Test av potetskrellere

Potetskreller-testen er nær ved å sprenge karakterskalaen!

potetskreller_test_(1).jpg
  • Klikk.no
  • Ina Rosenberg Stavrum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det går an å skrelle en potet på tre sekunder, ved hjelp av kaldt vann og hendene dine. Likevel er potetskreller, eller grønnsaksskreller, et vanlig verktøy i kjøkkenskuffene landet rundt.

Skrelleren kan faktisk brukes til mye annet gøy også, og selvfølgelig andre grønnsaker. Men denne gangen har vi testet hvor gode de er til å skrelle nettopp poteter.

Og det er Jamie Olivers Speed Peelersom kommer aller best ut, tett fulgt av Gefu Peeler og Allround Peeler.

Viktig med skarpt blad

Veganer og matblogger Jane H. Johansen bruker mye potet i sin matlaging og er en av våre to eksperter i denne testen. Hun mener skarpt blad er svært viktig, og ser det i utgangspunktet som en fordel at bladet ikke er helt fast slik at det kan vippes på vinkelen.

Skrellerne kan hovedsaklig deles opp i dem man holder på skrå over poteten og dem man holder som en ostehøvel man drar mot seg.

Johansen foretrekker egentlig sistnevnte.

— Det gjør den etter min smak enklere å håndtere pluss at den er snill mot håndleddet, sier hun.

VEGANMISJONEN: Jane H. Johansen.

Marit Røttingsnes Westlie, som også har deltatt i testen, er ikke like opptatt av formen.— Det som er viktig for en potetskreller er at den skal skrelle bra og ta den tar passe tykt skall, at den er god å holde i og at det er lett å «komme rundt» hele poteten også på tuppene, mener hun.

Vinnerne gir lange, fine skrell

Skrellerne i denne testen koster alle under 200 kroner. Testvinneren fra Jamie Oliver har en veiledende pris midt på treet: 99 kroner.

Johansen har faktisk erklært sin kjærlighet til denne skrelleren.

FRU TIMIAN: Marit Røttingsnes Westlie.

— Det er en fryd å skrelle med denne! Det kjennes som om poteten er ekstremt villig til å la seg skrelle. Smooth! Hun forteller videre at hun blir stående å skrelle og skrelle, bare fordi den er så deilig å skrelle med.

Jamie Oliver etterfulges tett av testens dyreste skreller fra Gefu, som er Marit Røttingsnes Westlies favoritt.

— Den gir kjempelange, fine skrell og testens desidert tynneste skrell, forteller hun.

- Ubrukelig

Det er langt bedre omtale en testens taper får. Her brukes ord som «mareritt» og «traumer».

— Den ser jo tøff ut, men det hjelper ikke når den føles helt ubrukelig å skrelle med, sier Westlie om skrelleren fra Normann Copenhagen.

Den får derfor terningkast en.

Skrelleren selges hos Rafens og kjedeleder Marit Gatevold er enig i at det ikke er den beste skrelleren i deres sortiment.

— Rafens har rundt ti potetskrellere som vi fører, da mange har sine personlige favoritter. Vi anbefaler alle å finne sin favoritt, og lar derfor kundene teste de ulike skrellerene i butikken før dette viktige kjøkkenredskapet skal velges. I Rafens er vi først og fremst opptatt av funksjonalitet, og våre anbefalinger er derfor disse Victorinox Rex, tynnskreller fra Gefu og Victorinox med nylonhåndtak. Skrelleren fra Normann Copenhagen har imidlertid et morsomt design, og er derfor en favoritt blant flere kunder på grunn av sitt utseende, forteller hun.

Både Victorinox og Gefu er med i testen, og du kan se resultatene under.

Klassikerne gjorde det dårlig

En kjapp runde blant bekjente viser at mange tyr til den klassiske, enkle potetskrelleren. Det er derfor noe overraskende at de mest vanlige potetskrellerne kom dårlig ut.

Skrelleren Peik, med trehåndtak, fikk terningkast to.

— Den er bedre egnet til å fjerne løvetannrøtter fra plenen med, var Jane Johansens harde dom.

Generelt mente testerne at det var vanskelig å lage lange skrell, at den var ineffektiv og at skaftet var for tynt.

— Når det gjelder tynt skaft er det vel litt forskjellig fra hvem som har den i hånden: stor mann eller liten dame. Hvis effektiviteten måles på hvor skarp den er, så er nok det litt forskjellig fra skreller til skreller. Disse er håndslipte, så egentlig er ingen helt like. Hele skrelleren er på mange måter individuelt laget, «for hånd», forteller Svein Lindblom fra Peik Trading.

Han legger til at produksjonen har foregått på samme måte i over 70 år, og skrelleren er totalt over 90 år gammel.

— Det er kanskje det eneste kjøkkenredskapet som fremdeles blir produsert i Norge, sier han.

- Har den av nostalgiske grunner

Den enkle skrelleren fra Aanonsen Jernvare er også svært populær. Den fikk imidlertid terningkast to.

Kim Breivik ved Aanonsen As er ikke spesielt overrasket og forteller at de sendte den inn til testen fordi Klikk ba om det. Skulle de gitt innspill på forhånd ville den neppe blitt med.

— Dette er en modell som vi har av nostalgiske grunner. Dette er en modell som har vært på markedet helt i fra «gamle dager», fra tiden før man hadde tanke på brukervennlighet og design. Og hvor prisen var det helt klart viktigste. Men de har sitt publikum. Det at de koster en fjerdedel av prisen i forhold til andre, gjør vel at den kanskje blir kjøpt inn for å ha den liggende på steder hvor den blir lite brukt, som hytta eller campingvogna. Den koster jo så lite.

Han legger til at den er fullt brukbar.

— Du kan faktisk skrelle med den, uten problemer. Men pen er den ikke, heller ikke har den noe godt grep. Den skal tas for det den er, sier han.

Testresultatet:

Speed Peeler, terningkast seks

Veil. pris: 99 kroner

  • Skreller perfekt størrelse
  • Lett å rengjøre
  • Føles proff

Gefu Peeler, terningkast fem

Veil. pris: 199 kroner

  • Tynne, fine skiver
  • Godt håndtak og fin vinkel

— Litt vinglete

Allround Peeler, terningkast fem

Veil. pris: 149 kroner

  • Lett å håndtere
  • Lett å rengjøre
  • Skreller i fin tykkelse

— Litt motstand under skrellingen

Good Grips Sving, terningkast fire

Veil. pris: 99,50 kroner

  • God å skrelle med

— Føles klumpete og stor

— Skrellet sitter fast

Rex Peeler, terningkast fire

Veil. pris: 49 kroner

  • Bra
  • Føles proff
  • Skreller bredt og fint

— Noe tung?

Peeler, terningkast tre

Veil. pris: 29 kroner

  • Lett å rengjøre
  • Kan være noen elsker den

— Skreller for tykt

— Vond å holde i når man ikke er vant til den

Clas Ohlson Potato Peeler, terningkast tre

Veil. pris: 39 kroner

  • Fine, tynne skrell

— Vanskelig å se hva man gjør

Potetskreller, terningkast to

Veil. pris: 29,50 kroner

  • Lett å rengjøre

— Direkte vond å holde i

— Greide nesten ikke skrelle første gang

Peik, terningkast to

Veil. pris: 40 kroner

  • Nokså god å holde i

— Skreller små biter

— Lite kontroll over hvor mye den tar

— Vanskelig å få fine skrell

Peeler, terningkast 1

Veil. pris: 149 kroner

  • Ser tøff ut

— Fryktelig å skrelle med

— Skreller bittesmå biter

— Rar vinkel på hånden

Saken er skrevet av og publisert på klikk.no

Les også:

Slik tar du potetene i vaffeljernet

Sitron, salt og olje redder kjøkkenbenken

Dette prøver apparatene å fortelle deg

Publisert
BT anbefaler

Tom var lei av regnet i Bergen. Så havnet de på samme tur.

Det var bekmørkt, og Pamela de la Vega Jimenez begynte for alvor å bli bekymret.

Mest lest akkurat nå

  1. – Utrolig deilig å ha marginene på vår side

  2. 121 nye smittede i Bergen

  3. Carlsen mot VM-tittelen etter «skandaletrekk» : – En vanvittig tabbe

  4. I dag må Brann-fansen heie på Rosenborg

  5. Emilie får kramper i foten mange ganger daglig

  6. Varebil fikk stans i Nygårds­tunnelen: Anmeldt for «dårlige sommerdekk»