Derfor bør du male panel nå

Mange utsetter malingen til våren, men det lureste er å male panel om vinteren.

  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

-Før i tiden, da man brukte oljebasert maling, måtte man jo lufte ut hele huset. Den tankegangen henger kanskje igjen hos noen, og derfor venter de med å male til det er varmere i været. Men skal du male panel, bør du gjøre det nå eller i alle fall før påske, sier Frank Hildebrant hos Fargerike Vennesla.

Les også Gode tips for boligkjøpere

Om vinteren er luften tørrere og fører til at panelet trekker seg sammen. Dermed blir alle sprekker i panelet synlig, og det er lett å komme inn i krinker og kroker med malingskosten. Når det blir varmere og fuktigere i været, utvider panelet seg. Da blir det umulig å komme til med malingen over alt, og det kan fort straffer seg.

Ikke mal på utvidet panel

-Hvis du venter med å male til det blir varmere og panelet har utvidet seg, vil du se skjemmende sprekker i panelet når det trekker seg sammen igjen neste vinter. Der er grunnen til at vi anbefaler å male panel nå, fortsetter han.

ifi2

-Gjelder det bare panel?

-Ja, panel er et naturmateriale som beveger seg, men tapet holder seg stabilt. Så har du tapetserte vegger, spiller det ingen rolle om du venter med dem til våren.

Les også Hybelboeren er vanskelig å bli kvitt

Slik maler du

Først bør du vaske lett over taket, og deretter male et strøk med sperregrunn. Hvis panelet er malt fra før, bør du forsikre deg om at det er brukt kvistlakk eller sperregrunn. Er du usikker, er det lurt å ta et strøk for sikkerhets skyld.

-Som regel holder det med to strøk maling over sperregrunnen, anbefaler Hildebrant.

ifi2

For egen del hoppet han over hele malingen.

-Ja, for jeg ville ha helt hvitt, matt tak. Dermed malte jeg to strøk med sprerregrunn, og nøyde meg med det. Den er jo helt matt. Men det går selvsagt ikke hvis du ønsker en annen farge eller glans, avslutter han.

Publisert: