Fem måter å få seg rimeligere bolig. Dette må du gi avkall på.

– Det lønner seg å eie. Historien beviser det, sier Eiendom Norge-sjef.

Bildet er en illustrasjon.
 • Synne Hellum Marschhäuser
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Jeg tror alltid førstegangskjøpere vil oppleve det som krevende å komme inn på boligmarkedet. Den store forskjellen er at det nå er mye mer fokus på at det er viktigere å komme seg inn på markedet enn det var tidligere. Presset er hardere enn for 20 år siden, sier Eiendom Norge-sjef Christian Vammervold Dreyer.

Hva må du gi avkall på for å finne en rimeligere bolig i byene og komme deg inn på boligmarkedet? Vi har spurt Dreyer og Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Fem punkter som kan skaffe deg rimelig bolig

Onsdag ble de nyeste boligpristallene lagt frem. Prisene i august hadde steget som normalt, men boligmarkedet er moderat. Mange steder er det mange boliger for salg, noe som gir kjøperne flere boliger å velge i.

- Det lønner seg å eie. Historien beviser det. Man må heller ikke glemme skattefordelene, sier Christian Vammervold Dreyer, og viser til skattefradraget man får for å betale ned boliggjeld.

– «Det er ikke noe menneskerett å bo sentralt», sier mange gamlinger. Det er tull, mener Bjørn Erik Øye.

1. Velg en annen by. Ikke flytt vekk fra kollektivtransport.

Alle byer har gode eller mindre gode bydeler. For eksempel er Frogner dyrest i Oslo, men det kan være like hyggelig i rimeligere bydeler, mener Øye.

Man kan også finne områder som er rimeligere fordi de er på vei til å bli bra. Grünerløkka var sånn for noen tiår siden. Prisene steg fort med trivselen.

Hva slags tiltak gjøres i bydelene? Flyttes trafikken ut fra bydelen?

– Man må kanskje ut av sentrumssonen for å få råd. Men hvor smart det er, er ikke godt å si. Billig i dag er billig i morgen, sier Øye.

Selv ville han heller bodd sentralt i Larvik eller Tønsberg enn å bo usentralt i Oslo. Finnes det en mindre by i nærheten du kan vurdere?

Man kjøper primært beliggenheten, mener Dreyer. Reiseavstand er nøkkelord med tanke på verdi. Og så får man vurdere hvor villig man er til å flytte på seg.

2. Bli ordentlig kjent med området. Få med deg gode kjøp.

Gjør god research i området du vil kjøpe bolig, er Øyes sterkeste anbefaling. Det vil komme lommer i markedet, der attraktive boliger ikke blir solgt som forventet. Det gir mulighet for å få ned prisen.

Men du må vite hva boligene i området går for hvis du skal ha sjanse til å vite om boligen er et godt kjøp. For eksempel bør du bli bevisst på hva stemningen på visning fører til. Blir det kanskje alltid heftig budrunde når det er mange på visning? Blir det rolig budrunde med 4–5 stykker på visning?

Det kan være skummelt å by alene, forklarer Øye. Kjenner du området godt, kan du vurdere hvorfor ingen kommer på visning. Er det noe galt med boligen? Eller er det tilfeldigheter?

3. Kan du heve standarden? Still deg disse spørsmålene.

Dreyer anbefaler at man er en pådriver for balkong hvis borettslaget eller sameiet vurderer det. Balkong er utvilsomt attraktivt.

Investorer ser fort hva de kan gjøre for å heve boligens standard uten å bruke en formue.

Tenk som en investor og still deg disse spørsmålene:

 • Hva skal til for å løfte boligen og få den til å virke mer attraktiv?
 • Hva er uattraktivt med boligen? Kan jeg gjøre noe med det?
 • Kan man flytte en lettvegg for å gjøre planløsningen bedre? Kan man dele opp et rom?
 • Er det uteplassen som trekker boligen ned? Kan jeg flytte gjerdet for mindre innsyn eller plante noe?

Øye anbefaler å se etter en leilighet med potensial, men kanskje ikke et oppussingsobjekt. Det er ofte langt mer å gjøre med oppussingsobjekt enn man trodde på forhånd. Potensial kan bety slitt og litt usjarmerende, men likevel mulig å flytte rett inn i. Da kan man dessuten unngå de mest kostbare oppgraderingene.

Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

4. Hvordan ser kjøkkenet og badet ut?

Badet og kjøkkenets standard kan gjøre forskjellen mellom salgbar og ikke salgbar leilighet, mener Øye.

Bad som ikke ser bra ut, kan gi lav salgspris. Vurder om du kan gjøre noe enkelt for å oppgradere. Pusser du opp badet fra bunnen av, må du vite at du ikke nødvendigvis får igjen hver krone ved salg. Men det kan gjøre at flere faktisk er interesserte senere.

Det er også viktig for folk at kjøkkenet ser bra ut, erfarer Øye.

Oppussing såfremt markedet liker det, vil det gjøre boligen dyrere, mener Dreyer. Men han minner om at det viktigste er å kjøpe for å bo.

– Oppgrader boligen slik du ønsker å bo i den. Ikke gjør dyre oppgraderinger kun for å selge, sier Dreyer.

5. Innsyn trekker ned prisen.

– Etasjen har noe å si for prisen. Første etasje er ofte billigere i storbyene. Det samme gjelder høy etasje med mange trapper opp, sier Dreyer.

Bjørn Erik Øye legger til:

– Folk liker ikke at andre kan se inn til dem. En bolig med innsyn er en rimeligere bolig. Samtidig kan det være vanskelig å gjøre noe med innsynet og boligen vil kanskje være uattraktiv den dagen du skal selge.

Publisert
 1. Bolig
 2. Boligsalg
 3. Storby
 4. Boligmarkedet
 5. Boligpolitikk
BT anbefaler

«Sting blir bare bedre og bedre»

Sting har sin trofaste fanskare selv om publikums gjennomsnittsalder øker for hvert besøk, skriver BTs anmelder.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. 42 år gammel mann siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger

 2. Politiet: Siktede er kjent for PST fra tidligere

 3. Kvinne savnet på Hardangervidda

 4. Vil fengsle mann for Nav-trusler. - Var ruset og aggressiv.

 5. Slik var sommer­dagen: – Glad vi ble her

 6. Før visste kun lokal­kjente om stølen. Så kom en «tur­fluenser».