Dette er boligene det er mest rift om blant unge

— Før var det oppussingsobjekter som var mest populært, men slik er det ikke nå, sier megler.

FRESH. Unge boligkjøpere vil i dag helst ha boliger som er strøkne, og som de kan flytte rett inn i.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

For et tiår siden var det oppussingsobjektene som var de heteste prospektene blant unge boligkjøpere. Nå derimot, er situasjonen helt snudd på hodet.

– Ja, vi ser at dagens unge kjøpere vil ha boliger som er strøkne, som de bare kan flytte rett inn i uten å løfte en finger, forteller Inger Sædberg Birkenes, daglig leder i Meglerhuset Sædberg, til abito.no, FVNs boligsatsning.

– Det virker som om de unge kjøperne ikke har samme ork til å sette i gang med oppussing, at de kanskje har lyst til å bruke tid, krefter og penger på noe helt annet, sier hun.

– Ikke redde for å låne

Stein Nørgaard, eiendomsmegler i Sørmegeleren i Mandal, er av samme oppfatning. Han sier at jo mer strøken boligen er, jo lettere er den å selge.

– Unge boligkjøpere vil ha ting på stell. Vi har solgt voldsomt mye nybygg, som selvsagt koster mye, men hvor alt står ferdig.

Likevel påpeker han at det selvsagt finnes alle varianter.

– Vi har også unge boligkjøpere som er handy og som vil gjøre ting selv, eller som får hjelp av foreldre til å pusse opp. Men som en generell trend er det de strøkne boligene som er mest populære, sier han.

Pass på!

Les også

Disse regningene bør du ikke utsette hvis du har dårlig råd

– Store drømmer kan innfris av foreldre

FORSTÅR, MEN.. Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank1, tror de fleste unge fort vil møte realiteten: freshe leiligheter er ofte for dyre.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1, synes det er helt naturlig at førstegangskjøpere har drømmer om hvor fin og strøken boligen skal være.– Jeg skjønner godt det frister med delikat bad, nydelig kjøkken, flotte rom og generelt fine, rene flater, sier han.

Men for de fleste vil realiteten innhente dem, mener forbrukerøkonomen. For ingen får låne mer penger enn de har råd til å betjene.

Stor oversikt:

Les også

Her er det de høyeste boligprisene i Norge nå

– Og for de fleste betyr det at boligdrømmen må jekkes ned til å passe lånerammene. Hvis man da ikke får med seg foreldrene på laget, sier han og fortsetter:

– Da får man plutselig mye større sjanse til å komme nærmere boligdrømmen sin. Og vi ser at mange unge får økonomisk hjelp av foreldrene. Det gjør sitt til at flere førstegangskjøpere har råd til å kjøpe strøkne boliger, sier han.

Gundersen har ikke entydig svar på hva som lønner seg av å kjøpe et oppussingsobjekt eller en strøken bolig hvor alt er tipp-topp.

– Nei, det kommer an på hvert enkelt tilfelle. Men i noen tilfeller kan det være en ok strategi å kjøpe bolig med strøken standard, for betaler du sannsynligvis ikke fullpris for det oppussingen har kostet. Kjøper du oppussingsobjekt, må du ha satt av penger til oppussing, og det koster å bruke håndverkere, avslutter han.

Artikkelen er skrevet av abito.no, Fædrelandsvennens boligsatsning på nett.

Ute på boligmarkedet? Sjekk ut disse utvalgte sakene:

Les også

Hva bør du sjekke på visning?

Les også

Lar deg sove i boligen før du kjøper den

Les også

- Det er fortsatt veldig bra nyboligsalg

Les også

Ett område vil få et vanskeligere boligmarked, ett område vil få vekst

Les også

- Det blir ikke boligkrakk. Vi er ikke bekymret.

Les også

Flere nordmenn eier bolig

Selger du leilighet med skader, må du stå til ansvar for feil du ikke visste om:

Lyst på litt inspirasjon? Følg oss på instagram: @boligoghjem

Publisert: