Veggedyr i madrass: Møblene er kastet, og rommet kan ikke brukes på flere måneder

Skrekkhistorien om familien som kjøpte brukt rammemadrass.

FULLT AV VEGGEDYR: Bildet viser en rammemadrass, en sofa og noen klær pakket inn i en stor presenning, stående på plenen i påvente av å bli kjørt på fyllingen.
  • Synne Hellum Marschhäuser
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Rammemadrassen ble kjøpt på Finn til sønnen i huset. Det viste seg at den var full av veggedyr.

Et skadesaneringsfirma var innom og sprayet rommet, alle møblene er kastet og rommet ble «plombert» i to-tre måneder.

Familien, som ikke vil stå frem, kommer ikke til å kjøpe brukt madrass igjen. Og sier via forsikringsselskapet Storebrand at funnet av veggedyrene var en ubehagelig overraskelse.

— Kunden vet fortsatt ikke om huset er fritt for skadedyr. Først om noen måneder vil kunden derfor kunne være sikre på om huset er fritt for veggedyr eller om det fortsatt finnes ubudne gjester, sier Bjørn Erik Sættem, pressekontakt i Storebrand.

— Det er første gangen vi hører om at kunder finner veggedyr i brukte madrasser man kjøper av andre, men vi er ikke overrasket. Veggedyr er blitt et økende problem de siste årene, legger han til.

- Vi er borti skadesaker hvor det er fryktelig dårlig inneklima og så fuktig at materialene blir ødelagte:

Les også

Hvor ofte må du bytte tak, kledning og drenere?

Kjøper du brukt madrass?

Madrass ga 520 treff i «gis bort»-kategorien og 9330 i «til salgs»-kategorien da vi sjekket på Finn torsdag uke 40. Kristine Kirkholm Eia, PR— og informasjonsansvarlig i Finn, er kjent med lignende historier, at folk har funnet veggedyr i madrassen de har skaffet via Finn. Men det har ikke vært mange tilfeller, ifølge Eia.

— For den som skal kjøpe anbefaler vi å gjøre undersøkelser i forkant, stille spørsmål om produktet og tilstanden til gjenstanden som selges. Har man det skriftlig i tillegg, har man dokumentasjon å vise til dersom det oppstår tvister, sier Eia.

Ta saken videre til Forbrukerrådet om man opplever lignende, anbefaler hun.

Vurderer du å kjøpe madrass eller seng brukt? Få den renset før du bruker den, tipser Eia om. Sengetrekk kan vaskes i vaskemaskin, eller man kan kjøpe en ny overmadrass.

Oppdaget at huset var 20 år eldre enn de ble fortalt:

Les også

Drømmehuset ble et mareritt

VEGGEDYR: - Det er kun det ene soverommet som er sprayet som er avsperret. De bor i resten av huset, og trengte ikke å flytte ut, sier Sættem.

— Tilfeller hvor folk ikke tør å bruke husetFår du veggedyr av en brukt madrass? Kontakt selgeren så fort som mulig, anbefaler Sættem i Storebrand. Sjansen for at selgeren også har veggedyr hjemme er stor, og veggedyrene kan spre seg videre.

Veggedyr er en stor belastning for dem som rammes. Sættem forteller om tilfeller hvor folk ikke tør å bo i huset.

Hva er verste tenkelige scenario når det gjelder veggedyr?

— Fordi veggedyrene er blitt mer resistente mot insektmidler, må vi som regel ty til nedfrysing av møbler og klær i frysecontainer for å bli kvitt dyrene. Noen velger uansett å kaste klær eller møbler for ikke å ta noen sjanser. Andre velger å flytte ut fra huset en periode. Det er ingen tvil om at veggedyr også vil være en psykisk belastning for mange, sier Sættem.

Til Høyesterett:

Les også

Etter at kjøpekontrakten ble signert, begynte begge badene å lekke

Får veggedyr av naboen

Stadig flere kontakter Storebrand om veggedyr. Det har ført til at de har inkludert veggedyr-bekjempelse i en av boligforsikringene sine. De fører ikke statistikk over hvordan veggedyrene er tatt inn, men inntrykket er at mange har tatt med blodsugerne fra ferie i bagasjen.

Brutte løfter, ødelagte hytter og millionkrav:

Les også

Hyttedrømmen ble et mareritt for ni familier: - Vi føler oss lurt

At flere får veggedyr skyldes økt reiseaktivitet.

— Veggedyr suger vanligvis blod av personer om natten. På dagtid går de tilbake til skjulestedene sine. Når du er på ferie kan veggedyr kan følge med i bagasjen. Om du ikke oppdager dem, kan de lett etablere seg i boligen din, og bli et stort problem.

— I borettslag/sameier kan det dessuten være veggdyr hos naboer som sprer seg til andre leiligheter. Og vi har som kjent ett tilfelle hvor kunden kjøpte en brukt rammemadrass på Finn, og fikk veggedyr med på kjøpet, sier Sættem.

Schibsted-avisene har samme eier som Finn.

Publisert
  1. Vasketips
  2. Forbrukerrettigheter
  3. Bolig
BT anbefaler

Store forskjeller mellom kommunene. Her får innbyggerne billigere strøm.

Flere kommuner i Vestland innfører fast lavpris til innbyggere og næringsliv.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Milliardsprekk til Fyllings­dalen – sjefen trekker seg

  2. Bergensfilm klar for en av verdens største festivaler

  3. Jubler over tidenes beste Spar Kjøp-år

  4. Butikksjefen parkerte utenfor. Noen timer senere så det slik ut.

  5. Smell ved Danmarks plass

  6. Trapper opp streiken – disse skolene rammes fra mandag