Ser du hvorfor svenskene reagerer på dette huset?

— Vi kunne like gjerne male huset vakkert, og det gjorde vi.

Huset er malt gult med rødlig nyanse øverst mot hvitt nederst. Det er det ikke alle som liker.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Et hus i Skänninge i Mjölby sør i Sverige har fått massiv oppmerksomhet for fargen. Huset er malt gult med rødlig nyanse øverst mot hvitt nederst.

Huseieren, billedkunstneren Bernth Uhno, kan bli tvunget til å male om huset. Til oss sier Uhno at det ikke er bestemt ennå om han må male huset.

— Bygningsnemnden har tatt en beslutning om at jeg må male om. Men nå har det vært flere møter i kommunalnemnden. Vi kan klage gjennom flere instanser hvis det besluttes at vi må male om, men vi har ikke fått beskjed om noen endelig beslutning ennå, sier Uhno til oss.

- Ikke svensk

Anders Steen, daglig leder av byggnads- och räddningsnämnden i Mjölby, har vært med på å skape engasjement rundt huset med disse uttalelsene:

— Dette er på grensen til å stikke seg ut for mye, sier Steen til Svt.se.

— Denne fargesettingen er ikke svensk, sier Steen.

«Vakkert som en soloppgang»

Uhno får støtte via Facebook, mail og brev, blant annet et brev stilert til «Bernt Uhno, det fine gule huset». Flere Facebook-grupper har engasjert seg i det fargevalget. Gruppen «Låt huset i skänninge få behålla sin färg» er likt av hele 7306 stykker.

Artikkelen på svt.se er også Sveriges mest delte artikkel det siste døgnet.

Billedkunstner Bength Uhno kan bli tvunget til å male om huset, men han er klar for å klage på beslutningen.

— Vi kjøpte et hus som var i dårlig stand. Vi kunne like gjerne male det vakkert, og det gjorde vi. Alle vanlige mennesker synes det er fantastisk vakkert, sier Uhno. Huset er malt gult med pensel, og så er gulfargen blandet med litt hvitt nederst og rødt øverst.

— Den første veggen var vanskelig, vi måtte male tre-fire ganger før det ble bra, sier Uhno, som bor i huset med en venn.

— Naboene synes det er fantastisk. Mange synes det er vakkert som en soloppgang. De som ikke liker det, sier vel ikke noe. Men noen har klaget til kommunen, sier Uhno.

Les også:

- Det hender folk maler husene så stygge at det er et problem for nabolaget

Forsker frykter at alle hus vil bli grå i fremtiden

Linda Lies hus er gult, grønt, rosa og lilla...

Hun feiret overtakelse av hjemgården med å male fjøset lilla

Publisert: