– Barna bør ikke lade lekene sine selv

Ladingen må skje under oppsyn av foreldre, råder Elsikkerhet Norge.

Foreldre må følge med på de av barnas leker som trenger lading.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Det blir stadig mer elektronikk på barnas lekerom. Elbiler, togbaner, droner, radiostyrte insekter, snakkende dukker og elektroniske doktorsett er bare eksempler på mangfoldet.

Felles for disse elektriske lekene, er at de kan utgjøre potensiell brannfarer, dersom de behandles feil. Derfor skal man aldri overlate ansvaret for ladingen av dem til barna.

– Det bør være foreldres ansvar å ha kontrollen på dette, råder Tor Erik Skaar, informasjonsrådgiver i Norsk brannvernforening.

LES OGSÅ:Slik sjekker du om boligen din møter kravene til brannsikkerhet

Han mener barna godt kan plugge inn laderen når det er nødvendig, men at det må skje under oppsyn av foreldre.

Det er Trond Tollefsen, kvalitetsleder i Elsikkerhet Norge, enig i. Han oppfordrer alle til å ta dette på alvor.

– Det har vært diverse hendelser der elektronikk har blitt ladet feil, konsekvensen i de mest alvorlige tilfellene har vært varmeutvikling og brann, sier han.

Foreldre må følge med på de av barnas leker som trenger lading.

Stopp ladingen når batteriet er fullt

Tollefsen forklarer at det viktigste man gjør for å unngå farlige situasjoner, er å lese sikkerhetsanvisningen fra produsenten.

– Denne skal man alltid lese nøye, for det er her det står hva som er riktig måte å lade på.

LES OGSÅ:Dette er hyttas største brannfarer

Mange leker og batterier har også begrenset ladetid, noe ekspertene er opptatt av at folk forstår. For dersom man fortsetter å lade, selv når batteriet er fullt, kan det føre til overoppheting.

– Og det kan være en potensiell brannfare, sier Tollefsen, som påpeker at man alltid bør koble batteriet fra laderen, nå det er ferdig oppladet.

Lad på kjøkkenet eller i stua

Elsikkerhet Norge oppfordrer også til å lade på dagtid, når man er hjemme. Og helst på et sted man er innom regelmessig, i motsetning til soverom eller barnerom man knapt oppholder seg i i løpet av dagen.

– Skulle det først skje noe galt under lading, så har man mer kontroll om det skjer på kjøkkenet eller i ganga der dere oppholder dere mest, avslutter Tollefsen.

FAKTA:

Voksne bør ta ansvaret for lading av barnas el-leker.

Lad på dagtid og når du er hjemme.

Sett til lading i rom du ofte er innom, slik at du har kontrollen.

Ikke lad lengre enn til batteriet er fullt.

Og husk: Ikke kast elektriske leker rett i søpla. De kan farlige stoffer som kan være skadelig dersom de ikke behandles på riktig måte som avfall. Elektriske og batteridrevne leker kan leveres gratis til enten butikk som selger tilsvarende produkter, eller til gjenvinningsstasjonen.

Kilde: Elsikkerhet Norge, Sikkerhverdag.no, Norsk brannvernforening, sorter.no

Publisert: