Åtte typiske feil folk gjør når de stryker klær

Vask skjortene uten å sentrifugere dem for mye. Rist dem godt og la dem henge og tørke på en kleshenger. Da blir de enklere å stryke.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Slurv og uvettig bruk kan ødelegge både strykejern og klær. Her er listen over en rekke vanlige feil folk gjør når de stryker klærne sine.

1) Du tømmer ikke strykejernet for vann

Når du har brukt strykejernet og skal pakke det bort, skal du alltid tømme det for vann. Gjør du ikke det, kan du faktisk ødelegge strykejernet. Vannet kan, ifølge idenyt.dk, både skade de indre delene av jernet og selve strykesålen.

Les også: Disse reingjøringsmidlene må du aldri finne på å blande

2) Du glemmer å reingjøre strykejernet

Som alle andre ting kan også strykejern bli skitne. Glemmer du å regelmessig reingjøre strykesålen på jernet, risikerer du å ødelegge både klær og strykejern. Gammelt skitt brenner seg gjerne fast på strykesålen når jernet varmes opp, men skitten kan også havne på klærne når de strykes.

Rens strykesålen ved å gni den med en bomullsklut dyppet i en blanding av vann og natron. Gjør dette mens jernet er litt lunkent. Kommer du ikke til de små hullene på strykesålen, kan du reingjøre disse ved hjelp av q-tips eller lignende, ifølge det amerikanske nettstedet Momtastic.

3) Du sentrifugerer skjortene for mye

– En typisk feil er nok at folk sentrifugerer eller tromler for mye, og spesielt skjorter. Da blir de veldig krøllete, påpeker Sissel Sindland, som er en av de tre damene bak reingjøringsbyrået Lavendel.

Hun anbefaler heller følgende metode: Vask skjortene som vanlig, men sentrifuger dem lite. Rist dem heller godt etter vask og heng dem så til tørk på kleshengere.

– De kan godt bli helt tørre før du stryker dem. Denne måten er veldig effektiv og gjør det enkelt å få skjortene glatte og fine, sier Sindland.

Les også: 12 helt uunnværlige vasketips for klærne dine

Av og til tromler hun skjortene.

– Men da er det viktig å ta dem ut med en gang trommelen er ferdig, og så styrke dem raskt etter det, påpeker hun.

Vask skjortene uten å sentrifugere dem for mye. Rist dem godt og la dem henge og tørke på en kleshenger. Da blir de enklere å stryke.

4) Du skrur varmen helt opp

– Folk bruker nok ofte for sterk varme når de stryker, sier Sindland i Lavendel.

Klærne blir ikke nødvendigvis rettere eller penere når varmen på styrkejernet står på maks.

– Stryker du skjorter på maks varme, kan du gjerne oppleve at sømmer laget av nylontråd, rynker seg og blir stygge rundt armer og knapper, påpeker hun.

Følg derfor strykeanvisningen som står på klærnes merkelapp. Og bruk heller litt lengre tid på å glatte ut krøllene, enn å bruke for varmt jern, er anbefalingen hennes.

Dersom klærne består av en miks av materialer, bør du stille jernet inn på de mest sarte innstillingen. Da unngår du å skade de deler av stoffet som ikke tåler den høye varmen.

5) Du stryker de mest delikate klærne til slutt

Klær laget av delikate materialer skal som regel strykes på lav varme. Så begynn å stryke disse klærne først, og skru heller opp varmen når du trenger det. Det er ingen grunn til å kaste bort tid på å vente at strykejernet kjøler seg ned mellom hvert klesplagg du skal stryke, råder idenyt.dk.

6) Klærne du stryker er altfor tørre

Det er ofte enklere å stryke krøllete klær som er litt fuktige. Dersom klærne er helt tørre, kan du fukte dem med en sprut vann eller to fra en sprutekanne. Da går styrkingen bedre og fortere.

Les også: Derfor skal tannbørsten vaskes i oppvaskmaskinen

7) Du stapper for mye i i tørketrommelen

Dersom du stapper for mye tøy inn i tørketrommelen, vil det bli mer krøllete enn om det har litt mer tumleplass å tørke på. Og da må du samtidig også bruke lengre med strykejernet for å få glatte, slette klær, påpeker idenyt.dk.

8) Du stryker mørke skjorter uten å vrenge dem

Varmen fra strykejernet kan føre til at enkelte plagg blir blanke på overflaten. Dette gjelder spesielt mørke klær.

– Stryker du svarte eller mørkeblå skjorter og topper på vranga, slipper du å få synlige, blanke merker på dem, sier Sindland. Alle andre klær stryker hun på retta, legger hun til.

)

Publisert: