-Vi lever på en annen måte når vi er på hytta

Lene Tomter Johansen elsker livet på fjellet, derfor drar hun opp på hytta på Hovden så ofte som mulig.

  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

-Vi lever på en annen måte når vi er på hytta. Folk er så blide og imøtekomne her oppe, det er ikke kav og mas på samme måte som i byen, sier Lene Tomter Johansen

Lenes svigerforeldre hadde tidligere hytte ved Hartevann på Hovden, derfor har mannen hennes feriert mye i Setesdal. Lene har også likt seg på fjellet, men det var først da ekteparet feiret julaften i leid hytte på Hovden i 2009, at de tenkte på og få sin egen plass her oppe.

Den nydelige spekematen er laget av en av Lenes venninner.

– Vi leide hytte hele jula, og det var spesielt å feire julaften her oppe. Det var så stemningsfullt og koselig, og vi fikk en helt annen ro enn hjemme. Det nytter jo ikke å kave rundt på kjøpesenteret på lille julaften, for tilbudet finnes ikke, smiler hun.

Den nydelige spekematen er laget av en av Lenes venninner.

Vellykket impulshandel

Paret syntes det var såpass hyggelig med jul på Hovden at de begynte å kikke på tomter og ledige hytter mens de fortsatt var der oppe. Så kom de over et prospekt på nye hytter som skulle bygges rett under Hovdenut. Lene og mannen dro for å kikke, og før de hadde rukket å vaske seg ut av den leide hytta, hadde de kjøpt sin egen hytte som straks skulle bygges.

– Det hele skjedde veldig raskt, men vi kjente begge at det var en riktig avgjørelse.

Men verken Rom eller hytter blir bygd på en dag, og det gjorde det ikke enklere at paret flyttet til Kina rett etter juleferien. Dermed startet arbeidet med hytta mens de bodde på den andre siden av jordkloden.

Det var i utgangspunktet ei hytte som skulle leveres ferdig med nøkkel i døra, men vi ønsket en del andre løsninger enn de som var inkludert. Heldigvis fikk vi god hjelp av min bror, som hjalp med mye av det praktiske mens vi bodde i Kina.

Den nydelige spekematen er laget av en av Lenes venninner.

– Glad vi hadde min bror

Det var ektemannen Vidar Tomter Johansens jobb som førte paret til Kina. Han jobbet, mens Lene var hjemmeværende i det ukjente landet.

Derfor hadde hun god tid til å prate hytte med sin bror på telefon, som styrte det meste av hyttebyggingen hjemmefra Norge. Han hadde både erfaring og teft med den slags, og heldigvis ganske lik smak som sin søster.

– Han fikk rimelig frie tøyler, og hjalp til med å finne et annet gulv, nye dører og et spesialsnekret kjøkken. Slikt som ikke var inkludert, men som vi gjerne ønsket oss. Det var også han som sørget for at vi fikk riktige fargenyanser på beis og sånt, forklarer Lene.

Den nydelige spekematen er laget av en av Lenes venninner.

Broren sendte mange bilder underveis i byggeprosessen, men Lene rakk bare opp for å kikke én gang i løpet av det året de bodde i Kina.

Heldigvis ble både Vidar og jeg godt fornøyd med det ferdige resultatet, selv om vi ikke var så tett på prosessen mens den pågikk.

Jeg blir litt ertet fordi jeg kaller det lykke å være her oppe, men det føles faktisk sånn. Det er som balsam for sjelen å kjøre opp Setesdal og komme fram til hytta.

Lene Tomter Johansen

Kvalitetsvalg

Kjøkkenet er et godt eksempel på løsninger som ble valgt for å øke standarden på ferdighytta.

Modulene til kjøkkenet kjøpte paret hos en vanlig kjøkkenprodusent, men selve skroget som rammer skuffer og skap inne, er spesiallaget av et snekkerverksted i Evje.

Salongbordet og spisebordet er også laget samme sted, slik at det passer godt sammen. Samtidig gir det hytta et mer personlig preg enn masseproduserte løsninger.

– Det er i alle fall solide greier. Det måtte fem mann til for å få inn spisebordet, så det kommer vi nok aldri til å bytte ut, ler Lene.

Den nydelige spekematen er laget av en av Lenes venninner.

Jeg nyter roen her oppe, og synes det er skjønt å kose meg med et glass vin og slappe av.

Lene forteller at huset hjemme i Kristiansand er et funkishus som er stramt innredet i sort og hvitt. På hytta ønsket hun det helt annerledes.

– Det har vært et poeng å innrede lunt og hytteaktig. Det er noe med å bytte stue på ordentlig når vi kommer opp her, derfor ønsket vi en skikkelig kontrast til det vi har hjemme. Det blir også et større skille mellom hverdag og fritid.

Veggene er brunbeiset og fargene på møbler og annet inventar er lunt og dypt. Sauskinnene som ligger på stoler og i sofaer sørger for ekstra stemning. Møblene er gode og myke, og det frister å krype opp i dem og lene seg tilbake.

– Jeg nyter roen her oppe, og synes det er skjønt å kose meg med et glass vin og slappe av. Jeg blir litt ertet fordi jeg kaller det lykke å være her oppe, men det føles faktisk sånn. Det er som balsam for sjelen å kjøre opp Setesdal og komme fram til hytta.

Vet du om noen fine eller annerledes hytter eller hjem vi bør besøke? Tips oss!

Den nydelige spekematen er laget av en av Lenes venninner.

Plassert ved bakken

Hytta er en tomannsbolig, plassert mellom Hovdenut og skitrekket. Den var ferdig tidlig i 2011.

Lene forteller at det er mange skiløyper i nærheten og at de også kan renne fra alpinbakken og helt inn på verandaen.

– Innimellom har vi stått på ski fra formiddagen og så har vi rent ned på verandaen og spist pølser i hytteveggen til lunsj. Det er hyggelig, men akkurat nå er det så mye snø utenfor at jeg ikke får opp døra til verandaen.

Glad i høsten

Hovden er ei snørik bygd hvor både langrenns- og alpinmulighetene er gode. Men Lene er også glad i høsten.

Ja, da går vi på tur innover i fjellet, og kan plukke multer og kose oss i naturen uten at det er så veldig kaldt.

Den nydelige spekematen er laget av en av Lenes venninner.

Aller hyggeligst er det når familien er på besøk. Hytta har blitt et samlingssted for hele storfamilien. Vidar har en tenåringssønn som ofte er med til fjells. Lene har to voksne døtre og to barnebarn.

– Hjemme i byen er barn og barnebarn gjerne innom på korte besøk. Men her på hytta har vi hele dager sammen. Det er veldig hyggelig, og det blir jo en helt annen ro. Akkurat slik vi liker det, avslutter hytteeieren.

Denne saken har tidligere vært publisert i FvnBolig

Publisert: