Moderne hytte i Bergen fylt med hundre år gamle klenodier

I denne hytta har de samlet familiehistorie som strekker seg fra 1800-tallet og helt frem til i dag.

Publisert Publisert

STOR UTEPLASS: Sønnen Ruben liker seg på terrassen, som er tilpasset terrenget. Huset er tegnet av arkitekt Tor Lund. Foto: Rune Saevig

UTSIKT: Fra stuen har man panoramautsikt mot Raunefjorden og Sotra. Foto: Rune Saevig

 • Siv Sæveraas
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Da Mette og Arne Dalseide en gang på 1990-tallet passerte «Perlen» i båt, ble de enige om at dersom stedet en gang ble lagt ut for salg, skulle de kjøpe det.

I 2001 gikk drømmen i oppfyllelse. Den gangen var eiendommen overgrodd og hytta så falleferdig at den måtte rives.

HAGEKJÆRLIGHET: - Det er utrolig hva som vokser på stein, sier Mette Dalseide, som elsker å putle i hagen. Foto: Rune Saevig

I dag er stedet omskapt til sommerbolig med god plass til barn, barnebarn og gjester, og en prakthage som i hovedsak er skapt av Mettes grønne fingre.Ugress er ikke å se noe sted.

— Jeg elsker å putle i hagen. Stort sett består beplantningen av avleggere jeg har fått fra venner og kjente. Jeg kan ikke navnet på en brøkdel av plantene, men har stor glede av å se dem vokse og trives. Det er utrolig hva som kan vokse på stein, sier Mette Dalseide.

Aldri mer overfylt bod og skap:

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

Hun og sønnen Ruben (28) viser oss inn i en romslig stue med åpent kjøkken og et raust spisebord.

Store vinduer vender mot Raunefjorden og Sotra. Boligen er tegnet av arkitekt Tor Lund.

Samler familieklenodier

I et tårnrom over stuen har de samlet familiehistorie som strekker seg fra 1800-tallet og helt frem til i dag.

BRUKES ENNÅ: Barnestolen fra 1800-tallet er god som ny, og ble sist brukt av Arne Dalseides yngste barnebarn. Foto: Rune Saevig

Et lommeur fra 1880 som fortsatt går, en gammel sveivegrammofon fra 1920, en barnestol fra 1800-tallet, side om side med bøker, spill, kortstokker og parets tallrike samling av LP-plater.Med tilhørende platespiller og Tandberg forsterker med radio, typisk for 1970-tallet.

— Den fant vi i Rådalen. Vi tok den hjem og skrudde litt på knappene, og plutselig virket den, forteller Dalseide.

Drømmer du om en bolig du ikke har råd til?

Les også

Lars Tovik og Karen Selmer betaler lånet med to utleieenheter i underetasjen

Hilsen fra John D. Rockefeller

På veggen henger et julekort fra John D. Rockefeller, sendt til Mettes Dalseides bestefar da han jobbet for den kjente industrimagnaten og filantropen i USA i mellomkrigstiden.

KART OG KOMPASS: På lommetørkleet til løytnant Keech i Royal Air Force var det trykket detaljert kart over Tyskland. I en av knappene hadde han kompass. Foto: Rune Saevig

Utenom månedslønnen fikk de ansatte som hadde gjort en god jobb en sølvdollar hver søndag.Rockefeller anbefalte dem å spare den, slik at de en gang i fremtiden kunne starte sin egen bedrift.

Dalseides bestefar gjorde nettopp det – han dro hjem og startet manufakturforretning på Danmarksplass.

Eier helt unik pengeseddel

Størst er samlingen fra hennes stebestefar, den skotske bankmannen og krigshelten Gilbert F. Keech, som deltok i begge verdenskrigene.

GODT OG GAMMELT: Det gamle lommeuret fra 1880 fungerer fortsatt. Foto: Rune Saevig

Da han døde 102 år gammel i 1996, arvet Mette Dalseide flere av krigsmedaljene hans og en rekke antikke gjenstander, blant annet små labyrintspill han slo ihjel tiden med da han lå i skyttergravene under første verdenskrig.— Alt er i forbausende god stand. Skottene er flinke til å ta vare på ting, sier Dalseide, og fisker frem et lommetørkle fra andre verdenskrig med detaljert kart over Tyskland. Løytnant Keech i Royal Air Force hadde det på innerlommen til bruk hvis krigsflyet skulle bli skutt ned. I en av knappene på uniformsjakken var det montert kompass.

EN AV FIRE: Ruben har arvet den spesialproduserte ettpundseddelen som Gilbert Keech fikk til 100-årsdagen i 1994. De andre tre tilhører dronning Elizabeth, tidligere statsminister John Major og en tidligere banksjef. Foto: Rune Saevig

SVØMMEKONKURRANSE PÅ BERMUDA: En fyrstikkeske i sølv var premien da Gilbert Keech vant en militær svømmekonkurranse på Bermuda i 1918. Foto: Rune Saevig

Det aller gjeveste minnet etter ham er det imidlertid Ruben som har fått.En spesialtrykket ettpundseddel fra Royal Bank of Scotland, som Keech fikk til 100-årsdagen.

Bare fire eksemplarer finnes i verden.

Den ene tilhører dronning Elizabeth, den andre tidligere statsminister John Mayor, den tredje en tidligere bankdirektør.

— Det er ganske utrolig at jeg har den fjerde. Jeg skal ta godt vare på den, sier Ruben. Han husker godt den gamle oldefaren i tweeddress og slips, som døde da Ruben var ti år gammel.

Flytter du for ofte?

Les også

Dette regnestykket over flyttekostnader kan gi deg bakoversveis

Hobbyer: Hage og fiske

Vi vandrer omkring i hagen, på støpte stier og trapper som snor seg naturlig mellom steinbedene.

Langs den ene husveggen er rosene begynt å springe ut.

NAUSTET: Arne Dalseides første påhengsmotor har fått plass på naustveggen. Foto: Rune Saevig

Om noen uker er hele veggen rød. Mette Dalseide forteller at hun fikk inspirasjon til hagearbeid da hun jobbet som gartner i Parkvesenet i Bergen kommune på 1980-tallet.Hun har også bakgrunn som snekker, og spesialpedagog i barneskolen.

Arne Dalseide har vært selvstendig næringsdrivende hele sitt voksne liv, men solgte firmaet Dalseide & Fløysand for endel år siden.

GAMMELT: Naustloftet er dekorert med gammelt fiske- og fangstutstyr fra Fedje, hvor Arne Dalseides mor vokste opp. Lampen over spisebordet er en gammel linestamp. Foto: Rune Saevig

I uren ned mot sjøen har de montert eget røykeri, der de røyker laks og ørret på gamlemåten med einer.At mannen er ivrig fritidsfisker med sans for det maritime, bærer naustloftet preg av.

Her har paret bygget krabbebu som innbyr til fisk— og skalldyrsfest, med langbord og utsikt over fjorden gjennom panorama vinduer som kan åpnes helt opp på godværsdager.

Åtte tips for å bli kvitt sneglene:

Les også

Har du mye brunsnegler i hagen? Les denne saken

Henger opp gamle minner

I naustet er det Arne Dalseides historie som har fått dominere. På veggen henger de første vannskiene han brukte på 1970-tallet.

MINNER: Slik så vannskiene ut da Arne Dalseide debuterte. Foto: Rune Saevig

Hans første påhengsmotor og mobiltelefon. Farens gamle, velbrukte stokk.En gammel linestamp er blitt lampe over langbordet, med downlights nedfelt i bunnen.

Bjelkene er fra låven på gården hvor han vokste opp på Dale i Vaksdal.

Tak og vegger er dekorert med gamle krabbeteiner, en hvalharpun og annet fangstutstyr fra Fedje, hvor moren vokste opp i en fiskerfamilie.

ARKITEKTTEGNET: Både huset og hagen er tilpasset naturtomten. Huset er tegnet av arkitekt Tor Lund. Foto: Rune Saevig

Som ungjente dro hun til Dale for å jobbe på gården til Dalseides far.Et år etter at hun hadde reist, tok han på seg sin fineste dress og dro til byen for å fri. Resten er historie, som det heter.

På naustveggen henger skoene Mette og Arne Dalseide brukte da de bar materialer ned den bratte skrenten til naustet, som under prosessen ble omdøpt til Lillestoltzen.

Så å si alt arbeidet med naustet har de gjort selv.

— Det gir en egen tilfredsstillelse å gjøre ting selv. Man får en egen tilhørighet til tingene. Ved å ta vare på vår egen og våre forfedres historie, sikrer vi den også for våre etterkommere. Det er fint, sier Dalseide.

Se de spennende hjemmene:

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Et ekte kunsterhjem: Hun har gjort Per Ungs atelier til sitt hjem

 2. Slik renoverte de huset fra 1935

 3. Da de overtok holdt det ikke med litt maling...

 4. Den vedlikeholdsfrie leiligheten var tipp topp, men de kjedet vettet av seg

 5. Bli med inn i scenografens fantastiske leilighet

 6. Arkitekten har brukt sine beste triks hjemme

 7. Kledningen deres kan vare i 120-400 år uten vedlikehold

 8. Ja, familien bor i dette drivhuset året rundt

BT anbefaler

– Jeg har ikke levert godt nok. Da får jeg akseptere dette.

Lars Arne Nilsen er ferdig i Brann. Vi er på Stadion.

LES SAKEN
 1. Hage
 2. Hjemme hos
 3. Interiør
 4. Hytte