Sjekk om boligen din møter kravene til brannsikkerhet

Disse rømningsveiene må du ha i boligen din.

Ekspertene advarer mot å lade telefonen på natta.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert Publisert

– Åtte av ti dødsbranner skjer i egen bolig. Men med flere redningsveier, er sjansen større for at flere kan redde seg ut i live, opplyser Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør Brann og redning i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Hovedkravet er at alle boliger skal ha minst én rømningsvei som fører direkte til det fri, til et brannsikkert sted eller til en rømningsvei med to uavhengige rømningsretninger. Og boliger med flere bebodde etasjer, må ha alternative rømningsveier i tillegg, enten via vindu, brannstige, kjellerdør eller kjellervindu.

Men samtidig er det greit å vite at kravene til rømningsveier også avhenger av når boligen ble bygd, for det er fortsatt slik at det er kravet fra byggetidspunkt som gjelder.

Reduser sjansen for brann

40-50 prosent av alle branner i Norge, skyldes feil bruk av eller feil i elektrisk anlegg eller utstyr. Og omkring hver tredje som omkommer i brann, gjør det som følge av brann med elektrisk årsak, ifølge tall fra Sikker Hverdag.

Men heldigvis finnes det forebyggende tiltak, som reduserer sjansen for at man opplever brann i eget hjem. Noen av disse tiltakene er krav man plikter å forholde seg til, som for eksempel at det skal være minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom.

– Dette er imidlertid et absolutt minimumskrav og vi anbefaler sterkt å montere flere røykvarslere som igjen er seriekoblet. Det å ha mange røykvarslere, gjerne en i hvert rom, øker muligheten til å kunne slokke brannen selv eller være i stand til å rømme boligen, sier Rygh Pedersen.

Les også Dette er boligene de unge boligkjøperne helst vil ha

Installer slange

Det er også krav om at alle boliger skal ha brannslokkingsapparat og/eller en husbrannslange. De vanligste brannslukningsapparatene er 6 kilos pulverapparat som tåler frost eller 9 kilos skumapparat.

Ekspertene advarer mot å lade telefonen på natta.

– I vanlige boliger anbefaler vi å montere brannslange som alltid skal være tilkoblet vannledningsnettet. Dette kan gjøres enkelt med såkalte Y-ledd, men husk at brannslangen må stå frostfritt. Det er imidlertid svært få som har vanntilkobling på soverommet og på natten er det viktig å ha lett tilgang til slokkeutstyr. Derfor er det lurt å ha et brannslukningsapparat lett tilgjengelig i tillegg brannslangen, sier avdelingsdirektøren.

Men husk at vann ikke kan brukes som slokkemiddel ved brann i frityr, oljeprodukter og brennbare væsker generelt.

Ta en runde hver kveld

Noe av det viktigste du selv kan gjøre, men som likevel ikke er et krav fra myndighetene, er å ta en «slokkerunde» i din egen bolig hver kveld.

– Sjekk alle rom og slå av alt av elektriske apparater som ikke skal stå på, påse at ingen ovner er tildekket, slukk levende lys, slå av TV-en med av-knappen, og ikke la kaffetrakter, vannkoker, mobilladere og liknende stå med støpselet i stikkontakten om natten, avslutter Rygh Pedersen.

FAKTA:

Rømningsveien fra boligen skal enten

• føre ut til det fri eller

• føre til et brannsikkert sted eller

føre til en rømningsvei (korridor) med to uavhengige rømningsretninger. I praksis betyr dette at korridoren skal ende ut i det fri eller i to forskjellige trapperom som igjen fører til det fri.

Kilde: Sikker Hverdag

Publisert

Mest lest

  1. Barna i baksetet

  2. Regjeringen strammer inn. Dette er de nye elsparkesykkelreglene.

  3. Gjennom møkkete vinduer kan en skimte forfallet. Nå vil de gjenreise fjordperlen sør for Bergen.

  4. Nyheter direkte

  1. Abito