Slik sikrer du deg ved på billigst måte

På tide å skaffe seg fyringsved nå.

Fyr med tørr ved og god trekk, da dannes det ikke så lett beksot i skorsteinene. Beksot og tjære som samler seg i pipa, kan etter hvert ta fyr.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

– Dersom du er ute etter rimelig ved, er det to stikkord som gjelder. Du bør kjøpe store enheter og direkte fra produsent, sier Øyvind Stranna Larsen, fagsjef i interesseorganisasjonen Norsk Ved.

Han anbefaler om å kjøpe i storsekker, som enten rommer 1500 liter eller 1000 liter. Det er det mest lønnsomme, rett og slett fordi det er den enkleste og minst arbeidskrevende måten for vedprodusenten å levere ved på.

– Da betaler man mindre per kilowattime enn om man kjøper mindre sekker som må pakkes manuelt.

I tillegg er det altså smart å gå direkte til vedprodusenten og kjøpe veden, og ikke via forhandlere som bensinstasjoner, dagligvarebutikker og byggvare.

– Du får sjelden kjøpe storsekker fra denne typen forhandlere. De selger som regel heller sekker på 40, 60 eller 80 liter, sier fagsjefen.

Og jo mindre sekken er, jo dyrere blir som regel veden.

Les også Disse rømningsveiene må du ha i boligen din

Nytt prissystem

For å forenkle prissetting av ved, har Norsk Ved i samarbeid med Norsk Institutt for Bioøkonomi utviklet et nytt system for prissetting. Systemet baserer seg på prisen per kWh.

– Hovedmålet er at det skal bli enklere for kunder å forholde seg til prisen på ved.

Da trenger man ikke lure på enhet, forpakning eller vedtyper, men heller på vedens effekt.

System er i gang med å implementeres, opplyser fagsjefen, og samtidig oppfordrer folk til å spørre om prisen per kWh når de henvender seg til vedprodusenter.

Les også Norsk hytte vekker internasjonal oppsikt

Ulike trær, ulik effekt

Det hjelper imidlertid ikke å kjøpe mye, billig ved om den ikke er effektiv. Ulike tresorter gir forskjellig effekt, men det aller viktigste er at veden er tørr nok.

– Du bør be vedselgeren om å dokumentere fuktigheten. For at det skal være god ved, må fuktigheten være under 20 prosent, sier Stranna Larsen.

Hovedregelen er at de mest energieffektive tresortene, altså de som gir mest varme, er de tyngre treslagene. Eksempler på tunge tresorter er bøk, eik og ask, mens gran, osp og or er lette tresorter som gir lite varme i forhold til volum.

Fyr med tørr ved og god trekk, da dannes det ikke så lett beksot i skorsteinene. Beksot og tjære som samler seg i pipa, kan etter hvert ta fyr.

– Bjørk ikke nødvendigvis best

– På Sørlandet er det en god del harde treslag. Men mange vedkunder har ikke kjennskap til at disse treslagene inneholder mer energi enn for eksempel bjørk.

– Mange tror at bjørk er den beste veden, og selv om den er god, er den ikke nødvendigvis den tresorten som gir mest varme, legger han til.

Dersom du får tilbudet om å kjøpe ask, eik og bøk til samme pris som bjørk, bør du slå til på det.

– Da får d ut mye mer energi per volumenhet, sier fagsjefen.

Tørk veden selv

Den aller billigste veden kjøper du likevel om våren. For bestiller du råved i april eller mai, som du tørker selv, kan du få enda billigere ved enn om du venter noen måneder for å kjøpe ferdigtørket ved.

– Ja, bekrefter Stranna Larsen og forklarer at det ikke er gunstig å kjøpe råved om sommeren. For da får man den sannsynligvis ikke tørr nok til fyringssesongen begynner om høsten.

– Da må den i så fall ligge og tørke til neste høst igjen. Men det er ikke noe problem med veden, den tåler å ligge i mange år, så lenge den ligger tørt og mørkt.

Ikke vent til frosten

Stranna Larsen råder også dem som skal kjøpe ved til årets fyringssesong, om å gjøre det allerede nå.

– Skaff deg ved tidlig. Mange venter til det blir hardkulde, og da må man regne med leveringstid fra vedprodusentene, sier han.

Han får støtte av Arne Dønnestad, som har drevet som vedprodusent i Tveit i flere tiår.

– Det er ingen vits i å vente, det blir fort nok kaldt. Snøen kan komme i oktober, sier Dønnestad.

– Og når du har skaffet deg ved, bør du være kjapp til å få veden under tak, slik at den ikke blir fuktig. Det er spesielt viktig i ustabilt vær, avslutter vedprodusenten.

FAKTA

Tips til billigere ved

Sjekk pris hos flere før du handler

Kjøper du mye ved, forhandle deg frem til å få gratis levering.

Kjøp tidlig i sesongen, før kulden setter inn. Det kan være tomt dersom du skal ha to storsekker i januar.

Spør vedselgeren om hvilke typer ved han eller hun har. Husk at ulike vedtyper gir forskjellige uttelling i kWh.

Publisert: