Derfor bør du bruke vindusmaling når du maler hagemøblene

Sol, vær og vind sliter på hagemøblene. Men med et grundig forarbeid og noen strøk maling eller beis, kan hagemøblene få nytt liv.

Vindusmaling er beste valget når du maler hagemøbler, ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Maling holder lengre – beskytter dermed treverket i hagemøblene bedre enn beis, ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør(ifi.no).

– Og på hagemøbler laget av tre, anbefaler vi at man bruker dør- og vindusmaling, sier Mette Dahl hos malingsprodusenten Nordsjö.

Det er fordi denne malingstypen gir en robust og slitesterk overflate som er beregnet på å tåle både hardt vær og stekende sol. Malingen dekker også godt – både på kanter og i kriker og kroker. Dessuten inneholder den stoffer som forhindrer uønsket sopp- og algevekst.

– Malingen er ikke klebrig, og den tørker raskt. Det betyr at møblene fint kan få to strøk maling på en og samme dag, sier hun.

Vindusmaling kan males på rett på treverk som er grunnet eller tidligere malt.

Fasadebeis til utemøbler

Et beiset møbel vil trenge litt hyppigere vedlikehold enn et malt hagemøbel. Det er fordi beisen beskytter treverket litt dårligere enn maling gjør. Likevel kan beisen være et flott valg når man ønsker at hagemøblene skal beholde treets naturlige utseende.

– Til hagemøbler anbefales det da å bruke en fasadebeis, og ikke terrassebeis, skriver ifi.no og begrunner det med at denne trekker litt inn i treverket – som igjen forhindrer at regnvann fukter treet.

Les også: Slik unngår du at malingen begynner å flasse

En annen fordel med beis, er at den bygger lite film og derfor er mindre utsatt for flassing enn det maling er. Dessuten inneholder den pigmenter som beskytter treet mot solas UV-stråler.

– UV-filter er viktig, fordi det forhindrer uttørking og oppsprekking av treverket, sier Dahl.

Dersom du har hagemøbler som er tidligere beiset, men som trenger litt revitalisering, kan du gi det et nytt lag med beis.

– Bruk en mer dekkende behandling etter hvert som alderen setter spor, sier malermester og teknisk sjef i Beckers Norge, Chresten Nielsen til ifi.no.

Vindusmaling er beste valget når du maler hagemøbler, ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør.

Flekkmal og sett inn om vinteren

Dahl i Nordsjö sier at det viktigste man kan gjøre for at hagemøbler skal holde lengst mulig, er å flekkmale jevnlig når det er behov for det.

– Armlener, krakker, sete og andre liggende flater der vann kan bli liggende etter et regnskyll, vil alltid være ekstra utsatt for slitasje. Da er det viktig at det ikke har gått hull i overflatebehandlingen, slik at vann trenger inn, sier Dahl.

Les også: Obs, obs! Fargen blir sterkere på husveggen enn den er på fargekartet

Hun anbefaler også hagemøblene plasseres under tak. Da vil de holde seg pene mye lengre enn om de støtt er eksponert for sol og regn.

– Vi anbefaler også på det sterkeste at man lagrer møblene inne, eller at man pakker dem inn, om vinteren, understreker hun.

)Kilde: ifi.no, Nordsjö

Publisert: