Vi kommer til å bo i mindre husholdninger. Det skaper et marked for fleksibel design

Bor du lite? Se løsningene!

HOLDBAR: Sofaen Dorme er laget av ask og tekstil i ren ull. - Å jobbe med denne type naturmaterialer er bærekraftig og materialene tåler tidens tann. Mitt mål er å kunne utvikle produkter og møbler som holder seg over tid, både designmessig og i kvalitet, forteller designer Silje Nesdal.
PAUSE OG JOBB: Med «Pull Pong Table» kan møterommet raskt forandret til aktivitetsrom.
PAUSE OG JOBB: Med «Pull Pong Table» kan møterommet raskt forandres til aktivitetsrom.
UTEN VERKTØY: Designerne Lars Urheim og Eirik Helgesen lanserte sitt modulære hyllesystem OPE i Stavanger for omtrent et år siden. De var på plass på messen, og i høst utvider de selskapet sitt og satser mot hele Norge og resten av Skandinavia. Hyllene settes sammen helt uten verktøy, og kan tilpasses både små og store rom.
SOM SENG: Skapsenger blir stadig mer populære. Modellen «Ulissedesk» er kombinert seng og skrivepult. Trendbyrået SPOTT tror fleksible soner og flerbruksrom nå kommer for fullt til Skandinavia.
SOM ARBEIDSPLASS: Modellen «Ulissedesk» fungerer her som skrivepult.
LIKE STOR SOM EN BOK: Kasper Salto og Thomas Sigsgaard har designet GUEST for Montana. Sammenpakket er stolen knapt større enn en tykk bok, og tanken er at den skal kunne oppbevares i bokhyllen.
  • Kine Haukali
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Små, men funksjonelle leiligheter som utnytter hver eneste kvadratmeter blir en naturlig del av løsningen når byer tettes til.

I storbyer som Tokyo, Hongkong, London og Milano er det alt mer vanlig med leiligheter hvor både kjøkken og soveplasser brettes ut av skap, mens flyttbare vegger på hjul brukes til å skape soner etter behov.

På Stockholmsmessen tidligere i år var fleksible møbler fremtredende, spesielt blant unge designere.

Danske trendforskere tror fleksible soner vil få en sentral rolle i skandinaviske hjem i årene som kommer.

Fleksibel sofa

Møbeldesigner Silje Nesdal fra Stryn ble kåret til årets nykommer da hun stilte ut Masterprosjektet sitt «Bu lite – Lev stort» under designuken Raff i fjor.

SOVESOFA: Designer Silje Nesdal har jobbet med å utvikle kvalitetsmøbler som kan forandres etter behov, og sovesofaen hennes Dorme fikk mye oppmerksomhet på Stockholmsmessen.

Nesdal har jobbet med å utvikle kvalitetsmøbler som kan forandres etter behov, og sovesofaen hennes Dorme fikk mye oppmerksomhet på Stockholmsmessen.

BARK: Den svenske designduoen Ivar Forss og Emil Zetterlund stilte blant annet ut sin Stol no12, en sammenleggbar stol som også kan fungere som avlastningsbord. Stolen er en del av kolleksjonen «Bark», hvor samtlige møbler er laget av barkfinér – noe som er helt nyskapende innen innredning.

Nesdal har latt seg inspirere av møbeldesign fra 50— og 60-tallet og Dorme forandres enkelt fra sofa til overnattingsmøbel, ved å skyve ut rammen. Madrassen settes sammen av putene.

PAUSE OG JOBB: Med «Pull Pong Table» kan møterommet raskt forandret til aktivitetsrom.

Hun har også hentet inspirasjon fra Japan, hvor hun har bodd og jobbet i korte perioder. — Jeg ble veldig fascinert av flerbruk av rom da jeg var i Japan. De bor lettere og mer temporært enn oss. Mens vi har veldig definerte rom, forandrer og tilpasser de rommene sine, noe som reduserer behovet for areal. Det er spennende, og jeg tror det blir mer og mer aktuelt i Norge også, selv om vi bor på flere kvadratmeter, fortalte Nesdal da vi møtte henne på messen.

Hun var ikke alene om å stille ut fleksible møbler. Montana stilte blant annet ut sin nylanserte stol GUEST, som kan brettes sammen og oppbevares i bokhyllen.

Huset deres kostet 100.000 kroner eog er på 11 kvm

Konsekvens av urbaniseringen

Nystartede Makers With Agenda (MWA) lanserte sin første kolleksjon på messen, og deres Pull Pong Table ble lagt merke til.

Bordet kan fungere som både arbeids- og spisebord, og kan samtidig brettes ut for en runde ping pong.

Arkitekt Julian De Smidt, som blant annet står bak nye Holmenkollen, er en av gründerne bak MWA.

Han har stor tro på at vi i fremtiden vil foretrekke fleksible, «compact living»-møbler. MWA satser på møbler som kan pakkes flatt, og som kan bygges uten verktøy og skruer.

— Det handler om å ta hensyn til miljøet, og om å skape møbler med mer substans, fortalte De Smidt.

Trendforsker Anja Bisgaard Gaede i det danske trendbyrået SPOTT tror tendensene på årets Stockholmsmesse er starten på noe stort.

— Vi var også til stede på messen og kunne konstatere at vi nå endelig begynner å se den fleksible møbeltrenden i Skandinavia. Dette er en trend med et veldig stort potensial, og jeg tror vi bare så vidt har sett begynnelsen. Trenden er en naturlig konsekvens av urbaniseringen og at vi bor på færre kvadratmeter, sier hun.

Denne leiligheten er bare 8 kvm stor – se løsningene

Fleksible soner

— Men dette handler også om at vi vil bo smartere, og at folk er opptatt av ikke å skifte ut ting like ofte. Da er det verdifullt å kjøpe møbler som kan ha flere funksjoner, fortsetter Gaede.

Hun tror imidlertid neppe det blir vanlig med «utbrettbare» leiligheter i Skandinavia med det første.

— Disse leilighetene som florerer på YouTube, hvor møbler og rom pakkes ut av skuffer og skap, tror jeg i første omgang er forbeholdt storbyer som har enda større befolkningstetthet. Derimot tror vi at dette med fleksible soner og flerbruksrom nå kommer for fullt til Skandinavia, og at arkitektur, møbler og interiør i større og større grad vil understøtte dette. Nå vil folk ha løsninger som gjør det enkelt raskt å rydde og endre bruken av et rom.

Norsk Sengesenter har allerede begynt å merke trenden som spås å komme.

— Vi ser at kundene generelt sett er blitt mer opptatt av å få mest mulig ut av kvadratmeterne. Skapsengene er blitt spesielt populære blant etablerte voksne og pensjonister, som har byttet ut eneboligen med leilighet. Leilighetene har gjerne et eller flere ekstra soverom, som de ønsker å kunne bruke til flere formål, forteller daglig leder Tommy Skipsnes.

Miljøutfordring for arkitekter

Ifølge Statistisk sentralbyrå bor 80 prosent av Norges befolkning i tettsteder.

Hele 58 prosent av boligene i Oslo var på mindre enn 80 kvadratmeter, da SSB gjennomførte sin folke- og boligtelling i 2011. At vi går i retning av økt urbanisering og mindre husholdninger, merkes også i arkitektbransjen.

— Utviklingen mot nullutslippsboliger er godt i gang og vår utfordring er å finne løsninger som innebærer at vi kan ha den samme livsstilen som før, samtidig som vi bruker mindre energi. I forbindelsen med urbaniseringen er en av de største utfordringene for arkitektbransjen å forholde seg til miljøbelastning fra produksjon av byggemateriale, og samtidig ta hensyn til kundenes behov for smarte løsninger i stadig mindre boliger, sier arkitekt Catherine Sunter i Momentum Arkitekter.

Sunter er også kurs- og foredragsholder og underviser på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

Selv bor hun i seilbåten sin, en løsning som har mange fordeler.

— For det første deler jeg fasiliteter som dusj og vaskemaskin med andre. Å dele ting skaper en naturlig interaksjon mellom mennesker, og jeg verdsetter virkelig det sosiale i dette. Å bo i båt har dessuten redusert forbruket mitt. Når man venner seg til en viss standard og visse ting, skaper man seg en idé om at man ikke kan leve uten dette. Men når alt kommer til alt er det ikke så mye vi egentlig trenger.

Les også:

Familien solgte huset for å bo i båt

Se de japanske minihusene

Publisert: