Fire ting du må tenke på som hekkeier

Høye hekker og annen vegetasjon har skyld i mange ulykker. Her er tipsene du må følge.

HEKK: Dette er en hekk som kan skape problemer. FOTO: KRISTOFFER FURBERG
  • Roy Tommy Bråten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Hekker og trær utgjør en fare, spesielt for barn som ikke synes så godt. Og som barn tenker du ikke alltid på at det kommer en bil når du i ren glemsomhet løper ut i veien under lek.

Regelverket, som er utarbeidet av Vegdirektoratet, sier at hekker og andre potensielle sikthindringer ikke skal være høyere enn 50 centimeter i en sikttrekant som regnes ut fra fartsgrensen på stedet. Disse reglene er veiledende for riks— og fylkesveier i hele landet. Trondheim kommune har justert dette til 80 centimeter på kommunale veier, skriver adressa.no.

Les også:- Dårlig sikt er bra for sikkerheten

Les også:Dårlig sikt i 19 av 21 dødsulykker

Bilfører har ansvaret

Kommunene har ansatte som foretar befaringer og beskjærer vegetasjon på kommunal eiendom slik at den ikke hindrer sikt eller er til hinder for trafikanter. Samtidig er de veldig oppmerksomme på private eiendommer.

— Om det er vegetasjon fra privat eiendom som vokser inn over offentlig veggrunn, ber vi huseier om å beskjære vegetasjonen slik at den ikke hindrer sikt eller er til hinder for trafikkanter. Vi kan pålegge huseiere å gjøre noe med vegetasjon som vokser inn over offentlig veggrunn, sier planlegger i Trondheim bydrift, Imre Aleksandersen.

Som bilist er det du som har hovedansvaret. Alltid, og uansett hvor høy vegetasjonen er, er det bilfører som har ansvaret. Men som hageeier har du også et ansvar for at du gjør leken og kjøreturen lettere for henholdsvis barnet og bilisten.

Med loven i hånd

— Hvis vi ser noe vi mener ikke er bra for sikten legger vi informasjonsskriv i posten deres, sammen med et skriv som sier at det må gjøres noe med vegetasjonen slik at den ikke er til hinder. Som regel, hvis det ikke er veldig prekært, får huseier 14 dager på seg for å fikse dette, sier han.

Aleksandersen mener det stort sett er positivt samarbeid mellom huseiere og Trondheim kommune, ved bydrift.

— Det er ikke et stort problem, og det blir som regel ordnet etter at vi har sendt ut en anmodning om beskjæring. Men det hender jo at noen er uenige med oss, og da kan vi utføre nødvendige tiltak på eiers bekostning. Det står i vegloven, sier han.

FIRE TING DU BØR HUSKE PÅ:

Hekk:

Hekk og busker skal vokse innom egne tomtegrenser. Tegningen viser en fotgjenger som tvinges ut i veibanen fordi hekken har vekst utover eiendomsgrensen og sperrer for ferdsel på fortauet. For å unngå farlige situasjoner må du sørge for at fotgjengere og andre trafikkanter ikke blir hindret fordi din hekk har vokst utover fortau, sykkelfelt eller veibane.

Trær:

Har du trær som vokser ut over vei eller gangbane bør du se til at det finnes fri høyde for brøytebiler og renovasjonsbiler.

Hjørnetomt:

Hvis tomten din ligger inntil et veikryss må du se til at vegetasjonen på din tomt ikke er høyere enn 80 cm i en siktetrekant. Siktetrekanten skal være fire meter fra veikanten og innover avkjørselen. Fra kryss skal du måle 20 meter til hver side hvis fartsgrensen på hovedveg er 30km/t, 30 meter hvis 40 km/t., 45 meter hvis 50 km/t. Innenfor dette området skal hekk, gjerde eller annet ikke være høyere enn 80 cm.

Avkjørsel fra privat eiendom:

Dersom du har avkjørsel mot veien skal ikke vegetasjonen være høyere enn 80 cm. i en sikttrekant. Siktrekanten skal være fire meter fra veien og innover avkjørselen. Fra avkjørselen skal du måle til hver side: 20 meter hvis veiens fartsgrense er 30 km/t., 30 meter hvis 40 km/t., 45 meter hvis 50 km/t. Les også:

Publisert: