Mal huset på halve tiden

Med god rigging, godt utstyr og gode venner klar for dugnad, er hus og hytte malt på null komma niks.

Invitert til vennedugnad, da går malejoben mye fortere - og er mye hyggeligere.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Mange nordmenn bruker ferien til å male eller beise hus og hytte, et prosjekt som ofte både er tidkrevende og strevsomt. Men dersom du følger ekspertenes tips, kan du enkelt få jobben raskere unna – samtidig som du sikrer et godt resultat.

– Det er flere ting du kan gjøre for å bli ferdig på en effektiv og godt måte, sier Yngvar Aamodt, daglig leder i Mal i sør.

Det første han anbefaler, er å legge til rette for effektiv malejobb. Først et godt forarbeide i form av vasking og skraping, deretter skaffe godt og riktig utstyr.

– Bruk dimensjonert pensel. Skal du male en kraftig kledning, krever det en robust pensel, som ikke mister mye hår. Riktig utstyr er avgjørende, sier Aamodt.

– Også i forhold til malingsopptak er det vesentlig å bruke riktig type pensel. For dersom penselen tar opp mye maling uten å dryppe, slipper du å dyppe penselen så ofte. Noe som igjen sparer deg for tid, fortsetter han.

Les også: Er egentlig de dyreste penslene best?

– Et godt rigg

Rydd, sorter og dekk til terrasse, busker og andre ting du ikke vil ha maling på.

– Lag et godt rigg. Bruk stilas eller lift i stedet for å stå og hente i en stige. Det vil være veldig mye er tidsbesparende enn å skulle opp og ned i stige – og bruke tid på å flytte stigen, sier han.

Husk også å alltid male ovenfra og ned, slik at eventuelle drypp og malingssøl dras over når du maler deg nedover.

– Et av de mest tidseffektive grepene du kan gjøre når du maler, er å først legge opp maling på veggen ved hjelp av ei rulle. Deretter etterstryker du med pensel. Det er både effektivt og gir et godt og jevnt resultat, sier han.

Er du alene om malejobben kan det være effektivt å kjøpe inn to forlengerskaft, slik at du slipper å bytte mellom verktøyene for hver gang.

– Og har du en venn som kan hjelpe deg, går det enda fortere, legger Aamodt til.

Les også: Slik bruker du trendfargene – uten å male hele stua rosa

Inviterte til dugnad

Det er Jostein Brekka, kategorisjef hos Jordan, enig i.

– Å male et hus utvendig er i utgangspunktet en ganske stor jobb. Mange kvadratmeter skal dekkes, og står du der alene, med liten lyst og dårlig verktøy, tar det lang tid. Med vennedugnad går det ti ganger så raskt og er tjue ganger så hyggelig, sier Brekka.

Det har han selv erfart, for da han skulle male hytta si som ligger mellom Kragerø og Langesund, inviterte han venner på kombinert grilling og malingsdugnad.

– Vi malte hele hytta med to strøk på én dag. Vi brukte én time på én vegg, og da vi var ferdig med første strøket fyrte vi opp grillen og ventet på at malingen skulle tørke før strøk to.

– Det var en eureka-opplevelse, forteller han – og legger til at det er noe han virkelig anbefaler andre å gjøre.

Les også: Det tok ni måneder bare å legge gulv i dette huset

Gjør alt klar på forhånd

– Bruk ettermiddager inn mot en helg til å gjøre klart til folk kommer. Dekk til flater som ikke skal få maling på seg, som heller og mur. Gå over med maskeringstape der det er nødvendig, og skru ned det som kan skrus ned, som nedløpene til takrenner og nummerskilt, råder han.

Brekka er sier også at det er viktig at alle som kommer, skal få en arbeidsoppgave med en gang. – Planlegg slik at alle kan bidra. Kjøp inn alt du trenger på forhånd, for når folk kommer er det viktig å ha nok verktøy, så alle blir satt i arbeid med en gang, sier han.

Trikset for å bli superraskt ferdig, er å dele seg opp, slik at to og to tar hver sin vegg.

– Én går foran med utendørsrull på forlengerskaft og påfører malingen. Så går en annen bak med pensel og stryker etter, for den siste finishen. Så er man ferdig på null komma niks, avslutter kategorisjefen.

FAKTA:

Godt forarbeide er viktig for effektiv maling

Vask trepanelet med husvask før malearbeidet starter. Den matter ned underlaget slik at malingen får bedre feste.

Skrap vekk løsnet, gammel maling. Gjør dette etter vaskingen.

Lag et godt rigg, stilas eller lift er mer tidsbesbarende enn å gå opp og ned i stige.

Invester i godt og riktig dimensjonert utstyr.

Legg på maling med rulle, dra over med kost.

Mal ovenfra og ned på veggen.

Vask gjerne en regnværsdag, men ikke mal når sola steiker.

Publisert: