens bygningsmasse hvis ikke du forsikrer deg om at arbeidskraften du hyrer inn er skikkelig.

-I ett tilfelle hadde en useriøs aktør bygget en veranda i andre etasje på en horisontaldelt tomannsbolig, og så fikk naboen i underetasjen vannlekkasje i ytterveggen. Da vi ble hentet inn for å utbedre skaden, viste det seg at det var laget hull i tettesjiktet der verandaen var festet, forteller byggmesteren som også sitter i styret i Kristiansand Byggmesterforening.

Avdekker useriøse aktører

A-krim-senteret i Kristiansand består av flere statlige etater som jobber målrettet mot arbeidsmarkedskriminalitet. Kenneth Tønnessen fra Arbeidstilsynet og koordinator ved senteret sier at det useriøse markedet utkonkurrerer det seriøse markedet.

-Vi ser det spesielt i maler -og snekkerbransjen, og etter at det ble mer arbeidsinnvandring fra tidligere østblokkland, har problemet eskalert. Det er et stort problem for de som driver seriøst.

Velg en seriøs håndverker. Da er du tryggere på at arbeidet utføres skikkelig, og ikke minst – du holder deg innenfor lovverket.

Tønnessen sier at privatpersoner som benytter seg av svart arbeidskraft ikke bare risikerer å bli anmeldt og bøtelagt, men de risikerer også å ende opp med arbeidsgiveransvar.

-Betaler du en maler eller snekker svart og han ramler ned fra husveggen din, sier lovverket at du kan pålegges arbeidsgiveransvar og erstatningsansvar. Man har heller ingen reklamasjonsrett hvis man bruker useriøse arbeidskraft, så folk bør virkelig tenke seg om, mener han.

Samtidig med at A-krim-senteret ble opprettet i fjor, har risikoen for å bli oppdaget økt.

Les også Takstmenn avdekker mangler før overtakelse.

– Vi er mye mer ute for å kontrollere, og dermed avdekker vi flere som både tilbyr og kjøper useriøse arbeidskraft, sier Kenneth Tønnessen.

-Folk bør bli mer kritiske

Arve Brekkhus, sjefredaktør i Byggeindustrien, sier at det spesielt innen privatmarkedet og i de mindre rehabiliteringsjobbene, er aktører som ikke burde være en del av byggenæringen.

-Mange kan hverken håndverket godt nok eller er spesielt interessert i å følge gjeldende lover og regler, sier han.

Brekkhus trekker fram et eksempel fra Sør-Trøndelag tingrett hvor det nylig ble slått fast at en selger av en bolig hadde fått utført oppussing av badet av en ufaglært, uten at selgeren hadde krysset av for dette i salgsdokumentene.

Velg en seriøs håndverker. Da er du tryggere på at arbeidet utføres skikkelig, og ikke minst – du holder deg innenfor lovverket.

-Etter hvert viste det seg at badet hadde store mangler, og etter en runde i rettssystemet ble selgeren dømt til å tilbakebetale over 170.000 kroner.

Brekkhus håper slike eksempler vil føre til at flere bli kritiske til kjøp av useriøs arbeidskraft.

-Dersom håndverkeren har en timespris på kanskje under 400 kroner timen, bør du ta en sjekk. Virker noe for billig til å være sant, er det som regel det, forklarer Brekkhus.

Publisert: