De brukte nesten 20 år på å finne drømmehytten. Den er litt utenom det vanlige.

Tor og Liv Marit Helland Kleppes hytte ser ut som en klassisk fjellhytte, men skinnet bedrar.

Langs den ene svalgangen ligger gang, bad og toalett på rekke og rad. Plattingen er samlingspunktet med spisebord og utepeis.
  • Marianne Wie
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det var formen til hytten som først og fremst talte til ekteparet. Selve hytten er bygget i en U-form og har et atrium i midten som innbyr til utendørsliv.

– Etter som tiden går, blir vi mer og mer imponert over arkitekten Bjørn Simonnæs, som for øvrig kalte seg «reirbyggeren». Han har virkelig gjort seg godt kjent med området, naturen og lyset her ute, sier Liv Marit begeistret.

Bygget er bevisst plassert i terrenget for best mulig å dra nytte av solforhold og utsikt. Dagslyset flommer inn over det store kjøkkenet fra tre sider. Morgensolen treffer den lille altanen.

På dagtid er atriet et lunt og solrikt sted, og når det lakker mot kveld, kan solnedgangen nytes gjennom de vestvendte vinduene både i stuen og på kjøkkenet.

– Det er fint å sitte på sofaen i stuen og se solen forsvinne ned i havet under Bakkasundsbroen, sier Liv Marit og peker ut av stuevinduet mot vest.

Fiske- og øykommunen Austevoll er omringet av sjø. Her står Tor og Liv Marit ved svabergene 100 meter fra hytten og ser utover Horgefjorden.
Tor og Liv Marit tilbringer mye tid på hytten. Liv Marit leser og Tor tar en pause i hengekøyen fra aktiviteter som trefelling eller turgåing.

Tradisjonelt og moderne

Utenfra ser hytten ut som en fjellhytte med tømmervegger og gress på taket, men innvendig er den holdt i nordisk minimalistisk stil.

Ekteparet bruker hvit panellakk på furuveggene for å holde dem lyse. Stuen er innredet med enkle moderne møbler med innslag av farger i kunst, puter og tekstiler.

Her råder det et hjemlig, men ryddig preg. En gammel treklokke med utskjæringer er blitt spraylakkert oransje og passer dermed perfekt inn i den moderne stuen.

Liv Marit er glad i kunst, og hennes egne malerier fullender den lyse stuen og det fargerike kjøkkenet.

– Et stort kjøkken på hytten gir mye rom for matlaging. Kjøkkenbordet er samlingspunkt og blir brukt for måltider og sosialt samvær og som arbeidsbord. Det gir en fin arbeidsro å sitte her og arbeide i dagslys fra tre hold, sier Liv Marit som brukte hytten mye da hun skrev hovedoppgave for masterstudiet i sosialt arbeid for noen år siden.

Les også

48 m² hytte for under én million: Ønsket et motsvar til hyttepalassene

Interiøret består av moderne møbler, lyst treverk og innslag av sterke farger. Sofaen er fra Bolia og bordet er arvet.

I ett med naturen

Det at slekten hennes kommer fra Austevoll, gjorde den vakre øykommunen til et naturlig valg for å lete etter hytte. Likevel var ikke Tor overbevist etter første besøk på tomten, fordi det lå mye skog rett mot hytten.

Syv år senere ble hytten lagt ut for salg igjen, og da gikk ekteparet en tur ned til sjøen.

– Det var den ville naturen i viken – bølgene som slo mot de blankskurte svabergene som overbeviste oss om at dette var et sted vi gjerne ville være, forteller Tor, og legger til at de ikke har angret et sekund på avgjørelsen.

Han beskriver hytten som «utete».

– De fleste rommene har dør ut mot svalgangen i atriet, så når du går ut av et rom, er du ute. Du får naturen tett på. Samtidig gjør det stedet mer luftig når vi har besøk, sier Tor.

Fra utsiden minner hytten mer om en fjellhytte enn en hytte ved havet. Likevel glir den perfekt inn i det vestnorske landskapet.
Fra stuen kan man gå rett ut på den lille altanen og nyte morgensolen. Tor og Liv Marit klipper gresset på tunet og på hyttens østside, som også er ankomststien til hytten.
De overbygde svalgangene gjør at man kan gå tørrskodd fra rom til rom. Blå plaststoler fra Ikea blir en morsom kontrast til resten av naturmaterialet.

Formen på hytten gir mye fellesrom, men også mye frihet til å trekke seg tilbake.

– I denne hytten er det lett å ha gjester fordi arkitekturen gir rom for privatliv.

Han påpeker at ingen av soverommene har vindu inn mot atriet så her er det fullt mulig å sove lenge uten å bli forstyrret av dem som er tidlig oppe.

Det å måtte ut en liten tur for å komme til bad og toalett gjør at man setter stor pris på innlagte varmekabler. Regnvannet blir samlet på taket og gir gode fasiliteter uten at hytten er tilknyttet det offentlige vannverket. De andre rommene i hytten har panelovner, og i stuen er det peis.

Kjøkkenbordet har plass til mange. På veggen henger flere av Liv Marits malerier.

Stort hav og lunt rede

Ekteparet har ryddet mye skog i området, først og fremst for å bli kvitt et tett skogholt som lå vis-à-vis hyttetunet. Det er tidkrevende og hardt arbeid, men gjør at de ikke trenger å spare på veden, så her brennes det støtt og stadig både i stue og -utepeisen.

Tor bader i sjøen året rundt, og går mye tur i området.

– Vi har et eldorado av øyer rundt hytten. Austevoll er en øykommune som består av 667 øyer og holmer, så det er blitt mange kajakkturer for å utforske de forskjellige øyene, forteller han.

Uansett vær og vind er hytten i bruk fra påske til september. Selv om hytten kun ligger 1,5 times kombinert bil og -fergetur fra boligen i Bergen, opplever ekteparet stadig at de har hatt godt vær på hytten mens det har regnet i Bergen.

Tor reiser gjerne til hytten om vinteren og var her da orkanen «Nina» herjet på Vestlandet i januar 2015.

– Da var hele Boviken fylt til randen av skum, forteller han.

Men selv om det stormer mye og ofte så langt ute mot havet, er hyttetunet bygget slik at det beskyttes av sine egne vegger. Det praktiske konseptet er inspirert av fuglereir og klekket ut av en arkitekt med sans for det naturlige.

Publisert
  1. Arkitektur
  2. Austevoll
  3. Hytte
Fra utsiden minner hytten mer om en fjellhytte enn en hytte ved havet. Likevel glir den perfekt inn i det vestnorske landskapet.
Tor og Liv Marit lette lenge etter hytten som var rett for dem. Nå tilbringer de så mye tid som mulig på hytten.

Les mer om dette temaet

  1. Dette er den typiske hytteeieren i landets fylker

BT anbefaler

Lege reagerer etter døds­ulykke: – Kommer du i 80 og får en jern­bjelke på deg, har du ikke sjanse

Etter MC-ulykken i Voss stiller overlege Helge Asbjørnsen spørsmål ved bommen på stedet.

LES SAKEN