Ny tjeneste sparer deg for tid og penger ved boligkjøpet

En lang, papirbasert prosess er endelig blitt digitalisert.

Bolighandelen kan gå raskere og bli billigere med digital tinglysingstjeneste.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert Publisert

For få dager siden var det å tinglyse et eiendomskjøp en tidkrevende prosess. Det tok alt fra ei til to uker å få sendt inn nødvendig dokumentasjonen til Kartverket, som så skulle registrere og dokumentere papirene. I tillegg kom tiden det tok å sende dokumentene via posten.

Nå, derimot, kan dette gjøres i løpet av få sekunder.

For 18. april åpnet Kartverket sin elektroniske tinglysingstjeneste for eiendom, som i første omgang skal brukes av eiendomsmeglere og banker. I framtida vil det bli mulig for boligkjøperne selv å tinglyse, opplyser Regjeringen.no

– Sparer penger på det

– Det vil spare både tid og penger for boligkjøpere som tidligere har måtte gå gjennom en lang og papirbasert prosess, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding i forbindelse med åpningen av det digitale eiendomsregisteret.

Kartverket foretar årlig 1,5 millioner registreringer i fast eiendom og borettslagsandeler. Det har tilsvart 16 millioner papirark i året.

Frem til nå har de hver virkedag fått levert 15–20 kasser post med tinglysingspapirer, som de både skulle åpne, sortere og fordele på ansatte.

Les også: Nå kan du få gratis råd når du skal handle bolig

– Med det elektroniske registeret vil de ansatte kunne bruke tiden på viktigere oppgaver enn å åpne konvolutter og journalføre dokumenter, sa Sanner.

Målet er at 50 prosent av tinglysingsdokumentene skal sendes elektroniske til Kartverket innen slutten av 2017, og 80 prosent innen utgangen av året etter.

– Må ikke møtes for å signere

Med et digitalt tinglysingsregister, vil det ikke lenger være behov for at boligkjøpere og boligselgere møtes på eiendomsmeglerens kontor for å signere dokumentene.

Les også: Boligselgere kan fort gå glipp av mange hundre tusen kroner

Det betyr også at boligkjøpere får raskere utbetaling av lån – og at perioden med mellomfinansiering vil kunne bli kortere. Det vil igjen spare boligkjøper for utgifter.

– Veldig positivt

Eiendom Norge sier at den digitale tjenesten er et veldig positivt tilskudd.

– Dette vil bety mye for eiendomsbransjen, fra å ta opptil to uker å tinglyse vil dette nå kunne gjøres på minuttet. Vi er en bransje i stadig utvikling og et slikt framskritt er definitivt bevis på dette. Jeg tror dette gagner hele bransjen, og ikke minst forbrukeren, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer i en pressemelding

Fakta

Det er i første omgang lagt til rette for at de ni vanligste dokumenttypene for rettigheter i fast eiendom og borettslagsandeler kan sendes inn elektronisk.

Det legges opp til et tosporet system, slik at det fortsatt vil være mulig å tinglyse på papir.

Eiendomsmeglere og banker kan koble seg direkte på Kartverkets fagsystem via egenutviklede løsninger eller via løsninger i markedet. 123 banker og 18 eiendomsmeglere har inngått brukeravtale med Kartverket.

Det er laget et nytt fagsystem for saksbehandlerne i Kartverket, som skal håndtere både mottak av de elektroniske og papirbaserte dokumenter.

Kilde: Regjeringen.no

Publisert

Mest lest

  1. Klokken 15: Politiet har ny pressekonferanse

  2. Tre personer har trolig falt utfor foss – resultatløst søk i natt

  3. Tre personer savnet i Tokagjelet

  4. Få siste nytt om trafikken i vårt direktestudio

  1. Boligsalg
  2. Abito