For drømmen på landet betalte de 800.000 kroner

Først måtte farmorens gamle hus totalrenoveres. Nå kan Hilde Pernille Opseth dyrke sin lidenskap for interiør.

GAMMELT OG NYTT: For ni år siden flyttet interiørblogger Hilde Pernille Opseth (36) inn i farmorens gamle hus på Haga i Akershus. Oppussingsjobben var stor, men den er Hilde og mannen Dag Kjensbekk endelig ferdig med.
SPISESTUEN: Mellom bjelkelaget i stuehimlingen lå det stubbloftsleire, og tømmerveggene var skjult bak trefiberplater. I dag er både bjelker og tømmervegger synlige, og gir et spesielt preg til rommet.
SOM NYTT: Huset fra 1951 har fått en betydelig overhaling, både utvendig og innvendig. Kledningen av sibirsk lerk går igjen i garasjen til venstre, mens utbygget er bygget i fiberpusset Leca.
KULT PÅ LANDET: Katten Olaf passer tilfeldigvis godt inn i interiøret. Svart og hvitt er nemlig blant fargene som går igjen i dette huset, som ligger landlig til i nærheten av Glomma i Akershus.
RAMMER PÅ RAMMER: Veggen ved trappen mellom første og andre etasje er fylt opp med bilderammer i mange fasonger.
ELSKER RAMMER: I et hjørne i stuen har en liten Buddha-byste fått en ramme rundt seg.
KATT OG HUND: Hver gang den spiser, hilser katten Olaf på en bulldog.
KONTRASTER: Den svarte sofaen, svanetapetet og retroreolen gjør at interiøret får en morsom og annerledes komposisjon.
LYST KJØKKEN: På grunn av problemer med et kjøleskap har kjøkkenet blitt pusset opp to ganger på få år. Slik ble det i fjor.
MIDT I HUSET: De satte inn mange nye vinduer, og i dag kommer det inn lys fra alle kanter. Her sitter Hilde Hilde Pernille Opseth og Olaf i sofaen i TV-stua.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Ved første øyekast er det ikke så lett å se at det bor to små barn i huset. Det er rent, ryddig, passende pyntet og delikat dekorert i alle rom.

— Venninnene mine sier at jeg alltid har det sånn. Det er ikke helt sant. Men jeg liker å ha det ryddig rundt meg, det innrømmer jeg, sier Hilde Pernille Opseth.

— Vi har ofte hytter av pledd og puter rundt om i huset, samt Lego og andre leker overalt. Men de har aldri brydd seg om «pyntetingene». Cluet er å rydde underveis, sånn at det ikke blir uoverkommelig. De er dessverre ikke så flinke til å rydde selv, tilføyer Dag Kjensbekk, mannen i huset.

I HUSET PÅ HAGA: For Hilde Pernille Opseth (36) er interiørstyling en hobby. Hun har sin egen blogg.

Han har utført det meste av oppussingen, mens Hilde har påtatt seg ansvaret for finish og innredning.

Rammer, maling og spray

At det bor en familie på fire i eneboligen på Haga i Akershus, kommer riktignok frem litt etter litt.

Mest iøynefallende er alle de innrammede fotografiene av Amalie (7) og Mie (4), blant annet på veggen langs trappen mellom første og andre etasje.

— Jeg er veldig glad i rammer, både nye og gamle. Det er blitt en del opp gjennom årene. Og dessuten er jeg så heldig at jeg har en hendig mann. Han har laget denne flotte rammen, sier Hilde Pernille Opseth, og viser frem de brede listene som innrammer babyfotografier.

Maling – eller spraylakkering – av gjenstander er en annen av Hildes hobbyer.

Lysestaker, lamper, rammer, møbler og pynteartikler er malt og sprayet. Og mange av tingene er fargelagt i flere omganger.

— Det er morsomt å male, og det er jo veldig enkelt å male på nytt når man er gått lei av en farge. Nå går det mye i svart, gjerne med høyglans, forteller hun.

KONTRASTER: Den svarte sofaen, svanetapetet og retroreolen gjør at interiøret får en morsom og annerledes komposisjon.

En trebenk lillesøsteren har bygget, er noe av det Hilde har malt i svart høyglans. Det samme gjelder for mange av billedrammene, og pynteting som en porselenselefant. Originalfargen var hvit med grønne, gule og blå detaljer. Så ble den lilla, og nå er den altså svart.Familiens katt, ett år gamle Olaf, er mest svart og litt hvit. Men det har den vært siden den ble født.

Har du tips om boligsaker? Send oss en mail!

Blander gammelt og nytt

I huset har nesten alle flater i alle rom fått et strøk med maling. De gamle tregulvene i stuen og på soverommene, det spesielle linoleumsgulvet på kjøkkenet og ny eikeparkett i gangen og TV-stuen er alle malt i lyse farger.

På den ene veggen i stuen er det et velurtapet med mønster malt i en lys farge, noe som gjør at mønsteret får et nesten hemmelighetsfullt relieffpreg.

Ellers er det andre interiørdetaljer, både gamle og nye, som fanger oppmerksomheten.

MIDT I HUSET: De satte inn mange nye vinduer, og i dag kommer det inn lys fra alle kanter. Her sitter Hilde Hilde Pernille Opseth og Olaf i sofaen i TV-stua.

Fondveggen med et fototapet med en vakker svane på er et naturlig blikkfang.Det samme er de tre tømmerveggene, som ble befridd fra en 50 år lang tilværelse skjult bak trefiberplater. Nå har de fått en ny æra som et grovt og hvitmalt innslag i spisestuen.

Her er også flere gamle møbler, for eksempel en retro bokreol fra rundt 1960, en minst 100 år gammel skjenk og et litt yngre framskap.

Førstnevnte ble kjøpt i forbindelse med et dødsbo, de to siste er arvegods. Det gamle harmonerer fint med de moderne gjenstandene, som de kobberfargede pendellampene over spisebordet.

— Jeg liker å mikse gammelt og nytt. Jeg har ingen bestemt stil. Det er på en måte magefølelsen som styrer hva som passer sammen. Jeg går for det jeg selv synes er fint, noe som naturlig nok endrer seg litt fra år til år, sier Hilde.

Et stort oppussingsprosjekt

Hilde og Dag bodde sammen i Oslo i et par år før de flyttet på landet – til hennes hjemsted.

De angrer ikke på at de valgte en langt mer landlig livsstil på Romerike. De endte attpåtil opp i boligen Hildes farmor hadde eid siden den ble bygget i 1951.

SVART, HVITT OG LITT BRUNT: Svarte rammer på hvit tømmervegg, og en kobberfarget (rødbrun) vase. De tre fargene er sentrale i interiøret.

— Vi visste ikke hva vi bega oss ut på da vi overtok dette huset i 2006. Vi skjønte at det var nødvendig å pusse opp det meste, men det ble mer enn vi ante. Vi har gjort alt, og mer til, sier Dag Kjensbekk.Med utsagnet «mer til» mener han utbygget. Der er det nå vaskerom, baderom, kontor og et romslig inngangsparti.

I tillegg har paret blant annet etterisolert utvendig. Dermed ble tømmerveggene skjult i bytte mot stående kledning av sibirsk lerk.

De skiftet også tak og vinduer, og kastet ut stubbloftsleiren som lå i gulvet mellom første og andre etasje.

Paret valgte å fjerne den innvendige trappen til kjelleren, og satte inn ny trapp opp til annenetasjen.

Dessuten har de nevnte tregulvene og tømmerstokkene i stuen fått komme frem i lyset, og deretter blitt pusset og malt. Ellers er alle andre rom i den gamle delen av huset også fått en grundig overhaling.

— De verste prosjektene er unnagjort. Heldigvis, bemerker Hilde Pernille Opseth.

For når man er ferdig med oppussingen, kan man gjøre det man egentlig har lyst til – for eksempel pynte og innrede.

Publisert: